Nefritová lilie: krásný příběh z válečné Šanghaje

Píše se 10. listopad roku 1938 a ve Vídni se dějí nepochopitelné a zrůdné věci. Ta noc se vepsala do historie jako Kříšťálová noc. Dvanáctiletá Romy kouká nevěřícně kolem sebe, jak se všude okolo ní tříští okenní tabule. Prochází po ulici a sklo ji praská pod nohama. Její bratr Daniel a Benjamin jdou jen pár kroků před ní a jejími rodiči. Všude jsou nápisy: „Chraňte se! Nekupujte od Židů!“ Romy, mladé židovské děvče, vůbec nechápe, proč se tohle děje.

Celá rodina má namířeno na britský konzulát a doufají, že dostanou víza, aby mohli opustit Vídeň. Vidí, že život ve Vídni už pro ně není bezpečný. Ať už se dostanou kdekoliv, všude bude asi lépe, než ve ve válečné Evropě. Amerika, Británie ani Palestina však žádné uprchlíky nechce. Seznamy žadatelů o víza jsou nekonečně dlouhé a každým dnem se ještě více prodlužují. Šanghaj je jediné místo, kam může rodina doktora Oskara Bernfelda uprchnout. Tam nejsou víza potřebná. Po cestě z úřadu však dojde k tragické události, při které syn Oskara a Marty Bernfeldových je zavražděn a druhý syn je odveden pryč, nikdo neví kam. Romy, přihlížejíc chladnokrevné vraždě svého bratra, je v šoku. Marta Bernfeldová najednou přišla o své jedno dítě a druhé ji odvedli, aniž by tušila, zda jej nechají žít a zda se ještě někdy uvidí. Dlouho se z tohoto šoku vzpamatovávala.

Romy se svými rodiči odplouvá tedy z Itálie do Šanghaje a začínají tam nový život. Ale ani Šanghaji se válka nevyhne a rodinu Oskara Bernfelda čekají těžké chvíle. Romy poznává nové přátele a potkává první lásky. Romy se však válka krutě dotýká a pomalu přichází o jednoho blízkého přítele za druhým. Jak se Romy popasuje s 2. světovou válkou a co vše ji po cestě životem potká, vám odkryje první dějová linka.

Druhá dějová linie se začíná odehrávat v Austrálii v roce 2016, kdy se Alexa vydává za svou milující babičkou Romy a dědečkem Wilhelmem z Londýna, kde žije a pracuje. Dědečkův život se pomalu chýlí ke konci a Alexa se přijela s dědečkem naposledy rozloučit. Krátce po úmrtí dědečka Alexa odjíždí do Šanghaje nejen kvůli pracovním povinnostem, ale také kvůli minulosti. Chce se více dozvědět o své rodině. O svých předcích. Alexa tak začíná pomalu odkrývat tajemství Romy a přichází na to, kdo je skutečně její rodina.

Nefritová lilie je kniha s kouzlem. Je to kniha, která vás vtáhne do orientální Číny plné kořeněných vůní, dobrot a čínské medicíny. Je to kniha, při které můžete pocítit čínskou hrdost, uctivost a laskavost. Je to kniha o přátelství a o pomoci druhým v těžkých chvílích. O tom, že neuhnout z cesty dobrého člověka je důležité i v dobách, kdy nedobří lidé dělají nedobré věci.

Kirsty Manningová brilantně vykreslila válečnou Čínu. Popis prostředí, zvyků i osob byl naprosto dokonalý. Romy, její maminka a otec, Li, Ťien, Nina, Wilhelm, Alexa a pár dalších postav dodávaly příběhu živoucí kouzlo a naprostou uvěřitelnost.

Při čtení velmi snadno zapomenete, že se jedná o fikci, ačkoliv autorka se inspirovala skutečnými příběhy židovských uprchlíků v Šanghaji a také skutečnými místy. Možná i díky tomu vás dokáže přenést skutečně do Šanghaje a vy se ocitnete na šanghajských ulicích, v zahradách nebo v domech, kde budete moci ochutnat tradiční čínskou kuchyni spojenou s tradiční čínskou atmosférou.

Je to krásný a čtivý příběh, který vás chytne za srdce a na jehož konci možná u citlivějších čtenářů ukápne slza. Láska, přátelství a starostlivost o své blízké se prolíná celou knihou.

Je to milý příběh s nádechem smutku, odvahy a naděje v lepší zítřky.

Knihu určitě mohu doporučit. Je to… prostě krásný příběh.

Za recenzní výtisk děkuji Databázi knih a Grada Publishing, a. s.

Hodnocení:

Budete-li mít chuť si tuto knihu přečíst, můžete k tomu využít například internetové knihkupectví Knihy Dobrovský.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *