Proč je Konec léta jen další průměrnou detektivkou?

Spisovatel Anders De La Motte je uznávaným švédským spisovatelem a současně také dvojnásobným držitelem ceny Swedish Academy of Crime Writters‘ Award. Pro svou první knížku ze série Roční období se vybral velmi odvážné téma – zmizení dítěte. Proč je toto téma tak odvážné? Protože na základě tohoto tématu již vyšlo tolik knih, že uspokojit čtenáře je nesmírně těžké. Čtenáři jsou přehlceni příběhy, kdy se dítě ztratí, kdy je dítě uneseno, kdy je dítě zavražděno, kdy je dítě pohřešováno a kdy je dítě nalezeno. Zkrátka a dobře přijít s něčím novým, s něčím originálním, s novým vhledem na problematiku – to je opravdu oříšek.

Kniha Konec létadvě dějové linie. První se odehrává v létě roku 1983, kdy si malý čtyřletý chlapeček jménem Billy hraje na zahradě a vidí na ni zajíčka. Zajíčka chce chytit a tak za ním běží a běží, až se dostane za plot a najednou chlapečka není.

Zmizení Billyho samozřejmě otřese celou rodinou a nejen jí. Celá vesnice je vzhůru nohama a všichni se ho snaží najít. Prohlédávají všechno. Spoluobčané spolu s policisty vytváří rojnice a snaží se chlapce najít. Neúspěšně. Jediné co naleznou je modrobílá Billyho bota.

Celá tato první línie vás vtáhne do onoho léta, kdy Billy zmizel a ukazuje, jak se vyvíjely události a osudy rodiny a některých obyvatel krátce po zmizení.

Druhá linie nás naopak vrací do současnosti. Sourozenci Billyho jsou již dospělí, z Very se stala terapeutka, z Mattiase se stal policista. Oba mají své životy a rok 1983 byl pro ně významný a určil další jejich životní osudy. Toho roku se v jejich rodině staly totiž tragédie dvě.

Celá knížka je psaná velmi poutavě a čtivě. Musím uznat, že se kniha četla velmi dobře a než jsem se nadála, byla jsem v půlce. A pak ještě chvilku a byl konec. Byla jsem zvědavá, jak si spisovatel s tímto tématem poradí a jak ho pojme. Zde přichází maličké zklamání, protože jak jsem řekla – v dnešní době je třeba do děje zakomponovat nějaký woow efekt. A ten mi tady chyběl. To je snad to jediné, co bych knize vytkla. Jinak musím knihu ohodnotit poměrně kladně.

Určitě dám ještě Andersovi De La Motte šanci a ráda si přečtu i ostatní knihy ze série. Jakmile budu mít sérii kompletně přečtenou, zhodnotím celou sérii a porovnám i jednotlivé knihy.

Hodnocení:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *