Sestra: Když vám ubližují tajemství ostatních

Grace a Charlie byly od dětských let nejlepší kamarádky. Společně čelily rodinným obtížím i nástrahám dospívání. Grace se v osmi letech přistěhovala ke svým prarodičům a víme jen to, že se v jejich rodině stalo něco zlého, co si Grace klade za vinu. Charlie jí pomůže začlenit se v novém prostředí a nabídne jí upřímné a ochranitelské přátelství.

Po oslavě Graciných osmnáctých narozenin však její kamarádka zmizí a zanechá jen zprávu:  „Grace, udělala jsem něco strašného. Doufám, že mi odpustíš…“  Později Charlie umírá.

Kniha začíná ve chvíli, kdy je Grace dvacet pět let a rozhodne se otevřít krabici se „zprávou do budoucnosti“, kterou s Charlie zakopaly v lese před deseti lety.

Atmosféra je nevlídná a ponurá. Grace bere prášky na spaní a kombinuje je s alkoholem. Je zdeptaná odchodem kamarádky i postupným odcizením od manžela Dana. Chce za každou cenu porozumět důvodu Charliina dávného útěku z domova.

Děj svižně nabírá spád.

Grace se rozhodne nalézt Charliina otce, který svou dceru nikdy nepoznal. Nečekaně při tom narazí na Charliinu nevlastní sestru Annu, o které neměla ani tušení. Jenže Gracin život se rozpadá. Někdo se jí zjevně snaží ublížit.

Louise Jensenová je úspěšnou autorkou psychologických thrillerů a jejích knih se celosvětově prodalo kolem milionu výtisků. 

Sice jsem nečetla její předchozí román Dar, ale Sestra vás vtáhne do děje a upoutá vás detaily ze života obou hlavních hrdinek

Mnoho dívek a žen pocítí ke Grace a Charlie sympatie. Jejich soukromými rituály přátelství, vzájemnou podporu, či hořko- sladkými momenty dospívání si většina z nás také prošla.

Líbí se mi, že některé kapitoly jsou velmi krátké. Přinášejí důležité informace a posouvají děj vpřed. 

Jensenová rozvíjí příběh ve dvou časových rovinách, v minulosti i přítomnosti. Kapitoly jsou nadepsány slovy TEĎ nebo TENKRÁT, což jsem osobně velmi ocenila, protože mi to umožnilo snadnou orientaci v časových skocích. Mohla jsem se soustředit na příběh a neplýtvat energií na zjišťování toho, jestli se zrovna nalézáme v Gracině dětství či současnosti.

Svižné tempo děje způsobuje, že se chcete dozvědět víc a knihu je těžké odložit. Jensenová si pro vyprávění kapitol TEĎ zvolila přítomný čas (V prstech sevřu mobil a prohledávám seznam hovorů z poslední doby. Dan je číslo šest. Stisknu vytáčení. Naskočí naše fotka…) a mám pocit, že to příběh činí reálnějším. Jakoby se vše odehrávalo ve vaší bezprostřední blízkosti.

Osobně se mi ale lépe četl začátek a první polovina knihy než zbytek. Grace prožívá složité období a prochází si nehezkými situacemi a psychickým útlumem. Je to fajn holka, sledujete její dospívání a držíte jí palce. Proto pro mě byla druhá polovina příběhu trochu vyčerpávající. Grace jde z bláta do louže a zpět a mně samotné to jaksi nenechalo vydechnout. Přála jsem si, aby pro ni (a i pro mě jako čtenářku) na chvíli vysvitlo slunce.

Každý máme kapacitu tolerance na míru utrpení hlavní hrdinky nastavenou jinde. Grace si velmi často myslí, že je vše „její vina“. Vadilo mi, že hojně konzumuje alkohol, přestože bere prášky na spaní. Grace ví, co pro ni „není dobré“, a přesto to opakovaně dělá. Ale i to je vlastně autorčin prostředek ke zvýšení napětí děje. Můžeme Gracině vyprávění důvěřovat? Je stále při smyslech nebo je prostě mimo? 

Sestru rozhodně doporučuji díky zajímavé zápletce, kvalitnímu tempu a napínavému ději. Kniha asi není pro vysoce citlivé jedince, ale milovníci thrillerů a hororově laděných příběhů si ji užijí.

Příběh se odehrává ve Velké Británii a prostředí je veskrze britské. Máme tu anglické hospody, oslavy nového roku a víkendové zábavy puberťáků, včetně půlnočního občerstvení v restauraci Fish & chips. 

Některé reálie z britského světa je pro příběh dobré znát. Například, kde leží ostrov Wight, co je Co-op, a že Beatrix Potterová byla britská spisovatelka příběhů se zvířecími hrdiny. (Je tvůrkyní například králíka Petra. A ne – není to příbuzná Harryho Pottera 🙂 )

Ve dvou či třech případech jsem si musela zjistit, jaký hlubší smysl se skrývá právě v té které narážce. Gracino kotě, například, se jmenuje Mittens a je pojmenováno právě po postavě z příběhu Beatrix Potterové.

Je vždy na rozhodnutí překladatele, jak naloží s tou kterou reálií, aby příběh plynul bez narušení čtenářova požitku z děje.

několika případech bych byla ocenila, kdyby překladatelka názvy z angličtiny nahradila nějakou vhodnou českou variantou. Například místo názvu Co-op použila „farmářský obchůdek“ (tady nezáleží na tom, co to znamená doopravdy). Místo balíčku Scampri Fries si Grace mohla koupit brambůrky/ tyčinky (prostě nějakou pochutinu k pivu).

V knize takovýchto míst naštěstí není moc, takže čtenářům, kteří si užívají specificky britskou atmosféru příběhu by to nemělo vadit.

Kniha není vhodná do prosluněného počasí či k vodě. Spíš pomůže vyplnit deštivé letní dny.

Louise Jensenová vám v Sestře poskytuje kvalitní psychologický thriller

Jestli jste četli její další knihu Dar, chcete se s námi podělit o své dojmy? Líbila se vám? A jak z toho v porovnání s ní vychází Sestra?

Hezké čtení!

Hodnocení:

Budete-li mít chuť si tento příjemný thriller přečíst, můžete k nákupu využít například internetové knihkupectví Knihy Dobrovský.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *