Tichá odplata: Příjemná detektivka pro méně náročné čtenáře

Představte si, že jednoho rána nasednete na kolo a vyrazíte skotskou krajinou za svým kamarádem. Šlapete a šlapete a najednou váš pohled zaujme strašák. Viděli jste ho už předtím mnohokrát, ale tentokrát je nějaký jiný. Co je na něm jiného? Přijdete k němu a zjistíte, že se v něm ukrývá tělo mrtvé ženy. Přesně tohle se stalo mladičké a poněkud podivínské Jenn. Jenn neodolala pokušení a musela se jí prostě dotknout. Prostě musela. A hned vzápětí zavolala na policii a oznámila svůj nález.

Na místo činu přijíždí mladá policejní vyšetřovatelka, detektivka Dania Gorská. Je to její první případ vraždy na skotském venkově, kam se rozhodla přestěhovat z Londýna kvůli nevydařenému manželství. Útočiště a střechu nad hlavou ji poskytl její bratr Marek.

Dania se hned ze samotného začátku jeví jako velmi schopná policistka, které to pálí. Však jak by taky ne – pracovala přece v Londýně a má už nějaké zkušenosti z velké metropole. Přesto se jí nedaří vypátrat vraha, který tak bravurně naaranžoval svou oběť. A aby toho nebylo málo, obětí přibývá. A všechny jsou naaranžované podobně. A když k tomu přidáte ještě dvě pohřešované mladé dívky, pak se rodí solidní detektivní zápletka.

Danii stopa přivede k tajnému společenství Druidů. Všechny oběti jsou právě členy tohoto pohanského uskupení, které však leží v oku lidem z blízkého okolí, a kteří je ve své blízkosti nechtějí. Stojí právě oni za těmito vraždami? A nebo je Dania na špatné stopě a je všechno jinak?

Pokud se rozhodnete této zápletce přijít na kloub spolu s hlavní hrdinkou, připravte se na poměrně čtivý příběh. Děj se však odehrává stále ve stejném tempu a přílišného napětí se v příběhu nedočkáte. Ne vždy to je však na škodu. Je to koneckonců detektivka, ne thriller, ve kterém se napětí očekává na každé stránce. Tuhle knihu prostě budete číst a číst a budete si v klidu užívat nově získaných důkazů a informací.

Postava kriminální vyšetřovatelky Danii a jejího bratra Marka vám budou sympatické. Silný vztah si k nim nejspíše nevytvoříte, ale jejich vztah založený na vzájemném respektu stojí za trošku shovívavosti. Podivínská Jenn – to je už jiné kafe. Ta je zvláštní od samotného začátku, protože její fascinace smrtí je snad až děsivá.

Přestože kniha byla poměrně čtivá a samotná zápletka mi přišla dobrá, ocenila bych, kdyby čtenáře autorka dokázala více vtáhnout. Více se vžít do jednotlivých postav. Více to s nim prožívat. V knize byly detailně popsány místa, ve kterých se děj odehrával, ale chyběla mi v příběhu nějaká jiskřička.

Knihu hodnotím spíše mírně nadprůměrně a doporučuji ji spíše nenáročným čtenářům, kteří si chtějí jen tak v klidu přečíst detektivku. Je to příjemná detektivka s příjemným příběhem, ale dovolím si tvrdit, že náročné čtenáře neurazí, ale ani nenadchne.

Ráda bych poděkovala Databázi knih a společnosti Albatros Media za poskytnutí recenzního výtisku.

Hodnocení:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *