Nový začátek: dobro versus zlo

Svět se změnil. Nic není jako dřív. Lidé umírají. Neznámý virus zabíjí lidskou populaci. Nakazíte se a za tři dny zemřete. Horečky, kašel, bolesti těla, průjmy a pak smrt. Silně nakažlivý virus zabijí celé rodiny. Umírá většina lidí, která není imunní. Ti, kteří přežili se musí vyrovnávat s hrůzou, která se kolem nich děje. Malé děti přichází o rodiče, rodiče přichází o své děti. Dospělým umírají manželé, manželky, kolegové a ocitají se na světě sami. A aby toho nebylo málo, v lidech se probouzí zlo. Zlo tak temné, až vám bude běhat mráz po zádech. Lidé jsou vražděni, mučeni, týráni. Zlo ve své ryzí podobě vyplouvá napovrch. Ale oproti tomu je zde také pár dobrých lidí, kteří najednou objevují v sobě světlo. Světlo v podobě bílé magie a v laskavosti, s jakou tuto bílou magii používají.

Nový začátek je prvním dílem knižní série Chronicles of The One od velmi známé autorky Nory Robertsové. Autorka zde zkombinuje smrtící virus spolu s černou i bílou magií. Lidstvo postižené katastrofální nemocí se musí vypořádávat s upadajícím systémem. Policejní složky zcela selhaly, protože většina policistů zemřela na nákazu. Stejně tak lékaři, učitelé, obchodníci. Virus se šíří planetou a zabíjí všechny, kdo se mu postaví do cesty. Jen pár lidí neonemocní. Ale těm zase hrozí nebezpečí v podobě násilnických nájezdníků, kterým dělá potěšení ničit a plenit vše, co jim přijde pod ruce, ale také sadisticky vraždit přeživší. Přesto je však na světě dost hodných lidí, kteří věří, že dobro zvítězí.

Města jako New York padnou viru a nájezdníkům jako první. Mladá reportérka Arlys přináší denně zprávy obyvatelům USA o situaci, která postihla svět. Na celé zpravodajství je už téměř sama, protože všichni její kolegové zemřeli. Když však Arlys odvysílá skutečně pravdivé informace, nastane čas, aby se vydala na cestu do bezpečí. Arlys spolu se svou kamarádkou a kolegyni Fredie se vydávají z města. Pohybovat se venku je doslova o život a o život musí bojovat i tyto dvě odvážné ženy. Arlys se dozvídá, že Fredie má zvláštní schopnosti a řadí se k čarodějům.

Stejně tak se z města pokouší dostat Lana a Max. Dva čarodějové, kteří ví, že ve městě je nečeká nic dobrého. Max chce vyhledat svého bratra a postarat se o něj. A tak i tito dva se vydávají na cestu k místu, kde by se měl Maxův bratr ukrývat.

Mladý záchranář Jonah, který má dar vidět jak člověk zemře, je odhodlaný zemřít. Už ho nebaví stále vidět jen a jen bolest. Své trápení chce ukončit střelnou zbraní, ale zastaví ho Katie, která ho poprosí o pomoc, když začíná rodit. Jonah, spolu s lékařkou Rachel, Katie pomůže, a pak se i oni vydávají na cestu za bezpečím.

V knize tedy budete putovat se všemi těmito hlavními hrdiny do bezpečí. Podaří se všem bez újmy na zdraví dojít do bezpečí? A jak dopadnou jejich osudy? Čemu všemu budou muset čelit, zda potkají také nové přátele – to si budete muset přečíst. 🙂

Nora Robertsová má na svém kontě více než 200 knih. Já jsem od Nory četla pár knih před mnoha a mnoha lety. Vždy se jednalo o romantickou zápletku – teda něco zcela odlišného od tématu, který si vybrala pro knihu Nový začátek.

První díl série Chronicles of The One je rozdělen do tří částí, které jsou dále rozděleny do kapitol. Kapitoly nejsou nikterak dlouhé a najdete v nich jak velmi surové popsání hrůzných činů, tak i krásné okamžiky bilé magie, které ve vás vylovají příjemný pocit dobra. Přestože jsem měla problém se do knihy začíst, musím uznat, že se autorce velmi pěkně povedlo zkombinovat zlo a dobro tak, že jste při čtení těch hrůzných situací měli nepříjemné pocity, zatímco při čtení těch laskavých situací, jste měli zase naopak dojem vnitřní harmonie a něčeho moc hezkého.

Kniha je velmi bohatá na přímou řeč, takže pokud nejste zastánci dlouhých odstavců bez přímé řeči, přijdete si v této knize na své.

Budu-li hodnotit promyšlenost děje, tak musím autorku pochválit za to, jak krásně dokázala popsat onu pandemii a to, jak propukla. To byla část, která mne bavila snad ze všeho nejvíce. Právě ten začátek, kdy onemocněl první pacient. Kdy ho nemoc začala tížit. Rovněž musím autorku pochválit za svůj um, díky kterým jsme mohli prožít všechny hrůzy s hrdiny. Tu a tam jsem však měla dojem, že dej je už překombinovaný příliš. Nemoc, dobro, zlo, hodní lidé, hodné skutky, zlí lidé, zlé skutky – tu a tam jsem měla pocit, že i lidí samotných je tam až příliš a občas jsem měla problém se ve jménech orientovat. Ale lísteček se jmény můj problém rychle vyřešil. 🙂

Co se týče popisu děje a osob, tam se autorka doslova vyřádila. V pozitivním slova smyslu. Popis všeho byl poměrně barvitý a povzbuzoval fantazii.

Přestože tato kniha měla nejspíše vše, co by mít dobrá kniha měla, mě se kniha četla špatně. Ale pozor – to je čistě subjektivní dojem, který neberte příliš vážně. Opravdu je třeba si knihu přečíst a utvořit si na ni vlastní názor. Přestože v knize autorka udělala vše správně pro to, aby to bylo čtivé a zajímavé, na můj vkus to už bylo překombinované. Nějak jsem se nemohla začíst a nemyslím si, že by za to mohla sama autorka. Spíše mi asi nesedly ty fantastické prvky.

Ale pokud vás láká postapokalyptická fantasy, pak si knihu zkuste určitě přečíst. Myslím, že by se vám mohla líbit, přestože já jsem se trošku u ni natrápila.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji Databázi knih a společnosti Alpress.

Hodnocení:

Budete-li mít chuť si tuto knihu přečíst, můžete pro svůj nákup využít internetové knihkupectví Knihy Dobrovský a Martinus.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *