Léto v Provence: Jemný nádech léta a cesty k sobě samotné

Před nedávnem se na prodejních pultech v knihkupectví objevila novinka Léto v Provence. Už při pohledu na obálku na člověka dýchla příjemná letní atmosféra malebného francouzkého prostředí – a kdo by po takové knize nesáhl, že ano? Vždyť to je kniha na léto jako dělaná, no ne?

Lucy Colemanová, autorka knihy Léto v Provence, je pro nás, české knihomoly, zcela neznámou autorkou, ale v zahraničí je už Lucy poměrně známou a má na svém kontě více než 10 titulů. Jsem tedy docela zvědavá, kolik jejich knih vyjde taky u nás. Pevně věřím, že Léto v Provence je teprve začátkem.

Ale teď se už pojďme podívat na knihu samotnou a její příběh.

Hlavní hrdinka Fern spolu se svým manželem Aidenem vyhrávají nečekaně hlavní výhru 1 milion Liber. Místo toho, aby si oba společně užili výhry a nových možností, které se jim díky výhře mohou otevřít, potýká se Aiden s jakousi osobností krizí a navrhne Fern, že si dají roční pauzu. On bude cestovat a splní si tak svůj životní sen a ona může zase dělat to, co má ráda ona. Aiden se snaží najít sám sebe a chce zjistit, jestli svou ženu skutečně ještě miluje. Fern je nešťastná z toho, co po ní Aiden chce, ale přistoupí na tuto pauzu a odjíždí na malebný zámeček v Provence, kde se bude nějakou dobu zabývat uměním, učit se novým uměleckým činnostem a poznávat nové lidi.

Fern se těžko smiřuje s tím, do jaké situace se díky Aidenovi dostala. Miluje ho a s pauzou příliš nesouhlasí, ale co jiného může dělat, než na to kývnout a dopřát mu prostor, který potřebuje. A po nějaké době se začne dívat i na svůj pobyt ve Francii jako na příležitost k osobnímu růstu a k opětovnému poznání sebe sama.

A tak oba na své cestě při poznání sebe sama poznávají nové lidi a teprve čas ukáže, zda k sobě skutečně patří a zda se k sobě vrátí. Samozřejmě vám neprozradím, jak příběh dopadne.

Lucy Colemanová nám dala krásně okusit přemýšlení dvou rozdílných povach. Zatímco Fern hluboce prožívala, že Aidenovi nestačí dosavadní život, který spolu vedou, Aiden se ocitl na životní křižovatce a sám nevěděl, co vlastně od života chce. Musím velmi pochválit autorku, jak hezky dokázala vykreslit jejich manželskou krizi. Oba hrdiny jste pochopili a vlastně jste docela nestranně pozorovali, jak se bude příběh odvíjet, aniž byste jednomu fandili více než druhému.

Od příběhu jako takového neočekávejte žádnou extrémně promyšlenou zápletku. Je to takový jednodušší, řekla bych snad i snadno odhadnutelný příběh.

Přestože se mi líbil vhled do přemýšlení hlavní hrdinky a bylo pro mne příjemné, že jsem jí rozuměla, dialogy mezi postavami se mi zdály poměrně plytké. Čekala bych něco více, což mi trošku ovlivnilo můj dojem z knihy.

Celý příběh byl rozdělený do 35 kapitol a na závěr si pro nás autorka připravila bonus v podobě dodatku, ve kterém hezky napsala, jak dopadly jednotlivé postavy příběhu.

Knize dávám spíše průměrné hodnocení, protože mi v ní něco scházelo. Při čtení jsem nezažívala žádný „wow efekt“. Ba dokonce jsem měla někdy pocit, že mne ty plytké dialogy krapet nudí. Od knihy jsem čekala prostě více, ale určitě dám autorce ještě další šanci, pokud v Česku vyjde nějaká její další kniha.

Knihu mohu doporučit těm, kteří mají chuť na něco jednoduššího, odlehčeného a odpočinkového.

Tímto bych ráda poděkovala Databázi knih a společnosti Euromedia Group za zaslání recenzního výtisku.

Hodnocení:

Budete-li mít chuť si tuhle letní chuťovku přečíst, můžete k tomu využít například internetové knihkupectví Knihy Dobrovský.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *