Útěk ze světa: Jak snadné je někoho dočista zmanipulovat!

Dovolte mi představit vám Scotta, Meredith, Abbi a Kate – hlavní hrdiny knihy Útěk ze světa od autorky Lucinky Berry.

Scott byl ženatý s Kate a měli spolu dceru Abbi. Milovali se. Byl to šťastný pár. Scott svou ženu miloval – byly to spřízněné duše. Ale jejich rodinná idylka byla zničena v momentě, kdy Kate beze stopy zmizela. Scott i Abbi si prošli po zmizení Kate peklem. Nekonečné vyšetřování policií, zájem novinářů a podezřelé pohledy sousedů a známých spolu se strachem o milovaného člena rodiny – to je velmi náročná a nezáviděnihodná situace.

A když se Scott po letech v terapeutickém kroužku pro pozůstalé seznámí s Meredith, která přišla o manžela kvůli rakovině, postupně se jejich přátelských vztah začne měnit v něco více. Časem se do sebe zamilují, začnou spolu žít a vezmou se. Jenomže vše se změní, když se po 11 letech objeví Kate ve zuboženém stavu, plná strachu a úzkostí a s malým miminkem v náručí.

Scott v tom má jasno – musí Kate pomoci. Vždyť je to matka jejich dcery! A tak se Kate ocitá ve svém bývalém domě, který je již obýván jinou ženou. Pozvolna se ze svého traumatu dostává a začíná komunikovat jak s rodinou, tak i s policií, která polehoučku odkrývá, co stálo za jejim zmizení.

Nic není tak, jak se původně zdálo. A tak, jak to bylo těžké po jejím zmizení, stejně tak se všem obrátí život naruby, když se Kate zase objeví. Jak si s tím Kate a její rodina s Meredith poradí, to vám samozřejmě neprozradím.

Lucindě Berry v Česku vyšla již jedna kniha (Andílek), takže některým knihomolům není tato autorka cizí a co si budeme povídat, stejně jako Andílek má skvělé hodnocení, i Útěk ze světa se čte jedna báseň. Domnívám se, že Lucinda dokázala skloubit jak svůj spisovatelský talent, tak i své vzdělání klinického psychologa se zaměřením na truamata. Díky této kombinaci si můžete přečíst velmi uvěřitelný příběh, který vás chytne a nepustí.

Ano, rozhodně bych neřekla, že je Útěk ze světa typickým thrillerem. To ne – napětí nečekejte. Osobně bych ho překvalifikovala na psychothriller nebo na rodinné drama. Ale i tak jsem si čtení opravdu užila.

Každá kapitola je v knize vyprávěna z pohledu jiné hlavní postavy. Jedna dějová linka, která je vyprávěna z pohledu Kate, je z minulosti a odkrývá nám tak detaily jak toho, co se dělo v životě Kate těsně před zmizení, tak i to, co se dělo po dobu jejího zmizení.

Díky takto koncipovanému vyprávění můžeme dobře porozumět motivům všech postav a současně také můžeme vidět rozdílnosti ve vnímání vzniklých situací u všech zúčastněných.

Při čtení můžete pocítit, jak si Lucinda pohrála s promyšleností celého příběhu a dopadu na jednotlivé hrdiny. Je pravdou, že od samotného konce příběhu bych očekávala něco více akčního, ale i tak jsem měla z knihy jako z celku dobrý dojem. Přece jen mě osud Kate i její rodiny bavil a kolikrát jsem se sama sebe ptala, jak je možné, že se někdo nechá tak krásně systematicky (v tom je asi právě to nebezpečí) a polehoučku zmanipulovat do takové míry, že má zcela vymytý mozek. Tohle mne skutečně bavilo.

Díky talentu, kterým byla Lucinda obdařena, si vytvoříte vztah ke všem hrdinům a občas budete na ně i v duchu nadávat, protože nebudete schopni pochopit, jak někdo může být tak zaslepený – a to ať už se bavíme o Kate nebo o jejím bývalém manželovi, který se mezi dvěmi ženami „plácá“ a sám si neumí s nově vzniklou situací poradit, což je celkem pochopitelné.

Knize jako takové snad kromě trošku uspěchanému a snad i jednoduchému závěru nemám absolutně co vytknout. Ba právě naopak, mne se tento příběh četl přímo báječně a já si to užila plnými doušky. Po dlouhé době to byla kniha, která mne opravdu vtáhla do svého děje.

Takže ano, knihu vám mohu doporučit. Je to taková jednohubka, která vám zpříjemní jeden či dva večery.

Tímto bych ráda poděkovala za zaslání recenzního výtisku Databázi knih a společnosti Euromedia Group.

Hodnocení:

Budete-li mít chuť si tuto knihu přečíst, můžete k jejímu nákupu využít například internetové knihkupectví Knihy Dobrovský.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *