Novinky z Euromedia: březen 2022

Milí knihomolové, pojďme se společně podívat na nejzajímavější knižní novinky, které si pro nás připravila společnost Euromedia Group v březnu 2022.

Děravé paměti – Šedesát báječných let pod psa – Michal Viewegh

Michal Viewegh patří k nejoblíbenějším autorům současnosti. Je tedy mou povinností podpořit české autory a zmínit zde právě Michala Viewegha. Já osobně jsem od něj přečetla jen několik málo knih, ale určitě se najdou jeho příznivci, kteří tuto knižní novinku ocení.

Anotace: Jak se z nesmělého kluka ze Sázavy dočasně stal hédonistický seladon a nadlouho i nejpopulárnější porevoluční spisovatel? Co dělal 17. listopadu 1989 a na čem psal Báječná léta pod psa? Jaký byl vrátný, voják, učitel a redaktor, jaký je otec, bratr, syn a dědeček a kolik milenek bohužel pozval na oslavu svých padesátin? A proč pak hned neumřel? Michal Viewegh slaví šedesáté narozeniny a první dárek si rozhodl nadělit sám – vlastní životopis, psaný s nadhledem i ručením omezením.

Předpokládané datum vydání: 25. 3. 2022

Předprodej: Knihy Dobrovský

Dokonalé děti – Sophie Hannah

Co jsem si tak všimla, tak na Sophii Hannah je nahlíženo různě. Může za to fakt, že se staví do role pokračovatelky Agathy Christie a v některých jejích knihách opět ožil úžasný Hercule Poirot. Někteří čtenáři ji její knihy chválí, jiní ji zase peskují, protože jak si to mohla dovolit?!? Já jsem od Sophie Hannah četla knihu Zavřená truhla (recenze zde však není 🙁 ) a také mám v knihovničce Záhadu tří čtvrtin, na kterou se teprve chystám. S Agathou Christie ji srovnávat nechci, přesto však musím napsat, že se Zavřená truhla četla dobře. Takže…. třeba si přečtu i Dokonalé děti, které však podle anotace s Herculem Poirotem nemají nic společného.

Anotace: Beth veze syna na zápas a dobře ví, že její bývalá nejlepší kamarádka bydlí nedaleko fotbalového hřiště. Avšak neviděla ji celých dvanáct let, tak proč by jezdila kolem a riskovala, že v sobě oživí bolestné vzpomínky? Jenže si nemůže pomoct. Zaparkuje před Flořiným domem a přes silnici pozoruje, jak Flora a její děti vystupují z auta. Až na to, že… Něco je strašně špatně. Flora je pořád stejná, jen vyhlíží starší, jak by se dalo očekávat. Problém je v dětech. Před dvanácti lety bylo Thomasovi a Emily Braidovým pět a tři roky. Dnes vypadají přesně jako tehdy. Jako by jim bylo stejně. Jsou to bezpochyby oni, ale vůbec se nezměnili. Zdá se, že nevyrostly ani o píď a ani o den nezestárly…

Předpokládané datum vydání: 4. 3. 2022

Předprodej: Knihy Dobrovský

Hledejte ji – Rick Mofina

Od Ricka Mofiny jsme už měli možnost číst knihu Ztracená dcera. Tehdy jsme ji četli společně při společném čtení. Ztracenou dceru jsem tehdy ohodnotila jako průměrnou knihu, teď zpětně bych řekla, že to byl i lepší průměr a o to více jsem zvědavá na tuto knihu. Přidávám si ji na seznam knih, které bych si ráda v budoucnu přečetla 🙂

Anotace: Když čtrnáctiletá Riley Jarrettová zmizí z rodinného karavanu, sen o novém začátku se rozplyne a život se změní v noční můru. Obrovské, rušné parkoviště kamionů v nevadské poušti je místo, kde není těžké zmizet nebo někoho unést. Detektivové sledují všechny stopy, jenže podezření padá hlavně na dívčinu rodinu, která má za sebou tragickou minulost. Její členové nejsou ani zdaleka dokonalí. Všichni – od Rileyiny matky přes nevlastního otce až po jejího nevlastního bratra – něco skrývají. A jejich tajemství se mohou ukázat jako smrtelně nebezpečná. Čas neúprosně běží a naděje, že se Riley najde živá a zdravá, je stále menší.

Předpokládané datum vydání: 9. 3. 2022

Předprodej: Knihy Dobrovský

Holky z loděnice – Nancy Revell

A máme tady opět další příběh, který je zasazen do válečného období. Nancy Revell u nás zatím nevydala žádnou knihu, takže nemám ani představu, jaká by ta kniha mohla být a zda by si stálo za to ji přečíst či nikoliv. Těším se však na hodnocení čtenářů 🙂

Anotace: Sunderland, 1940. Velká Británie je ve válce a do loděnic poprvé nastupují i ženy, aby své vlasti pomohly. Polly se nikdy ani nesnilo, že bude moci pokračovat v rodinné tradici a pracovat v loděnicích jako muži, ale časy jsou těžké a nová práce jí nakonec dá víc, než by kdy čekala. V docích totiž potká tajemného Tommyho Wattse. Hlavní svářečka Rosie zase žije dvojí život. Přes den zaučuje hejno mladých stážistek novému řemeslu, ovšem v noci… A Gloria se přihlásila, aby unikla svému brutálnímu manželovi. Před vlastními problémy ji však žádný útěk ani práce nezachrání. Všechny se potkají až v loděnicích, ale i když přišly z úplně jiných světů, ta nejpevnější pouta se vytváří v těch nejtěžších časech…

Předpokládané datum vydání: 7. 3. 2022

Předprodej: Knihy Dobrovský

Můj policista – Bethan Roberts

Přestože přebal této knihy a název nemusí pro někoho být příliš poutavý, domnívám se, že uvnitř této knihy se bude skrývat skutečný poklad – kouzelný a velmi citlivý příběh.

Anotace: Marion a Tom se poznají v 50. letech v Brightonu. Učí ji plavat, jemně ji ve vodě nadnáší ve stínu slavného městského mola a Marion se zamiluje. Je přesvědčená, že pro fungování jejich vztahu to bude stačit. O několik let později potkává Tom poblíž brightonského muzea Patricka. Patrick je okouzlen a otevírá Tomovi bránu do nového, okouzlujícího, sofistikovaného světa umění, cestování a krásy. Tom je policista a v této době je pro něj bezpečnější oženit se s Marion a s Patrickem se setkávat tajně. Oba milenci se o něj musí dělit, dokud to jednoho z nich nezlomí. V tomto sugestivním portrétu Anglie 50. let Bethan Roberts znovu představuje skutečný milostný trojúhelník policisty Boba Buckinghama, jeho ženy a spisovatele E. M. Forstera. Je to hluboce procítěný příběh o vášnivé vytrvalosti lásky a o zkáze, kterou způsobuje represivní společnost.

Předpokládané datum vydání: 9. 3. 2022

Předprodej: Knihy Dobrovský

Tajemství zámku Ashmore – Cynthia Harrod-Eagles

Na přebalu knihy se můžeme dočíst: “ Historické rodinné drama pro fanoušky Panství Downton.“ Já osobně miluji seriál Pantství Downton, takže Tajemství zámku Ashmore přidávám na seznam knih, které bych si ráda přečetla 🙂

Anotace: První kniha z nové série od autorky úspěšné dynastie Morlandů se odehrává na samém počátku 20. století v jižní Anglii na svazích malebného údolí řeky Ash, s majestátní budovou zámku, jemuž místní lidé stále ještě říkají hrad a kde sídlí několikátá generace váženého hraběcího rodu Staintonových. Historie rodiny a jejich služebnictva začíná tragickou smrtí lorda Staintona na lovu, po níž se musí ujmout titulu a rodinného majetku nejstarší syn Giles. Zjišťuje, že nezdědí jen majetek, ale i tajemství, která rodinu tíží, a obrovské dluhy. Nezbývá mu než se bohatě oženit, aby zachránil panství a postaral se o matku a sourozence. V románu, který se čte jedním dechem, nechybí ani romantika a jemný anglický humor.

Předpokládané datum vydání: 14. 3. 2022

Předprodej: Knihy Dobrovský

Mezi dvěma světy – C. D. Major

Mezi dvěma světy je druhou knihou C. D. Major, která u nás v ČR vychází. Tou první byla kniha Ta druhá, která vyšla loni. Podle hodnocení na Databázi knih má v tuto chvíli kniha Ta druhá 72% a recenze jsou trošku rozporuplné. Proto se domnívám, že by i tato kniha měla dostat šanci, aby se konečně ukázalo, který tábor měl pravdu a jaké hodnocení si C. D. Major skutečně zaslouží.

Anotace: Když se mladá novinářka Ava rozhodla odhalit temná tajemství Overtounské usedlosti, netušila, co všechno tím způsobí. Zprvu vřelé přivítání se brzy změnilo ve studenou sprchu odmítání a ústrků. Když ale Ava narazí na tragický příběh dívky, která v usedlosti kdysi žila, pochopí, že není cesty zpět. Dům má svá tajemství a udělá cokoliv, aby si je udržel. Ale Ava dá všanc svůj život, aby je odhalila… dokáže však obětovat i své nenarozené dítě?

Předpokládané datum vydání: 16. 3. 2022

Předprodej: Knihy Dobrovský

Vražda na Ostrově Camino – John Grisham

John Grisham je milovaným autorem, takže věřím, že tahle knižní novinka udělá spoustě vášnivým čtenářům radost. Vražda na ostrově Camino je druhým dílem knižní série Camino Island.

Anotace: Bruce Cable, majitel knihkupectví na floridském ostrově Camino, se připravuje na návrat úspěšné spisovatelky Mercer Mannové, když hurikán Leo nečekaně změní směr a míří přímo na ostrov. Úřady nařídí evakuaci a většina obyvatel prchne na pevninu, avšak Bruce zůstává. Hurikán je devastující a mezi oběťmi je i Nelson Kerr, Bruceův přítel a autor thrillerů. Povaha jeho zranění ovšem naznačuje, že nezemřel kvůli řádění živlu. Protože policie je zaneprázdněná řešením následků bouře, rozhodne se Bruce pátrat po vrahovi na vlastní pěst – a to v divokém, ale chytrém stylu, který si čtenáři Johna Grishama tolik oblíbili.

Předpokládané datum vydání: 2. 3. 2022

Předprodej: Knihy Dobrovský

Sněžný anděl – Anki Edvinsson

Milovníky severských detektivek potěší tato knižní novinka od Anki Edvinsson. Je to první její kniha vydaná v Česku, avšak autorka už má na svém kontě dvě knihy.

Anotace: Chlapec, který skočil z mostu. Žena zavražděná ve vlastním bytě. Náctiletá dívka, která beze stopy zmizela. Tři tragické události, jež spolu zpočátku vůbec nesouvisely. Město Umea svírá mrazivá zima, sněhu stále přibývá a detektivové Charlotte von Klintová a Per Berg musí co nejdříve zjistit, co tyto případy spojuje a kdo stojí za neštěstími, jež město postihly a nadále postihují. A za každou cenu musí objevit nezvěstnou dívku – než bude příliš pozdě. Sněžný anděl je nová napínavá, svižná a strhující severská krimi, jejíž protagonisté v mnohém působí jako vzájemné protiklady, ale dohromady tvoří neporazitelný tým.

Předpokládané datum vydání: 9. 3. 2022

Předprodej: Knihy Dobrovský

Tak která z knižních novinek zaujala nejvíce vás? 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *