Pravá matka: čtivé, ale rozhodně ne mrazivé

Jen si to představte sami. Život už dávno není tím, co býval. Děti zemřely, manželství zkrachovalo a váš život je tichý, prázdný a smutný. Ve vašem srdci je spousta prázdného místa, které zaplňuje stesk, bolest a práce. Práce je to jediné, co vám zůstalo. Jediná jistota. Jediná smysluplná činnost, kterou máte rádi. Práce a každotýdenní návštěva hřbitova. Místo, kde můžete být svým milovaným dětem nejblíže a kde máte pocit, že slova, která v tichosti vyslovíte směrem k nim, budou vyslyšena.

Jednoho dne se tedy vydáte obvyklou cestou ze hřbitova domů. Ale po příchodu domů je něco jinak. Všechno je jinak! U stolu doma sedí mladý chlapeček a maluje si obrázek. Je to jen sen? Jak se ten chlapeček tady dostal? A jak se jmenuje? Přesně tyhle otázky mu položíte. „Jmenuji se Harry a přivedl mě Anděl, protože jsi má nová maminka,“ odpoví vám malý hoch. Nevěříte vlastním uším ani očím. Je to nějaký vtip?! Okamžitě voláte svému bývalému muži, který přijede. Než se nadějete, chlapečka si odvádí policie a vy jste podrobeni výslechu policejními detektivy. A vaše sousedka, novinářka, se velmi zajímá, co se to vlastně u vás doma stalo. Jste únosci tohoto dítěte? Co když jste dítě unesla, ale nepamatujete si to, protože máte trauma, se kterým se potýkáte po smrti svého druhého dítěte.

Novináři vám dávají zabrat. Sledují vás na každém kroku a podezřívají vás z únosu. Jsou vám v patách na cestě do práce, v práci, po práci a máte co dělat, abyste jim alespoň na pár minut unikla. Média i veřejnost chtějí znát vaši verzi. A víte, co je úplně ze všeho nejhorší? Že i váš bývalý manžel vás podezřívá z únosu. Jste na to sama. Absolutně sama. Je to šílené!

Tak přesně tohle se stalo Tess v knize Pravá matka od Shalini Boland, kterou vydalo letos nakladelství Ikar. Jak dopadne její příběh – to vám samozřejmě neprozradím. Kdepak, tuhle záhadu musíte rozluštit spolu s Tess. Velké plus je, že při pozvolném odkrývaní faktů na rozluštění můžete přijít sami. Při troše pozornosti. Pravdou je, že nejspíše až do samotného konce budete podezřívat někoho jiného. A až se konec dozvíte, tak vás napadne: „Jejdanánku! Vždyť to bylo jasné, to mě taky mohlo napadnout.“

Shalini Boland musím pochválit za čtivý thriller. K hlavní hrdince si nejspíše vytvoříte vztah a budete ji mít rádi. O řadě dalších osob z příběhu už tohle říct nemůžu. Respektive vztah k ním mít budete, ale budou vám nejspíše protivní a budete si říkat, jak je možné, že jim Tess nedala minimálně jednu ránu pěstí. Charaktery postav v této knize mi tedy přišly vykreslené celkem dobře.

Pokud budu hodnotit příběh jako takový, musím napsat, že zde mám smíšené pocity. Promyšlenost zápletky mi přišla poměrně dobrá a snad i trošku originální, ale celkový děj…. z toho mám rozporuplné pocity. Více méně se děj táhnul celkem pomalu. Hlavní hrdinka řešila stále novináře, práci, svého bývalého manžela a zase novináře, práci a svého bývalého manžela. A pak najednou došlo ke zvratu, všechno se vysvětlilo a byl konec.

Kapitoly v knize nebyly nikterak dlouhé, ale to i z toho důvodu, že kniha samotná také nebyla příliš tlustá. Jednalo se o takovou jednohubku na jedno odpoledne. Možná na dvě.

Já jsem od knihy nečekala nic a dostala jsem průměrný, ale čtivý příběh, který si zapíšu do seznamu přečtených knih a na který za měsíc zapomenu.

Proto dávám knize průměrné hodnocení. Čtivost se tomu nedá upřít stejně jako fakt, že vás autorka hezky vtáhne do příběhu a vy se chcete knihou pročíst až do samotného konce. Jen se domnívám, že by v knize mohlo být více zvratů.

Knihu vám můžu klidně doporučit, nebylo to špatné. Ale já jsem už asi docela náročný čtenář a skutečně tuto knihu vnímám s porovnáním s jinými thrillery krapet průměrně. Necítila jsem žádné napětí. Nic mrazivého. Prostě jen příběh… který se četl dobře.

Hodnocení:

Budete-li mít chuť si tento psychologický thriller přečíst, můžete k tomu využít internetové knihkupectví Knihy Dobrovský nebo třeba taky Martinus 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *