Hračkář : Theova genialita opět zabodovala

Určitě jste v roce 2018 zaznamenali ohromný mediální boom ke knize Šelma, která odstartovala novou knižní sérii s názvem Naturalista. Šelmě a jejímu krásnému obalu jsem neodolala ani já a musela jsem si ji také pořídit. A když už si člověk pořídí první díl série, samozřejmě si k tomu musí pořídit i díly následující.

Teprve před pár dny jsem se konečně odhodlala přečíst si druhý díl série – Hračkáře. Vlastně ani nevím, proč jsem tak dlouho otálela. Vždycky mi do cesty vešla nějaká kniha, kterou jsem si chtěla přečíst. A před pár dny jsem si řekla, že je konečně čas s tou sérii pohnout.

Pokud jste i vy četli první díl série s názvem Šelma, pak již víte, že hlavní hrdina se jmenuje Theo Cray. Theo pracuje jako univerzitní profesor bioinformatiky a díky své bystrosti a nadprůměrné inteligenci odhalí sériového vraha. Ráda bych zde upozornila, že v Hračkáři se děj Šelmy odkrývá do důležitých detailů, proto zvažte, jestli byste si raději nechtěli přečíst nejdříve právě tu Šelmu.

Kniha Hračkář na Šelmu volně navazuje. Theovi se po dopadení sériového vraha otočil život vzhůru nohama. Nyní už Theo nevykonává práci profesora, ale pracuje na svém vlastním výzkumu a rovněž pomáhá vládní organizaci odhalovat teroristické sítě po celém světě. Na Thea se od té doby také obrací řada nešťastných lidí, kterým se ztratilo dítě či jiný blízký a prosí ho o pomoc.

Jednoho dne před svým domovem spatří muže, který ho požádá o pomoc při pátrání po jeho nezvěstném synovi. Už je to 9 let, co se jeho syn ztratil. Původně měl Theo v plánu si tohoto muže pouze ze zdvořilosti vyslechnout. Přesto ho však na tom případu něco zaujalo. Nebo možná na tom chlapci. A tak začíná hon za přízrakem. Po 9 letech už stopy vybledly, ale přesto se Theo nevzdává. Místní legenda praví, že děti unáší Hračkář. Vyláká děti svého hračkářství a tam…. Ale je to jenom legenda. Nebo ne?

Theovi se pomalu odkrývají hrůzné skutečnosti, které mu nakonec pomohou opět najít vraha. Jak přesně se bude případ odvíjet – to vám samozřejmě nemohu prozradit, ale i v tomto díle budete svědky jeho geniality.

Pokud vám v prvním díle nevyhovoval vysoký počet vědeckých informací, pak vás musím upozornit, že i v tomto díle jich bylo poměrně hodně. Mě osobně to nijak při čtení nepřekáželo – právě naopak. Mám ráda vědu, takže mi to přišlo zábavné a současně také poučné.

Co bych chtěla však vyzdvihnout bylo to, že oproti Šelmy byl Hračkách už mnohem více reálný. I konec knihy byl celkem uvěřitelný, což se u prvního dílu říci nedalo.

K postavám jsem si ani v této knize nevytvořila žádný vztah. Přestože vidíte docela dobře do hlavy Thea, je pro mne těžko čitelný a nemůžu říct, že by to byl vyloženě sympaťák, kterého si zamilujete. Vlastně mi tou svou racionalitou přijde tak trošku… necitlivý. Uzavřený. Theo je prostě jiný. Má svůj svět.

Kniha má dobré tempo. A při čtení se nebudete nudit. Zpočátku se vám to může zdát maličko línější, ale nenechte se zmást – jakmile se to rozjede, udrží si své tempo až do samotného konce.

Přestože konec ještě pořád nebyl úplně podle mého gusta, musím knihu hodnotit poměrně dobře. Pokud nemáte rádi vědu, budou vás ty chytrácké odstravce nejspíše obtěžovat. Máte-li ji naopak rádi, jsem si jistá, že vás kniha bude bavit. Je to příjemný thriller, který vás možná místy trošku „vyšokuje“.

Nebylo to vůbec špatné počtení a měla jsem to přečetné cca za 1,5 dne. Knihu můžu doporučit.

Hodnocení:

2 komentáře

  1. Kniha Hračkář se mi líbila, měla spád,Theo mi byl sympatický, už v Šelmě. Bylo fajn trochu vidět do jeho hlavy a jak pracuje s informací.Chystám se ještě na Teorii vraždy. Hračkáře jsem si užila.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *