Splnit si své sny: hořkosladký příběh o životě a smrti

Jen si to představte – jste mladý, docela hezky vypadající muž. Živíte se jako taxikář, který vozí vážně nemocné lidi po doktorech na různá vyšetření, chemoterapie a ozařování. Máte život před sebou. Děláte si velké plány a své sny odkládáte na „až jednou“. Všechno se ale změní v den, kdy do vašeho auta nasedne mladá žena s holou hlavou a vy ji vezete do nemocnice na ozařování.

Přesně takhle potkal taxikář Adam nemocnou Jessi. V taxíku. A láska byla na světě. Stačil jeden úsměv, pohled do očí a pár slov. Tak snadné je zamilovat se, když natrefíte na toho pravého. Adam vozí Jessi pravidelně k doktorům a tak se sbližují čím dál více. Jaké to je, když se zamilujete do někoho, komu zbývá už jen pár týdnů života? Čas je omezený. Čas je v tomto případě to nejcennější, co máte. Máte jedinečnou příležitost ze sebe vydat to nejlepší a snažit se vykouzlit úsměv na propadlé a unavené tváři nemocného člověka. Máte jedinečnou příležitost dělat vše pro to, abyste dal jasně najevo své city. A i když si to nechcete připustit, tato situace vás změní. Najednou musíte žít tady a teď. Nějaké „potom“ se odkládá, protože si moc dobře uvědomíte, že žádné potom se prostě už konat nebude.

Tento hořkosladký příběh v sobě nese poselství, které může mnohé chytit za srdce. Přesto bych neřekla, že by kniha na naše city hrála nějak přehnaně. To ne. Autor Hendrik Winter nám celý příběh podává díky svému suchému humoru s jistou nadsázkou a nadneseností, že vám to vlastně ani nepřijde. Tu a tam se vyskytnou dojemné momenty, ale slzavé údolí se u vás doma určitě konat nebude.

V každé recenzi se snažím vyzdvihnout klady. V tomto případě je velkým kladem právě ono poselství „tady a teď“. Alespoň já si tohle z knihy odnáším. Současně musím Hendrika Wintera (pseudonym) pochválit za ono odlehčení tohoto tématu. Díky tomu se vám při čtení tu a tam vykouzlí úsměv na rtech, i když se jedná o veskrze smutný příběh.

Tato kniha s měkkým obalem v sobě ukrývá vedle poměrně hezky promyšleného příběhu také krátké kapitoly, takže vám příběh poměrně rychle utíká.

Budu-li hodnotit propracovanost hlavních postav, tady musím Hendrikovi dát rovněž jedničku. Hlavní hrdina Adam a jeho nemocná Jessi jsou velmi sympatičtí. Jejich charaktery a smysl pro humor si s velkou pravděpodobností také oblíbíte a budete je obdivovat, jak se jim daří celou situaci brát prostě tak, jak je.

Přestože kniha nemá vlastně nic, co bych ji mohla objektivně vytknout, nedostává ode mne plný počet srdíček. Subjektivně mi v knize něco sházelo. Něco, co nedokáži vyjádřit. Proto dávám knize 4 srdíčka.

Přesto však knihu mohu doporučit. Je to příjemná novinka, která v sobě nese jak pachuť konce, tak si krásu lásky, romantiky a humoru.

Děkuji za zaslání recenzního výtisku Databázi knih a společnosti Euromedia Group a. s.

Hodnocení:

Budete-li mít chuť si tuto knihu přečíst, můžete si ji zakoupit na stránkách internetového obchodu Knihy Dobrovský nebo Martinus.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *