Aristokratka ve varu: Princezna Marie to tentokrát se svým smyslem pro humor už trošku přeháněla

Když se mi dostal do rukou příběh Poslední aristokratky od Evžena Bočka, přistupovala jsem k němu s jistou nedůvěrou – už jen proto, že já osobně moc často české autory nečtu. Ale jelikož Poslední aristokratka získala moc hezké ocenění za nejlepší humoristickou knihu roku 2012, rozhodla jsem se jí dát šanci. A musím uznat, že se mi první díl knižní série Aristokratka docela zamlouval a skutečně jsem při čtení měla tu a tam úsměv na rtech. Byla to příjemná oddechovka, u které člověk zapomene na starosti a jen tak si v klidu čte. Po delším čase jsem se rozhodla přečíst si druhý díl – Aristokratka ve varu. Doufala jsem, že i tato knížka mi vykouzlí úsměv na rtech, ale…… nic takového se, bohužel, nedělo.

Předem musím napsat, že se při recenzi neubráním srovnávání této knihy s prvním dílem.

Zatímco první díl v sobě ukrývá nějaký příběh, tak ten druhý díl mi přišel…. jen plácání do větru. Autor se snažil vehementně udržet humornou vlnu z prvního dílu, ale nemohla jsem si pomoci, přišlo mi to již příliš umělé, strojené a hnané do extrémů, kdy už vám to snad ani vtipné nemůže přijít.

Marně jsem hledala pointu v příběhu. Krom toho, že se rodiče Marie chystali do Karlových Varů, se v knize nic moc velkého nedělo, a i ty Vary byly podány tak nějak letem světem, ostatně jako vše v této knize.

Jelikož jsem viděla film Poslední aristokratka, tak jsem při čtení automaticky viděla v postavách tváře herců z filmu. Ale zatímco v prvním díle mi byly hlavní postavy ještě celkem sympatické…. tak v tomto díle mi už přišly poněkud křupanské, buranské, trapné, neomalené a postrádaly špetku laskavosti a milosti.

Tahle recenze bude velmi krátká, protože mne nenapadá nic, co bych knize mohla vyloženě pochválit. S politováním musím napsat, že …. tohle byl oproti prvního dílu propad kamsi, kde…. snad ani dno není vidět.

Přesto dávám autorovi dvě srdíčka – za snahu a za jistý všeobecný přehled, který je v knize znát.

Další díly knižní série Aristokratka nezavrhuji, určitě se na ně někdy dostane řada, ale…. kdo ví, kdy to bude.

Hodnocení:

Pokud byste i přes mé výhrady chtěli dát této knize šanci, tak k tomu můžete využít například internetové knihkupectví Knihy Dobrovský.

2 komentáře

  1. Musím dát za pravdu, druhý díl je ze všech nejslabší a kapku plytký. Za mě po 1. dílu je skvělý díl 4. (Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka), který zase už stojí zato. 😉

    • A jaký je ten třetí díl? Na ten mám taky spadeno… ráda bych postupně začala dočítat rozečtené série 🙂 Mám se na co těšit, nebo budu taky mírně zklamaná?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *