Poslední let aneb Začít nový život není tak snadné, jak se může zdát

Claire Cooková je krásná manželka veleváženého Roryho Cooka, známého prominentního filantropa. Vztah na první pohled působí velmi láskyplně, ale za zavřenými dveřmi jejich krásného domu vyplouvá na povrch skutečná tyranská povaha Roryho Cooka. Jeho agresivní povaha skrytá za veřejnými úsměvy děsí Claire den co den. Všechno, co Claire udělá, mu není dost dobré. Nechává ji sledovat, aby si byl jistý, že se jeho žena chová přesně tak, jak si on přeje. A chraň Bůh, když se tak nechová!

Dennodenní teror a strach o svůj život, věčné modřiny a boule na celém těle, časté zlomeniny, paže plné modřin zakrývající dlouhé rukávy donutí Claire tajně plánovat svůj útěk od manžela. Moc dobře si uvědomuje, že Rory by ji nikdy nenechal jen tak odejít. Musí pro něj navždycky zmizet. Navždycky! Nesmí udělat žádnou chybu, která by ho k ní zase dovedla. A aby toho nebylo málo, vypadá, že má Rory prsty ve smrti jeho předchozí ženy. Nebo je už Claire paranoidní?

Společně se svou utajenou přítelkyní připravují plán na její zmizení. Vše je naplánováno do nejmenších detailů. Nová totožnost, nové místo pro život.

Na letišti potkává Claire Evu, která ji vypráví svůj srdceryvný příběh, o tom, jak byl její manžel vážně nemocný a jak chce a potřebuje svůj život nechat za sebou a začít nový život. Slovo dá slovo a obě ženy si vymění letenky. Obě nasedají na letadlo té druhé, každá s identitou té druhé.

Nic ale nedopadne tak, jak si obě ženy vysní, protože letadlo, ve kterém původně měla být Claire, se zřítí. Ve všech zprávách a novinách se objevují zprávy, že Claire Cooková je po smrti. Claire tedy nezbyde nic jiného, než přijmout identitu Evy. Minulost Evy však není taková, jak si Claire myslela. I Eva měla svá tajemství. Bude Claire v bezpečí? Vypátrá ji její manžel? Zbaví se ho konečně jednou provždy? Jak se z této nepříznivé situace Claire dostane, to vám samozřejmě, jako vždy, neprozradím.

Julie Clark, autorka knihy Poslední let, má na svém kontě dvě knihy. Na český trh se však dostala pouze kniha Poslední let. Podle hodnocení na Databázi knih se však můžeme domnívat, že to není její poslední kniha, která se k nám dostane.

Přestože Poslední let můžeme zařadit do kategorie thriller, já osobně bych tomu dala spíše nálepku „thriller pro nenáročné“. Přestože se kniha četla poměrně dobře, mám dojem, že potenciálu, který kniha mohla mít, nebylo dosaženo. Konec knihy mi přišel uspěchaný a snad i možná trošku bez nápadu. Jako by autorka sama neměla pořádně promyšlené, jak z toho Claire dostane. A tak zvolila tu nejlehčí možnou cestu. U každého thrilleru očekávám napětí, překvapení, zvraty…. ale nic z toho jsem u čtení nepociťovala. Prostě jsem jen četla příběh a najednou byl konec. Možná jsem od knihy očekávala mnoho, možná jsem už náročná.

Kapitoly v knize Poslední let se poměrně rychle střídaly. Obvykle každá kapitola popisovala příběh jedné z hrdinek. V jednu chvíli jsme četli, čím si prochází Claire a ve druhé chvíli jsme se zase dívali do minulosti Evy. Měli jsme tak příležitost pochopit obě hlavní postavy. I když jsme dostali skvělou příležitost si obě hlavní hrdinky zamilovat, mám dojem, že…. mi v jejich popisu něco chybělo. Jako bych se jim nemohla dostat pod kůži a prožívat příběh s nimi. Jako by mezi mne a hrdiny autorka postavila neviditelnou bariéru. Claire mi však byla o chlup sympatičtější než Eva.

Poslední let je docela tenká knížka, takže je více než jasné, že popis ničeho – ani postav, děje či míst nebude přehnaně detailní. Možná právě odtud pramení můj pocit neviditelné bariéry.

Myslím, že kniha opravdu nadchne nenáročné čtenáře. Pokud ale jste milovníky skutečně napínavých thrillerů, které budete prožívat až do morku kostí, tak tyhle pocity při čtení zažívat nebudete. Za mne je tato kniha zcela průměrná. Neurazí, ale nenadchne.

Tímto děkuji za zaslání recenzního výtisku Databázi knih a společnosti Euromedia Group.

Hodnocení:

Budete-li si chtít tuto knihu také přečíst, pak si ji můžete zakoupit třeba v internetovém knihkupectví Knihy Dobrovský.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *