Nenásilná komunikace: Řeč života

Díky nakladatelství Portál jsem měla možnost si přečíst velmi laskavou knihu Nenásilná komunikace: Řeč života od Marshalla B. Rosenberga. Tento americký klinický psycholog vytvořil koncept tzv. nenásilné komunikace, který mohou ocenit opravdu všichni – zejména však lidé v pomáhajících profesích. Marshall B. Rosenberg studoval pod jedním z nejznámějších psychologů vůbec – samotným Carlem R. Rogersem. V dětství se autor setkával s ne příliš příjemnou komunikací a násilím a celý svůj profesní život tedy zasvětil tomuto konceptu nenásilné komunikace s cílem poskytnout ho jako alternativu k násilí. Marshall B. Rosenberg pracoval nejen jako klinický psycholog, ale současně také jako mediátor po celém světě. Jeho zkušenosti jsou nesmírně rozsáhlé a vážené po celém světě, proto je mi ctí, že jsem si mohla jeho knihu přečíst, i když musím napsat, že to bylo čtení, nad kterým člověk musel přemýšlet a zamýšlet se nad sebou samým a nad vlastním komunikačním stylem.

Kniha je určena opravdu všem a věřte mi, že se díky ní něco přiučíte. I když je pravdou, že přečtení knihy samo o sobě nestačí – důležitá je praxe v komunikaci a rozhodnete-li se, že svou komunikaci pozvednete na vyšší úroveň, je vhodné se ke knize opakovaně vracet a díky tomu si tak uvědomíte své komunikační chyby.

Knížka je to poměrně útlá. Má pouhých 240 stran, ale přesto je nabitá tolika informacemi, že vás to možná až překvapí. Ve 14 kapitolách se dozvíte nejen to, jak přesně můžeme chápat nenásilnou komunikaci, ale jak například moralizování či srovnávání dokáže nenásilnou komunikaci „potopit“. V knize si pak můžete své schopnosti vyzkoušet díky cvičením, které si pro nás autor připravil. Jsou to cvičení, která, když pochopíte danou kapitolu správně, jsou poměrně snadná, přesto vás však nutí se zamyslet. Nejde o to si cvičení jen udělat, ale přemýšlet nad ním i z pohledu sebe sama, což nám dává geniální příležitost si uvědomit, jak komunikujeme my.

Autor také upozorňuje na to, jak moc je důležité vyjadřovat pocity v komunikaci a aby toho nebylo málo, umožňuje nám rozšířit si krásně slovní zásobu, která nám bude při komunikaci nápomocná. Empatie má taky v komunikaci své místo a díky této knize se dozvíte, jak s ní pracovat.

Kniha si mne také získala i přepisem rozhovorů, ve kterých autor jasně ukazuje principy konceptu nenásilné komunikace. Tyto příklady byly stejně poučné jako samotné cvičení či tabulky s výčtem slov, pro efektivní rozšíření slovní zásoby.

Za sebe musím napsat, že se ke knize budu určitě vracet i do budoucna, protože ať už nakonec budu vykonávat psychologickou praxi či nikoliv, tento koncept komunikace se mi zamlouvá, i když naučit se mu vyžaduje minimálně zpočátku vědomou práci na sobě samotné. Pokud to však ale pomůže při jakékoliv komunikaci s kýmkoliv, pak se ta práce vždy vyplatí.

Knihu mohu jednoznačně doporučit.

Tímto také děkuji nakladatelství Portál za poskytnutí tohoto recenzního výtisku a současně se také musím omluvit, že mi napsání této recenze trvalo tolik týdnů. Moc si vážím vaší trpělivosti. Děkuji.

Hodnocení:

Budete-li mít zájem si tuto knihu přečíst, můžete k tomu využít internetový obchod samotného Portálu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *