Chlapec, který rozdával sny: pestrý příběh o cestě za americkým snem

Luca Di Fulvio, italský spisovatel, se opět předvedl. Jeho spisovatelský talent jsme mohli obdivovat již dříve, když na český trh dorazila kniha Dívka, která se dotkla nebe. O pár let později svůj talent obhájil v knize Chlapec, který rozdával sny a já jsem velmi ráda, že jsem měla možnost si tuto knihu přečíst.

Na český trh ji v roce 2015 přivedla společnost Euromedia Group, k. s. – Knižní klub a díky překladatelce Martě Bártové teď můžu spisovatelský talent pana Fulvia obdivovat i já.

Tentokrát nás spisovatel svým umem přenese do New Yorku v roce 1909, kdy se mladičká italská dívka se svým malým synem vylodí ze zaoceánské lodi s vidinou, že život v New Yorku bude lepší než v italské vesničce, kde se narodila.

Její sen se však rozplyne, když zjistí, jak to v New Yorku chodí. Když pochopí, že New York je ovládaný gangstry a že život tam rozhodně nebude takový, jak si ho vysnila.

Bez finanční prostředků a s jazykovou bariérou se ze Cetty stává prostitutka žijicí v italském ghettu. Přestože to není veselý život, je vděčná alespoň za to, že může mít u sebe svého syna – to je to nejcennější, co má. A i když se jí nedaří zrovna tak, jak si přála, snaží se svůj sen o dobrém životě předat alespoň svému synovi, Christmasovi, který vyrůstá na ulici mezi kriminálníky, gangy a mafiány.

Jednoho dne se Christmasovi do života připlete mladé židovské děvče Ruth, která je poznamenaná na duši i na těle nepěkným zážitkem. Oba ví, že patří k sobě. Ale jak už to tak bývá, nic v životě nemůže být snadné a i oni jsou životem zkoušeni a tím pádem i jejich láska.

Jak se jejich životy budou odvíjet, to vám napsat nemůžu, protože pak už byste neměli důvod knížku číst. Ale můžu vám sdělit, že je to moc hezký příběh.

Je až obdivuhodné, jak dokázal autor knihy uchopit samotný příběh a jak nás věrohodně dokázal přenést do doby dávno minulé. Jak dokáže poukázat na krutost tohoto období a lidí, ale také na to, jak dobrota, důvtip i fantazie může změnit lidský osud.

Kniha se četla velmi dobře. Když jsem ji začala číst, byla jsem překvapená, kolik se toho stalo na několika málo stranách a měla jsem obavu z toho, že si kniha neudrží svůj zápal a že spisovateli dojde dech. Ale opak byl pravdou. Kniha má pořád nové a nové zvraty, které vás nutí číst dál. Občas jsem cítila kvůli toho mírný zmatek, ale ten se zase rychle vytratil.

Kniha měla tak pestrý příběh, že když jsem ji dočetla, první co mne napadlo bylo, že by si ji měl přečíst nějaký scénarista a tento příběh zfilmovat. Myslím, že by z toho mohl být moc hezký film.

V knize najdete jak lásku, tak mafiány, sex, násilí – prostě všechno, co od dobré knihy čekáte.

Knihu můžu rozhodně doporučit. Je to 512 stran nabitých pěkným příběhem, který vám ukáže New York jaký byl dříve, který vám ukáže, že ne vždy se všem splní americký sen… ale někomu přece jen… Nebo se splní všem, kdo nepřestane ve svůj sen věřit?

Hodnocení:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *