Skleněné ztráty: Originální pohled na 2. světovou válku

Vilma, Emma, John, Lotty – čtyři různé osudy. Čtyři životy plné bolestných situací, se kterými se jeden těžko sám vyrovnává. Přesto se se životem nějak poprali. Každý po svém… někdo lépe, někdo hůře. Koneckonců… měli na to celý život…

Kniha Skleněné ztráty se ke mne dostala přímo od autorky Veroniky Doskočilové. Vy, kteří mne sledujete, víte, že obvykle české autory nečtu. Vlastně za poslední roky jsem přečetla snad jen čtyři české knihy.

Veronika Doskočilová ve své knize otevřela téma 2. světové války. Ale pozor, otevřela ho tak trošku jinak, než je v knihách s touto tématikou běžné. Pozvala nás totiž mezi stárnoucí hrdiny, kteří si v mládí prošli krutostmi koncentračních táborů.

Už je to tolik let, co válka skončila, přesto v některých z nich stále je. Jak se jejich osudy proplétají vám nechci prozrazovat, ale nikdo z nich to nemá jednoduché, i když je dávno po válce. Každý si nese svou bolístku.

Příběh je to smutný. Uvěřitelný, ale svým způsobem smutný. Dovolí nám nahlédnout do života těch, kteří se nezvládli s osudem svého života smířit. Nahlédneme však i do života těch, kteří smíření nalezli.

Kniha Skleněné ztráty ve mne vyvolává zvláštní emoce. Směsicí emocí. Z knihy si odnáším smutek. Ale také špetku naděje. Špetku lítosti i racionality. Je to kuchařka emocí…. ale ne zase tak hlubokých emocí, jak by se dalo očekávat. Způsob vyprávění mi přišel takový…. surový. Racionální. Trefný. Nezabředávalo se do extrémní hloubky, přesto tam ten náznak hloubky byl. Možná právě proto na mne působil příběh tak, jak na mne působil.

Co musím autorce vyzdvihnout byl ten originální pohled na 2. světovou válku. Všude čteme o hrůzách koncentračních táborů, ale v tomto příběhu o nich zase tak moc číst nebudeme. Kniha je spíše o důsledcích na psychice, se kterými se hlavní hrdinové museli následně potýkat. Za mě je to zcela originální uchopení této tématiky.

Promyšlenost děje se mi taky líbila. Hezky to do sebe zapadalo. Jedna část mi přišla trošku táhlá a možná bych řekla, že to mohlo působit lehce ospale. Ve své podstatě, i když se v knize něco dělo a čtete vývoj příběhu, jako by se celý příběh odehrál jen v několika málo dnech. Za mne se jedná o opravdu velice zajímavou knihu. Nic podobného jsem nikdy dříve při čtení necítila.

Kapitoly v knize mi přišly trošku delší. Ničemu to však nevadilo.

Měla bych také zhodnotit popis osob a prostředí, ve kterém se příběh odehrával. A abych byla upřímná, tohle se mi z nějakého důvodu hodnotí těžce. Osobně bych možná šla více do hloubky popisu duševního stavu hrdinů. I když jsem jim rozuměla, tak jsem měla pořád pocit, jako by…. mezi mnou a hrdiny byla jakási neviditelná stěna, která mi znemožňovala k nim skutečně proniknout. Na jednu stranu mi to vadilo, ale na druhou stranu právě proto kniha působila takovým…. surovým dojmem.

Pokud máte rádi příběhy, které se dotýkají 2. světové války, myslím, že by vás tato kniha mohla zaujmout. Já i teď, když píšu tuto recenzi, mám z knihy velice rozporuplné pocity. A nemyslím to nikterak ve zlém.

Děkuji za zaslání této knihy autorce Veronice Doskočilové. Moc ráda jsem si ji přečetla, Verčo 🙂

Hodnocení:

Budete-li mít chuť si tuto knihu přečíst, můžete k jejímu nákupu využít například internetové knihkupectví Knihy Dobrovský.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *