Gump: Kdo by nemiloval ty čtyřnohé chlupáčky

Jsem pejskař. I kočkomil. A taky šnekař. Ano, mám i šnečky. Takové ty velké. Jsem milovník všech zvířat a kdybych mohla, dala bych každému domov, misku s jídlem a hlavně… hlavně svou náruč, objetí a lásku. Přesto se pokusím hodnotit knihu co možná nejobjektivněji, jak to jen půjde.

Gumpík byl štěňátko, neznalé světa. Neznalé lásky. Čistá a zranitelná dušička. Ale tohle štěňátko má štěstí. Nalezne ho totiž jeden moc hodný bezdomovec jménem Bedřich, který se do tohoto maličkého stvořeníčka zamiluje a odvede si k sobě „domů“. Dá mu najíst, mazlí se s ním a stanou se z nich nejlepší kamarádi. Láska na první pohled. Důvěra, která hory přenáší. Jenomže, co čert nechtěl, tohle štěňátko má jednoho nepřítele. Přítelkyni Bedřicha, která má negativní postoj ke všem pejskům. A tak dá Bedřichovi nůž na krk. Buď půjde ten pes z domu, nebo je mezi námi konec. Bedřich v tom má ale jasno! Bez přítelkyně se obejde, ale ublížit tomu maličkému?! Nikdy! A tak se rozhodne od přítelkyně odejít. Ta ho ale nakonec udolá, ustoupí a povolí Bedřichovi mít pejska. Jenomže…. všechno je jinak. Tajně spřádá plány, jak se pejska zbavit…

A tak se Gump ocitne moc daleko od svého Bedřicha. Ale žene ho touha se k němu vrátit přes hory, přes doly i přes do krve rozedřené tlapky. Gump to nevzdává, protože srdce ho táhne zpět za svým milovaným páníčkem. A po cestě za ním potká Gump mnoho přátel i nepřátel. Čeká ho náročná cesta a kdo ví, jestli se k Bedřichovi vůbec dostane! To se dozvíte pouze tak, že si příběh Gumpa přečtete sami.

Autorem tohoto moc pěkného příběhu je Filip Rožek, který se knihou snažil poukázat na psí příběhy a na organizace, které se snaží pejskům, ale ne jen jim, každý den pomáhat. Gump oslovil takovou spoustu čtenářů, že se filmoví producenti rozhodli Gumpa také zfilmovat. A také vznikla na podporu tohoto projektu známá píseň Protože to nevzdám.

Kniha vypráví svůj příběh z pohledu Gumpa. Je psána tak jednoduše, jako by ji skutečně vyprávěl samotný Gump. A přitom se povedlo Gumpovi přijít na řadu moudrých myšlenek. Každý si při čtení najde věty, se kterými bude souznit a které se dotknou jeho nitra.

Tempo knihy je příjemné. Celou dobu čekáte, kdy se Gump setká s Bedřichem. A fandíte mu o 106. Pokud máte obavu, že budete u čtení knihy plakat a že je to smutný příběh, musím vám říct, že já u knihy zase tak moc neplakala. Nemůžu říci, že by to byla vyloženě smutná kniha – to ne. Je to prostě kniha o tom, jak to v tom životě chodí. Je to o zlých lidech, ale také o těch dobrých, díky kterým je svět hezčím místem pro život.

Myslím, že pokud se do knihy pustíte i vy, budete mile překvapeni.

Určitě můžu knihu doporučit.

Hodnocení:

Pokud byste chtěli podpořit projekty věnující se pejskům bez domova či týraným pejskům, můžete spojit příjemné s užitečným. Pro splnění toho příjemna si můžete knihu zakoupit např. u Dobrovského a tím se tento nákup stane také užitečným, protože pomůžete těmto čistým dušičkám.

Děkuji 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *