V bouřlivých časech: mocná rodina, zakázaná láska, pohnutá doba

V bouřlivých časech, v 1. díle knižní série Vinařství, nás autorka Marie Lacrosse nechává poznat a okusit život v 19. století v Alsasku. Mladičká Irena, sirotek, která vyrůstala bez rodičů v ne příliš přátelském prostředí sirotčince, získává práci u bohatých majitelů vinařství. Z nuzného prostředí sirotčince tedy přichází Irena na malý zámeček a začíná pracovat jako služka pro bohatou rodinu. Postupně se seznamuje jak s paní domu Paulinou a jejím manželem Wilhelmem, ale také s jejich dětmi Matildou a Franzem.

Irena se postupně v domě zabydluje a seznamuje se tam i s ostatním personálem. Díky své laskavosti a dobrosrdečnosti si ji oblíbí skoro celé panství, až na zákeřnou Matildu, která se ji rozhodne škodit stůj co stůj. Svou zákeřnou a nadřazenou povahu Matilda nedokáže skrývat a tak je Irena často terčem jejich útoků. To Franz, to je jiná kapitola! Je tak milý! Tak laskavý! A bere Irenu jako sobě rovnou osobu. Takhle hezky se k ní ještě nikdy nikdo nechoval! Všem je už tedy jasné, že mezi Irenou a Franzem přeskočí jiskra.

Osud jim však postaví do cesty prusko-francouzskou válku a Franc odchází bojovat. Na bojištích Franc prožívá peklo, o kterém se mu nikdy ani nezdálo. Zažívá stejně tak těžké časy jako Irena.

Jak se jejich osud bude vyvíjet, to vám samozřejmě neprozradím. V bouřlivých časech je teprve první díl této ságy, takže se domnívám, že nás čeká ještě další zajímavý díl, na který se už docela těším.

Marie Lacrosse odvedla s touto knihou velmi hezkou práci. Je to klasická sága a v mnohém nám může připomínat Marii Lamballe (Anne Jacobs), ale i tak to je příjemné čtení.

Při čtení pozorný čtenář pozná, že studium dobové historie autorka rozhodně nepodcenila. Díky tomu jsme se mohli skutečně ocitnout v době 19. století. Mohli jsme okusit způsob života chudých lidí, kteří přicházeli pomáhat na vinici a současně jsme také pocítili život bohatých. Kontrast mezi chudými a bohatými byl značný a díky tomu, jak jej dokázala autorka popsat, jsem jej mohli i prožít.

Příběh samotný, myslím tím tu hlavní zápletku – Irena a Franz, může na některé lidi působit trošku kýčovitě. Vždyť co si budeme povídat, že se služka zamiluje do syna svého pána, to asi nikoho nepřekvapí. Ale i tak se mi jejich příběh líbil.

Za co musím Marii Lacrosse pochválit je popis osob. Franze a Irenu jste si díky jejich charakterům zamilovali. Naproti tomu otec mladého pána Franze a jeho sestra – ty byste nejraději při čtení odpálili do vesmíru. Ale díky nim měla kniha pár zvratů a ti se tak mohli postarat o nějaké to vzrušení v ději.

Knize nemám ve své podstatě co vytknout. Bylo to příjemné čtení, možná trošku předvídatelné. Děj byl rozdělen do několika částí a každá část měla kratší kapitoly. Vše bylo napsáno poměrně jasně, takže žádný pocit zmatku a nepochopení při čtení cítit nebudete.

Také však musím napsat, že dějová linka věnující se Ireně mě bavila více než linka Franze, ve které jsme s ním mohli prožívat válku. Nemyslím si, že by tato linka byla napsaná nějak hůř, to vůbec ne, jen mě prostě tolik neoslovovala a přistihla jsem se, že některé pasáže přeskakuji.

Přesto si myslím, že se kniha řadí k těm lepším kouskům a věřím tomu, že potěší každého milovníka rodinných ság.

Určitě stojí za přečtení a já tímto děkuji Databázi knih a společnosti Euromedia Group za zaslání recenzního výtisku.

Hodnocení:

Budete-li mít chuť si tuto knihu přečíst, můžete k tomu využít například knihkupectví Knihy Dobrovský 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *