Pekingský rozparovač: Thriller podle mého gusta

Óóóóó ano, mé thrillerové srdce lačnící po brutálních (audio)knižních vraždách se právě tetelí blahem. Je to sotva pár minut, kdy jsem tuto audioknihu doposlouchala a jsem ještě plná dojmů z krvavé spouště, kterou nám autor Peter May dopřál.

Pekingský rozparovač je prvním příběhem, který jsem od autora okusila, i když je to již 6. díl knižní série Čínské thrillery. Dobré je, že mi ani nepřišlo, že jsem neslyšela či nečetla předchozí díly. Očividně na sebe příběhy nenavazují, i když je možné, že soukromá linka hlavních hrdinů vznikla nejspíše již v prvním díle. Ale nevím to jistě, skutečně jen tipuji.

Ale teď k samotnému příběhu – pokud vás fascinuje čínská kultura a milujete čínské nudle, pak vás audiokniha doslova nadchne. Příběh je zasazen do Pekingu a autor nám realitu všedních dní předkládá tak věrohodně, že to budete vy, kdo se ocitne na pekingských ulicích před policejní stanici. Okusíte čínskou mentalitu v jejím přirozeném prostředí. A věřte mi, že právě v době, kdy Pekingem otřásají naprosto šílené a brutální vraždy po vzoru známého londýnského rozparovače, zkrátka být nechcete. Buďme rádi, že si tento příběh můžeme poslechnout v bezpečí našeho domova či jiném bezpečném prostředí. I když…. bezpečí je prý jen iluze…se říká.

Tento pekingský rozparovač si vybírá pekingské mladé a krásné prostitutky a naprosto surovým způsobem je vraždí. Pekingská policie v čele s vyšetřovatelem Li Jenem jsou bezradní. Rozparovač si s Li Jenem pohrává, posílá mu dopisy a zanechává mu i různé ostatky odřezané z těl zavražděných žen. Li Jen je zoufalý a ať se snaží sebevíc vraha dopadnout, ten je stále o krok napřed. Ale vraha přece jen něco odhalí a Li Jen se toho chytne. Pomaloučku odhaluje jeho pravou totožnost, ale pekingské vedení mu jde po krku. Snaží se ho zdiskreditovat a zkomlikovat mu život na všech frontách. Li Jenovi a jeho americké přítelkyni Margaret se život sype pod rukama. Jsou ve velmi nezáviděnihodné situaci – a více vám už prozrazovat nebudu. 🙂

Celou audioknihou, která trvala 13:44 h, nás provázela Jana Plodková a Martin Myšička. Jejich hlasy byly na poslech velmi příjemné a musím smeknout klobouček, protože to, jak vyslovovali názvy čínských ulic, chrámů a jmen bych já rozhodně nezvládla. I to, jak se paní Plodková pokoušela mluvit s čínským akcentem bylo příjemné a lehce úsměvné. Když porovnám interpretaci Jany Plodkové a Martina Myšičky, musím uznat, že se mi asi o chlup více líbil přednes paní Plodkové. Přišlo mi, že umí lépe pracovat s barvou hlasu. Ale společně s panem Myšičkou tvořili opravdu povedený a sehraný tým.

Zpočátku mi přišlo tempo příběhu takové táhlé. Vrah vraždil a měla jsem dojem, že policie spí a je neschopná. Ale jak příběh postupoval, tím více se tempo a napětí zvyšovalo a na konci jsem už byla napnutá jako kšandy!

Musím však napsat, že můj vztah k hlavním hrdinům je rozporuplný. Hlavní vyšetřovatel mi přišel „ťumpachový“ a jeho přítelkyně zase taková… nemasná neslaná. Ani mi moc k sobě nepasovali a ani jsem z příběhu necítila, že by se nějak vroucně milovali. Jejich vztahový osud nám však zůstane utajený, protože tuto oblast příběhu nechal autor otevřenou a kniha je, bohužel, závěrečným dílem knižní série. Za tohle ubírám knize jeden plusový bodík.

Sečteno a podtrženo – Pekingský rozparovač byla moc fajn kniha. I přes drobné nedostatky – jako byl například soustavný zmatek v postavách kvůli jejich jménům – mohu tuto audioknihu opravdu doporučit všem milovníkům thrillerů. Myslím, že by se vám opravdu mohla líbit.

Hodnocení:

Budete-li mít chuť si tuto audioknihu poslechnout, můžete k jejímu nákupu využít třeba audiolibrix nebo internetový obchod Knihy Dobrovský.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *