Pekárna s vůni skořice: Taková lahoda, že ucítíte i skořici na jazyku

Lovisa Lindegrenová se vrací do svého rodného Halleholmu s bolavým srdcem. Nejen, že opouští milovaný Notting Hill a práci v pekárně, ale především opouští svého přítele Charlese, který ji zde dne na den oznámí, že ji už nemiluje a že jeho srdce patří jiné ženě. Co tedy jiného může dělat? V domě, který Lovisa zdědila po své babičce, si tedy pomalu zvyká na Halleholmský život, který je tak jiný než život v Londýně!

Lovisa se smiřuje s tím, že ji Charles opustil a přemýšlí, jakou cestou se v životě vydat. V domě, který zdědila po babičce, se nachází vyhlášená pekárna jejího dědečka a šicí salón její babičky. Její dědeček pekl to nejlepší pečivo v celém Halleholmu! Pekařina je to jediné, co Lovisa umí a všichni ji nabádají k tomu, aby pokračovala v dědečkových šlépějích. Lovisa se tomu zpočátku brání, ale pak sebere odvahu a otevře si nový podnik. Nic ale není tak růžové, jak by se mohlo zdát, protože jí klacky pod nohy hází Reuben Halleholm, kterého celý svůj život z celého srdce nenávidí. Nesvár rodin Lidegrenových a Halleholmových se táhne přes několik generací a ani Lovisa těmto napjatým vztahům neunikne. Reuben Halleholm chce za každou cenu získat dům Lovisy a dělá všechno proto, aby její Pekárna neprosperovala. Myslí si, že když se mu podaří dostat Lovisu na finanční dno, nezbyde ji, než mu dům prodat. To je však pro Lovisu naprosto představitelné a nikdy nedovolí, aby Reuben ten dům dostal. Nikdy! A aby toho nebylo málo, tak je tady ještě Axel! Axel Halleholm. Zase ten Halleholm! Kdyby alespoň nebyl tak přitažlivý a milý! Ale milovat Halleholma?! Nikdy! Co by na to řekla její babička, kdyby se zapletla s Halleholmem?

První díl knižní série Pekárna s vůní skořice nese stejný název, jako série samotná. Autorce Ruth Kvarnström-Jonesové se podařilo napsat milý romantický příběh, který vás přenese nejen do malebného prostředí Halleholmu, ve kterém poznáte část jeho obyvatel a sílu jejich přátelství, ale také do pekárny, ve které vůni skořice ucítíte při čtení opravdu ve svém nose. Je to kouzelný příběh lásky, nenávisti, ale také přátelství, pocitu štěstí i neštěstí.

Musím uznat, že první příběh Ruth Kvarnstöm-Jonesové se ji opravdu velmi povedl. Dokázal vás naprosto vtáhnout do děje a prožívat emoce se všemi hrdiny. Lovisu a její laskavost, tvrdohlavost a umíněnost budete milovat stejně, jako budete nenávidět toho zatraceného Reubena, který je vůči všem povýšený a arogantní. Přestože byl Axel důležitou součástí knihy, měla jsem dojem, jako by byl ve stínu Lovisy a Reubena. Osobně bych ocenila, kdyby měl v příběhu více prostoru a mohla tak ještě více vyplout na povrch jeho laskavost v kontrastu s nepřátelskou povahou Reubena.

Děj knihy mi přišel celkem dobře promyšlený, i když docela předvídatelný, ale to mi vůbec nekazilo dojem ze čtení. Naopak jsem se těšila z toho čekání na potvrzení či vyvrácení mých předzvěstí.

Celý příběh byl rozdělen do 87 krátkých kapitol a tempo bylo velmi zdařilé. V knize jsem nenašla žádná hluchá místa, která by mne při čtení jakkoliv obtěžovala.

Popis jak osob tak i prostředí byl tak věrohodný, že ve vás vzbudil jak emoce vůči hlavním postavám, tak vám bylo umožněno nasát atmosféru Halleholmu i pekárny. Zkrátka vás ta atmosféra úplně pohltila.

Za mne to byl skvělý debutový příběh, který se Ruth Kvarnström-Jonesové opravdu povedl a myslím, že by se tato kniha mohla líbit i vám.

Určitě stojí za přečtení, pokud toužíte po oddechové knížce a příjemné atmosféře, která ve vás bude evokovat chuť sladkého pečiva s kávou. Na druhý díl se už opravdu moc těším…. brzy na něj přijde řada.

Z celého srdce děkuji Databázi knih a společnosti Grada Publishing, a. s. za zaslání recenzního výtisku. Bylo to moc příjemné čtení. Díky 🙂

Hodnocení:

Budete-li mít chuť na tuto moc fajn knihu, můžete k jejímu nákupu využít například internetové knihkupectví Knihy Dobrovský.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *