Za dveřmi tma: život na maloměstě může být peklem

Kniha Za dveřmi tma je prvotinou britské autorky Anny Baileyové, která pár let prožila na americkém maloměstě. Právě zážitky a zkušenosti z amerického maloměsta vložila do své knihy, která je označována jako thriller. Osobně bych této knize nálepku thriller nedala. Za mne to bylo… takové vyprávění s detektivním nádechem. A s trochou psychologie.

Ale nejdříve si pojďme povědět více o příběhu samotném. Whistling Ridge je malé městečko, kde se zná každý s každým. Městečko, kde se jen tak něco neutají. Městečko, kde každý nosí masky, ale své pravé já pečlivě před sousedy ukrývá. Co se v domě stane, to se nemá z domu dostat ven.

Alespoň takhle nějak přemýšlí podivná rodina Samuela Blakea. A věřte mi, že tohle je skutečně podivná rodina. Samuel Blake, bývalý voják, alkoholik s agresivními sklony je i přes své hříšné chování silně věřící a nutí své děti, aby se chovaly přesně tak, jak by si Bůh sám přál. Jeho žena Dolly je nešťastná, protože žít s takovým mužem – to je prostě peklo na Zemi. A jejich děti Abigail, Noah a Jude to s nimi opravdu nemají snadné. A když Abigail jednoho dne po večírku zmizí a už se neobjeví, začnou se projevovat ve městečku skutečné povahy všech obyvatel.

Všichni mají o Abigail strach. A nejvíce snad její hispánská kamarádka Emma, která trpí silnými výčitkami, protože ji neodvezla po večírku domů. Nechala ji odejít do lesa …. ze kterého se již nikdy nevrátila. Své výčitky svědomí zapíjí alkoholem a její maminku to velmi trápí. I Emma a její matka mají mezi sebou tajemství, stejně jako všechny postavy, které v knize poznáme.

Co stojí za zmizením Abi? A žije ještě? Byla zabita nebo se rozhodla zkrátka opustit toxické prostředí své rodiny a začít nový život jinde? A pokud byla zabita – kdo? Kdo to mohl Abi udělat?

Anna Bailey je v knižním světě teprve nováčkem. Vystudovala tvůrčí psaní v Anglii. Celý život se toužila stát novinářkou, ale nakonec odcestovala do Ameriky, kde pracovala jako baristka. Anna Bailey je poměrně mladá autorka, narodila se v roce 1995. Po návratu do rodné Anglie začala pracovat na tomto psychologickém románu.

Přestože tato kniha nebyla mým šálkem kávy a při čtení jsem se trošku trápila, protože mi tak úplně nesedl styl psaní, musím velmi kladně ohodnotit promyšlenost samotného děje. Děj samotný měla autorka promyšlený opravdu brilantně! Klobouk dolů. To, jak nám vykreslila městečko spolu s místní atmosférou bylo dokonalé. A osobně bych v takové atmosféře být nechtěla minutu!

Přestože nám autorka umožnila nahlédnout do života postav, osobně jsem si k žádné postavě nevytvořila pozitivní vztah. Nějak mi každá postava byla nesympatická a to považuji také za jistou nevýhodu příběhu. Přece jen, když v příběhu nemáte svého favorita, alespoň jednoho, pak vám v tom příběhu něco schází. Zapálení pro jeho příběh. A že v tomto díle bylo postav! Zorientovat se v nich mi dávalo taky zabrat.

Kniha Za dveřmi tma nám podává příběh ve dvou dějových linkách. První dějová linka nám přibližuje současnost, druhá nás zase vrací do minulosti a odkrývá právě různá tajemství obyvatel města.

Zpočátku je příběh trošku táhlejší, ale jak se více začítáte a začítáte, pozvolna se odkrývají právě ty pravé charaktery postav, tím se tempo pozvolna zrychluje.

Vím, že se autorka opravdu snažila a je to z příběhu znát, musím však tuto knihu ohodnotit spíše průměrně. Ale myslím si, že na první román to je velmi zdařilé dílo, velmi a jsem zvědavá na případnou další knihu od autorky. Mám totiž ráda, když mohu sledovat, jak se autoři ve svém psaní zdokonalují. Tak snad se brzy dočkáme další knihy.

Děkuji Databázi knih a společnosti Grada za zaslání recenzního výtisku.

Hodnoceni:

Budete-li chtít dát této knize šanci, můžete k nákupu využít například internetový obchod Knihy Dobrovský.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *