Počátek: čím je Langdon starší, tím více slábne

Počátek nás tentokrát zavádí do krásného a slunného Španělska, kde si budeme spolu s Robertem Langdonem pokládat otázky, které jsou stejně staré jako lidstvo samotné. Odkud pocházíme? Kam směřujeme? Otázky, které nedají spát mnoha myslitelům a vědcům. Včetně Edmonda Kirche a Roberta Langdona.

Edmond Kirch je uznávaný futurolog a vizionář a vědec. Je to člověk, který se topí v penězích a miluje vědu. Je inteligentnější než většina jeho kolegů vědců a učinil ohromný objev. Objev, který posune lidstvo zase o něco dál. A rozhodne se svůj vědecký objev odhalit světu, i když ví, že to může zamávat s náboženstvím po celém světě.

Edmond spolu s ředitelkou významného moderního muzea ve Španělsku, Ambrou Vidalovou, která je také snoubenskou španělského prince Juliána, připravují unikátní prezentanti, při které dojde k odhalení té prapůvodní otázky. Na tuto prezentaci je také pozván Robert Langdon, uznávaný harvardský profesor, zabývající se symbolikou.

Při prezentaci se však stane nešťastná událost, která způsobí, že Ambra spolu s Langdonem jsou nuceni utéct z muzea. Ví, že pouze odhalení pravdy může zachránit jejich životy. A k tomuto jim pomůže také nejlepší přítel Edmonda – Winston.

Nemůžu vám prozdit více, protože bych odkryla zápletku. 🙂

Kniha Počátek od mého velmi oblíbeného autora Dana Browna je pátým dílem knižní série Robert Langdon. Roberta Langdona tak můžete znát už z knih Andělé a démoni, Šifra mista Leonarda, Ztracený symbol nebo Inferno. A samozřejmě mnoho z nás zná Roberta Langdona s tváří Toma Hankse, který ho velmi kvalitně zahrál také ve filmech.

Protože jsem přečetla již všechny knihy z této série (ale to bylo mnoho let předtím, než jsem si založila tento blog), tak se nemůžu ubránit srovnávání.

Kniha Počátek má poměrně mnoho krátkých kapitol, které jsou obohacené o články z konspiračního webu. To dodává knize zajímavost a jistou originalitu.

Přestože mne příběh bavil, nemůžu si pomoci a nenapsat pár kritických bodů, které mne na knize zklamaly. První věc, která mne při čtení zarazila, bylo na můj vkus zbytečné protahování. Nevím, co tím chtěl autor docílit, ale když skončila další kapitola a já měla pořád pocit, že jsem se nic nedozvěděla, tak jsem tu a tam už koulela očima. Polovina knihy mi přišla taková zbytečně táhlá. Až teprve v druhé polovině se tempo trošku urychlilo a přibyl tam tu a tam nějaký zvrat.

Co se zvratů a napětí týče, tak ve srovnání s předchozími knihami mi přišlo, že Počátek byl o ně trošku ochuzen. Předchozí knihy mi přišly živější, pestřejší, promyšlenější (to rozhodně!!!) a bylo tam více zvratů a napětí.

A co mne při čtení také trošku mrzelo bylo to, že v knize nebylo příliš mnoho symbolů, což bych právě s ohledem na povolání mého milovaného Langdona čekala.

Ale i přesto se v knize dozvíte nové informace. To je další věc, kterou na knihách od D. Browna miluji. Zbožňuji inteligenci, moudrost a gentlemanství pana Langdona.

A tím se dostávám ke konci své recenzce. Počátek není špatná kniha. Dozvíte se tam spoustu věcí, nejspíše se nebudete zase tak nudit. Je třeba však počítat s tím, že některé pasáže jsou, alespoň podle mne, zbytečně natažené, ale jinak se to četlo moc dobře. V porovnání s ostatními knihami ze série však musím napsat, že se jedná o nejslabší kousek. Přesto jsem ráda, že jsem si knihu přečetla. Ovšem čekala jsem více, mnohem více.

Hodnocení:

Pokud byste měli chuť si mého oblíbeného Dana Browna přečíst, určitě doporučuji spíše první díly ze série Robert Langdon. Budete-li mít zájem, můžete k tomu využít knihkupectví Knihy Dobrovský nebo Martinus 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *