Kruh: Hranice mezi láskou a neláskou bývají velmi tenké…

O knize Kruh se říká, že vás bude šokovat. Že je to skvělý psychothriller. Opravdu je to tak skvělá kniha, kterou byste si měli všichni přečíst? Jdeme se na ni podívat blíže.

Mel a Luk – manželský pár, který společně vychovává dvě děti se rozhodne trávit pár dnů v odlehlé chatě v lesích u Grizedale v Anglii. Zatímco Mel si musí splnit ještě pracovní povinnosti, Luk odjíždí na chatu o pár dní dříve s tím, že Mel za nimi přijede. A tak se taky stane.

Když však Mel dorazí na místo, chata zeje prázdnotou. Děti i Luke jsou pryč a nachází pouze vzkaz, že se šli projít do lesa. Věci tam nechali, krb už vyhasnul. Po nějaké době začíná být Mel nervózní – už by přece měli být zpátky, ne? Už se začíná opravdu bát, jestli se s nimi něco nestalo – na druhou stranu ví, že Luke se o sebe i o děti umí postarat. Určitě se jim nic nestalo…. ale kde jsou? Co když se přece jen něco stalo? Snaží se Lukeovi dovolat, ale marně. Tak sakra, co se to děje? Kde je její rodina?

Mel v zoufalém strachu kontaktuje policii a rozjíždí se pátrání. A v tento moment se začíná odehrávat příběh, ve kterém není nic takové, jak očekáváme. Alespoň méně pozorný čtenář bude možná tu a tam překvapený.

Přestože mnoho recenzí tvrdí, že kniha obsahuje šokující zvraty – mne osobně tedy nešokovalo nic. Co se mi však líbí je to, že kniha poukazuje na tabuizované téma, které by se mělo odkrývat. Nemohu vám prozradit o co jde, protože tím bych vás připravila o hlavní zápletku.

Velkým kladem této knihy je pro mne právě to téma, kterým se kniha samotná zabývá. Je moc dobře, že někdo o tomto tématu napsal a když se tak zamýšlím, tak si nevzpomínám, že bych četla jinou knihu, která by tohle téma odkrývala.

Mám-li hodnotit promyšlenost děje, tak zde bych dala knize … lehce nadprůměrné hodnocení. Lehce. Já jsem osobně čekala od knihy více.

Kniha nám totiž podává příběh ve dvou dějových linkách. První dějová linka – ta ze současnosti – poodhaluje příběh z pohledu Mel. Dává nám okusit její prožívání a vnímání jejího vztahu k Lukeovi a k dětem. Druhá dějová linka nás přenáší do minulosti a vypráví nám příběh z pohledu Lukea. Zde nahlédneme pod pokličku jejich vztahu a zjistíme vše, co je před veřejností pečlivě skrýváno.

Kniha v sobě ukrývá čtyři části a celkem 49 kapitol. Četlo se to poměrně snadno. Autorka knihy Kruh, Rona Halsall, má relativně čtivý jednoduchý styl psaní, takže se domnívám, že i vám se kniha bude číst velmi snadno.

Popis osob i děje mi přišel spíše průměrný. Osobně mi byly téměř všechny hlavní postavy nesympatické a nemohla jsem si k nim najít cestu. Luke mi přišel jako slaboch a Mel – ta mi nesedla už od samotného začátku. A rodina Lukea? Ani zde jsem nenašla nikoho, s kým bych mohla skutečně sympatizovat. Spíše naopak. Zkráta a dobře – co postava, to nějaké „ale“.

Přestože kniha odhaluje naprosto skvělé tabuizované téma, tak je mi docela líto oné průměrnosti, která z knihy čišela. Nemohu si pomoci, ale každá postava mi svým charakterem drásala nervy. Opravdu. Přišlo mi, že zde chybělo citlivé propracovaní toho utajovaného tématu. Celé mi to přišlo nakonec neuvěřitelné. Proto dávám knize, která měla opravdu ohromný potenciál, průměrné hodnocení.

O knize se říká, že je to psychothriller. I s touto nálepkou bych byla trošku opatrná a spíše bych řekla, že se jedná o jakési rodinné drama.

Z knihy si odnáším rozporuplné pocity, ale jsem si jistá, že se najdou čtenáři, které kniha nadchne. Já jsem měla velká očekávání a jsem poměrně náročný čtenář, který se nespokojí jen tak s něčím.

Takže ano, knihu mohu doporučit, ale jak jste se mohli dočíst, mám k ní určité výhrady.

Hodnocení:

Budete-li mít v sobě zvědavost a touhu přečíst si tuto knihu, můžete si ji zakoupit například v internetovém knihkupectví Knihy Dobrovský. 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *