Mlčící fontány: historie Španělska s sebou nese mnoho křivd a bolesti

Dovedete si představit dvě více rozdílné osoby než je Ana a Daniel? Daniel, mladý a velmi talentovaný hoch, který vyrůstá v rodině naftového magnáta v americkém Texasu. A Ana – příjemná mladá dívka, která vyrůstá ve Španělsku v chudobě, trpí soustavným hladem a strachem o život v době krutovlády generála Franca.

A přesto je osud spojí. Přesto se setkají a pozvolna si k sobě začnou hledat cestičku. Ale začneme hezky od začátku…

Daniel se svou rodinou přijíždí do Madridu a ubytovává se ve velmi prestižním hotelu pro movité američany. Tento luxusní hotel navštěvuje jen prvotřídní smetánka. Vždyť hotel Castellana Hilton byl prvním hotelem řetězce Hilton v Evropě! A měl náležitou úroveň!

Ana v tomto hotelu získala práci pokojské a na starost dostala právě Danielovu rodinu.

Daniel má budoucnost celkem jasně nalajnovanou. Přestože on sám by rád studoval žurnalistiku, jeho otec mu studium odmítá zaplatit. Musí převzít rodinný podnik – na novinařinu ať rychle zapomene! Jenomže Daniel se svého snu nechce vzdát. A když dostane od maminky fotoaparát a začne s ním fotit velmi povedené snímky, přihlásí se do fotografické soutěže. Díky svému talentu postoupí do finále. Pokud se mu podaří tuto soutěž vyhrát, bude moci si zaplatit studium žurnalistiky sám a odprostí se od rodinné firmy.

Pro Anu je práce v hotelu vším. Nesmí ji za žádnou cenu ztratit, protože by se tím její rodina dostala do velkých problémů. Už i tak mají problém platit za hrob své matky a nakrmit všechny hladové krky. Ana se svou sestrou, jejím manželem, dcerou a Aniným bratrem žijí v nuzných podmínkách, které jsou návštěvníkům Madridu a hotelu Castellana Hilton ukryté. Tito turisté nemají ani ponětí, co se ve Španělsku děje. A Ana si musí dávat setsakramentský pozor na to, o čem se bude s hosty v hotelu bavit. Její rodina je v hledáčku generála Franca. Její rodiče byli zahanbeni, mučeni a popraveni.

Daniel se pomalu seznamuje s Anou. Ana ho pozvolna pouští do svého tajemného světa a Daniel tak má příležitost skrze svůj fotografický talent ukázat světu pravou tvář Španělska. Daniel je tak svědkem nejen chudoby, ale také praktik, které se dějí v místním sirotčinci.

Kniha Mlčící fontány od autorky Ruty Sepetys vám pravdivě odkrývá ponurou historii Španělska, kterou velmi pevně ovládá generál Franco. Ruta si dala spoustu práce, aby si našla k dané době co možná nejvíce informací a díky tomu nám tak odhalila pravdivou, hořkou historii Španělska. A celý příběh doplnila romantickou zápletkou, čímž příběhu vdechla další rozměr.

Na celém příběhu velmi pozitivně oceňuji znalost právě historie. Příběh je doplněn o úryvky z reálných rozhovorů a publikací. S tím si autorka dala ohromnou práci a na celém příběhu je to velmi znát. Díky tomu je příběh tak uvěřitelný a pohlcující. Ta propracovanost je cítit na každé straně.

Velmi kladně hodnotím popis prostředí i hlavních hrdinů. Ani zde nenechala autorka nic náhodě a vpustila nás velmi hezky do světů všech hrdinů. Popis španělského prostředí bylo naprosto věrohodné, stejně jako vnitřní svět hrdinů.

Kladně také hodnotím promyšlenost děje. Je jasné, že skutečná historie dodala knize „šmrnc“ a umožnila vytvořit skvěle promyšlený příběh. Musím však napsat, že některým lidem přišel konec trošku „nedotažený“. Možná snad i uspěchaný. Já osobně jsem tento dojem neměla. Mě to přišlo všechno v pořádku a žádné otazníky si po přečtení knihy v sobě nenesu. Ale musím uznat, že by mne zajímal trošku blíže vývoj hlavní hrdinky.

Zpočátku jsem měla problém se do knihy začíst. Celé mi to přišlo nějaké chaotické, ztrácela jsem se ve jménech, nějak jsem ten příběh nemohla uchopit. Ale po první třetině se to zlomilo a nechtěla jsem knihu odložit. A pak jsem už jen četla a četla a chtěla jsem vědět, jak se vše vyvine.

Knihu mohu s klidným svědomím doporučit všem čtenářům, kteří mají rádi historické romány. Za mne to bylo nejen příjemné čtení, ale také nahlédnutí do historie, o které se příliš nemluví. Jsem ráda, že alespoň touto formou může docházet k osvětě.

Hodnocení:

Budete-li si chtít dopřát tento skvělý knižní zážitek, můžete k nákupu knihy využít například internetové knihkupectví Knihy Dobrovský.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *