Dokonalé ticho: Dokonalá potěcha knihomolské duše

Ava Turnerová, Luc Callanach, Lively, Overbecková, Natasha, Salterová – kdo by neznal hrdiny z knižní série Inspektor Luc Callanach! Se všemi se setkáme i ve 4. díle této knižní série – Dokonalé ticho.

Autorka tohoto velmi povedeného knižního kousku, Helen Fields, si pro nás tentokrát připravila opět velmi povedenou detektivní zápletku, kterou budete chtít spolu s Avou a Lucem rozluštit.

Zoey to neměla v životě příliš lehké. I přes její mladý věk má za sebou perné chvilky, když její otec zemřel při autonehodě. Autonehoda změnila její život. Její matka si našla nového přítele, který Zoey a jejího bratra bil a psychicky týral. Zatímco bratr opustil domov hned jak to šlo, Zoey musela ještě chvíli počkat a snášet nelítostné chování otčíma a přehlížení jeho chování u své matky.

O pár let později je nalezeno tělo mladé Zoey na ne příliš frekventované cestě za Edinburgem. Vyšetřovatelé přijíždí na místo činu a jsou zděšeni brutalitou, která byla na Zoey spáchána ještě zaživa. Ta dívka, jako by toho v životě neměla málo, si prošla před smrtí peklem. Vrah odstranil z jejího břicha a zad velké kusy kůže a pak ji pohodil k cestě, kde měla osamoceně zemřít. Zoey však sebrala poslední zbytky sil před ztrátou vědomí a snažila se doplazit na cestu, aby ji někdo našel a pomohl ji…. Našli ji však příliš pozdě. Její zranění byla natolik rozsáhlá, že to prostě nemohla přežít. I kdyby ji našli včas, byla odsouzena k jisté smrti.

Ve stejnou dobu se Edinburgem začínají objevovat nové případy napadení zfetovaných bezdomovců, kterým někdo úmyslně pořezává tváře. Prvnímu bezdomovci ocejchoval někdo tvář písmenem Z. Souvisí toto napadení nějak s případem Zoey?

Krátce po objevení těla Zoey je nahlášeno další zmizení dívky. To, že se jedná o stejného pachatele, který umučil Zoey, je vyšetřovatelům jasné v momentě, kdy u dítěte nově unesené ženy je objevena panenka, která byla sešitá z kůže Zoey.

Ava spolu se svým vyšetřovacím týmem má o zábavu postaráno a brutalita těchto činů nedá Avě spát. Tento případ se ji velmi dotýká a chce ho vyřešit stůj co stůj. A aby toho nebylo málo, dostane se do křížku s komisařkou Overbeckovou.

Luc se naopak pomalu a jistě sbližuje s krásnou španělskou lékařkou. Jak celou záležitost bude vnímat Ava – to vám samozřejmě neprozradím. Stejně, jako vám neprozradím, kdo je vrahem a co za tím vším stojí.

Helen Fieldsová má přenádherný vypravěčský dar a jak vás její řádky jednou lapí, už nikdy nebudete chtít její knihu odložit. Nikdy. A hned sáhnete po dalším díle.

Co opravdu nemůžu této knize vytknout, jakožto to nemohu vytknout ani v předchozích dílech, je naprosto dokonalá promyšlenost děje. V ději se neztratíte. Ani na vteřinu. Všechna nová fakta k případu vám autorka předkládá tak krásně, že si můžete ty střípky postupně pospojovávat a odkrývat pozadí všech zločinů.

Tempo má kniha velmi příjemné. Takové akorátní, řekla bych. V každé kapitole se dozvídáte něco nového. V knize neexistují žádná hluchá místa a vše je načasované naprosto precizně a správně.

Příběh je rozdělen do padesáti krásně propracovaných kapitol. Já osobně mám moc ráda knihy, které nemají příliš dlouhé kapitoly. Mám pak pocit, že to hezky „odsejpá“. Takže i v tomto mne kniha nezklamala.

Podíváme-li se na popis prostředí a hlavních hrdinů – není co vytknout. Avu, Luca a ostatní jejich kolegy známe z předchozích dílů. Do příběhu nám vstoupila nová postava soudního lékaře, který byl při vyšetřování velmi nápomocný. Původní patoložka Ailsa Lambertová má v tomto díle dovolenou. Jonty Spurr je však také sympaťák a udělá pro dopadení vraha vše, co je v jeho možnostech. Popis prostředí a děje nám Helen poskytuje tak barvitě, že budete do děje vtaženi už po druhé kapitole. Možná hned po té první. Pokud máte dobrou představivost, bude se vám před očima odvíjet děj jako ve filmu.

Každá recenze by měla mít zmíněné zápory, ale já na této knize nemůžu žádné najít. Opravdu ne.

Takže Dokonalé ticho vám můžu doporučit. Kdybych byla mohla, tak vás i přinutím si tu knihu přečíst, protože vím, že budete spokojeni.

Ještě musím zmínit, že díly na sebe přímo nenavazují, ale pokud chcete být součásti vývoje hlavních hrdinů, doporučuji začít tuto knižní sérii od prvního dílu.

Tímto z celého srdce děkuji nakladatelství Albatros Media a Databázi knih za zaslání recenzního výtisku, protože takových knih člověk nemá nikdy dost. Ještě jednou moc děkuji.

Hodnocení:

Budete-li mít chuť si tuto knihu přečíst, popřípadě rovnou celou sérii – což vám opravdu vřele doporučuji, můžete k nákupu využít například internetové knihkupectví Knihy Dobrovský.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *