Novinky z Euromedie: leden 2023

Nevím jak vy, ale já poctivě každý měsíc očekávám přehled novinek a nemůžu se dočkat toho, až si budu pročítat anotace k jednotlivým knihám a hledat ty, které zkrátka musím v nějaké podobě doma mít. Dovolte mi tedy, prosím, vám představit pár zajímavých knižních novinek od Euromedia Group.

Poslední slova – Kerry Lonsdaleová

První díl knižní série Úž žádná slova vypadá celkem lákavě, co myslíte? Tato autorka je už u nás „známějším kouskem“ díky knižní sérii Všechno, co máme. První díl této knižní série měl velmi dobré hodnocení, druhý díl byl o něco slabší a třetí díl sice nedosáhl na věhlas toho prvního, ale rozhodně byl lepší díl druhý. Myslím, že Poslední slova stojí za zkoušku, co myslíte vy?

Anotace: Láska. Zrada. Rodinná tajemství. Mladší sestra Olivie Carsonové, šestnáctiletá Lily, je těhotná. Je nucena k tomu, aby si vybrala – potrat, nebo adopci. Dívka se ale rozhodne raději utéct z domova a nikdy už se nevrátit. Olivii však pravidelně jednou za rok posílá obrázek svého syna Joshe, a to až do jeho třinácti let. Tehdy se zničehonic na prahu Oliviina domu sám Josh objeví. Je vyděšený a má u sebe notářsky ověřené prohlášení od Lily, které začíná slovy: „V případě, že se ztratím…“ Chlapec má problémy s mluvením, ale krásně maluje. A za jeho obrázky se skrývá děsivé svědectví. Proč se tak najednou objevil a co se stalo s jeho matkou?

Proklik na Dobrovského

Ztracená dívka z Berlína – Ella Carey

V loňském roce vyšel první díl knižní série Dcery New Yorku. Možná jste tuto knihu zaznamenali i vy a dokonce jste ji i četli. Kniha má celkem dobré hodnocení, tak vám mohu s potěšením říci, že v lednu se dočkáme druhého dílu. Ztracená dívka z Berlína vypadá celkem zajímavě, nemyslíte?

Anotace: 1946, Berlín. Válečná zpravodajka Kate Manciniová je v Německu a přináší reportáže o následcích ničivé války. V Rusy ovládaném sektoru Berlína však Kate jednoho ledového zimního dne poruší všechna pravidla a zachrání Miu Steinovou, osiřelou holčičku, které najde nový domov a slíbí jí, že zůstanou v kontaktu. Po návratu do Ameriky Kate poznává krutou realitu nových pořádků. Rick dělá, co může, aby ji podpořil, a jejich přátelství se prohlubuje v něco víc. Pak je ale dostihne tragédie: Rick je falešně označen za stoupence komunismu. Je zatčen, zařazen na seznam nežádoucích osob a hrozí mu vězení. Kate se musí vrátit se do Německa a vyhledat Miu. S Rickem kdysi osiřelou dívku zachránili – teď může zachránit ona je.

Proklik na Dobrovského

Tanečnice z Moulin Rouge – Tanja Steinlechnerová

Pokud dáváte přednost spíše knihám, které kopíruji skutečné události, pak vás jistě potěší tento kousek. Paříž, 19. století, milovnice tance a její cesta za svým snem… ideální na lednové večery, že?

Anotace: Paříž 1882. Louise Weberová vyrůstala jako dcera pradleny v naprosté chudobě. Odmala byla však zapálená pro tanec. Posléze stále znovu navštěvuje bary a kavárny na Montmartru a za podpory umělců jako Renoir a Toulouse-Lautrec se stává hvězdou Moulin Rouge. Když tančí před perským šáhem, je už mezinárodně uznávanou královnou kankánu. Trápí ji ale strach, že opět upadne do chudoby. A tak dává všechno v sázku: bohatství, štěstí – i lásku svého života…

Proklik na Dobrovského

Nepotopitelná Greta James – Jennifer E. Smith

Tato kniha možná nemá natolik poutavé obálky jako ty výše zmíněné (i když sto lidí sto chutí a třeba vás právě tato obálka oslovuje více 🙂 ), nicméně to vypadá na velmi hezký příběh ukrytý na stránkách papírů uvnitř tohoto obalu. Autorce už u nás jedna kniha vyšla v roce 2012 – což je už celkem dávno. Hodnocení tato kniha má spíše průměrné, ale vypadá to, že Greta si na tom stojí lépe. Posuďte sami, zda se vám anotace líbí či nikoliv.

Anotace: Greta Jamesová na pódiu zhroutí. Gretina kariéra se náhle ocitne v ohrožení. O několik měsíců později Greta souhlasí, že bude otci dělat společnost na plavbě po Aljašce, kterou si její rodiče koupili na oslavu čtyřicátého výročí. Může to být jejich poslední šance zacelit rány po společné ztrátě. Cesta se však pro oba stane objevnou plavbou, stejně jako pro Bena Wildera, okouzlujícího historika, který se potýká s velkým životním otřesem. Na moři a daleko od zaplněných sálů se Greta konečně musí postavit čelem ke zlomenému srdci a znovu najít svůj hlas.

Proklik na Dobrovského

Dvojí život – Katie Gutierrezová

Tahle autorka je pro nás velkou neznámou, protože je to její první kniha, která u nás vyjde. Nicméně anotace vypadá slibně, tak si myslím, že za zkoušku by to stát mohlo 🙂 Najde se odvážný čtenář, který se pokusí s hlavní hrdinkou ustát dva muže a dva životy?

Anotace: V roce 1985 se Lore Riverová v Mexiko City provdá za Andrese Russa, přestože je již vdaná za Fabiana Riveru v Laredo v Texasu, s nímž má dvojčata. Během své kariéry mezinárodní bankéřky dělí Lore svůj čas mezi dvě země a dvě rodiny – dokud pravda nevyjde najevo a jeden manžel není zatčen za vraždu toho druhého. V roce 2017 při procházení internetu a hledání nejsenzačnějších zpráv narazí autorka skutečných kriminálních případů Cassie Bowmanová na článek popisující tuto tragickou událost. Cassie vypátrá Lore a zachytí celý obraz podvodu, který vedl ke katastrofě. Čím více času však s Lore tráví, tím více Cassie zpochybňuje skutečnosti týkající se vraždy. Její odhodlání odhalit pravdu může brzy ohrozit Lorein nyní klidný život a odhalit mnohá tajemství, která obě ženy skrývají…

Proklik na Dobrovského

Město páry – Carlos Ruiz Zafón

A máme tady další zafónovku. Jeho knihy mívají obvykle velmi dobré hodnocení, takže jsem zvědavá, co budete říkat na tuhle. Jeho Andělská hra a Labyrint duchů se řadí k oblíbeným kouskům, tak pevně doufám, že Město páry tyhle knížky kvalitativně obohatí a nebo ještě lépe – předčí 🙂 Jsem zvědavá.

Anotace: Kolekce povídek od autora bestsellerové série Stín větru se naposledy vrací do magického světa Barcelony a tajemného prostoru známého jako Pohřebiště zapomenutých knih. Sbírka příběhů sestavená samotným Zafónem a vydaná krátce po jeho náhlé smrti přináší nové informace o známých postavách a objasňuje historii stavby bájné knihovny. Přitom si však zachovává neopakovatelnou atmosféru dobrodružného, napínavého i vášnivého příběhu, který se vryl do paměti i srdcí milionů čtenářů po celém světě.

Proklik na Dobrovského

Vodní hrob – Martin Goffa

A svět se konečně dočkal dalšího příběhu z knižní série Novinář Marek Vráz. Jedná se už o 7. díl velmi úspěšné série, ve které si Martin Goffa získal srdce českých čtenářů. Všechny jeho knihy mají výborné hodnocení, takže lze očekávat, že i tahle bude skvělá. Jsem zvědavá 🙂

Anotace: Novinář Marek „Terence“ Vráz je stejně jako ostatní známí šokován smrtí bývalého kolegy Pavla, který utopil se při koupání v moři. Spolu s dalšími smutečními hosty se zúčastní pohřbu, v zákulisí je ovšem nechtěným svědkem konfliktu mezi pozůstalými. Podle toho, co vyslechl, to vypadá, že Pavlova smrt měla jiné pozadí, a především jiný průběh, než jak se oficiálně uvádí. Protože bylo úmrtí zahraničními úřady označeno za nehodu, nemá česká strana důvod vést jakékoli vyšetřování. Terence se tedy do pátrání pouští na vlastní pěst a před jeho očima se postupně drolí fasáda dokonalé rodiny. Podaří se mu zjistit, co se na dovolené vlastně stalo a kdo je za Pavlovu smrt skutečně zodpovědný?

Proklik na Dobrovského

Strážce dveří – James Byrne

Euromedia nám k tomuto příběhu říká, že pokud se vám líbil Šedý muž, budete mít rádi i tuto knihu. Šedý muž byl za mě velmi povedený, takže pokud Euromedia má pravdu, máme se na co těšit. Co myslíte vy? Zaujala vás anotace?

Anotace: Dez je bývalý žoldák a nadšený amatérský muzikant, který si právě v Kalifornii užívá slunce a občasné vystoupení po barech, když v hotelu, kde bydlí, dojde k útoku. Tým špičkových profesionálů se pokusí unést právničku významné zbrojařské společnosti, Petra je navíc dcerou jejího výkonného ředitele. Naštěstí je tu i Dez. Po zmaření únosu, a protože nemá na práci nic lepšího, Dez souhlasí, že Petře pomůže s další mrzutostí: miliardovou zpronevěrou. Jenomže se během pátrání dostane na stopu nebezpečného spiknutí, jež má vyústit v ozbrojený převrat a pokus o mezinárodní oslabení USA. Ovšem mezi spiklenci a úspěšným pučem stojí jediná překážka: Dez, Strážce dveří.

Proklik na Dobrovského

Podezření – Brianna Labuskesová

V edičním plánu k této knize Euromedia píše: „Psychothriller, jaký jste ještě nečetli!“ Mno… s tímto označením bych byla opatrná, protože se domnívám, že Barkera a Thillieze jen tak něco nepřekoná, ale kdo ví, třeba se Brianně skutečně povedl unikátní psychothriller. Anotace vypadá celkem zajímavě, ale autorce zatím u nás žádná kniha ještě nevyšla, tak kdo ví, jaká kniha bude. Ale moc bych ji přála vysoké hodnocení.

Anotace: Mrazivý, strhující krimipříběh o šokujícím případu rodinné vraždy, jehož řešení leží v rukou někoho, kdo se v minulosti možná dopustil stejného zločinu… Doktorka Gretchen Whiteová je konzultantkou bostonské policie se specializací na antisociální chování, s nímž má coby sociopatka vlastní bohaté zkušenosti. Když ji požádají o pomoc s výslechem Violy Kentové, třináctileté dívky podezřelé z vraždy své matky, Gretchen okamžitě pochopí, že má co do činění s psychopatkou, které dělá dobře zájem veřejnosti o její krutý, úděsný čin. Ale spáchala ho skutečně ona? A pokud ne, tak kdo jiný? Co všechno skrývala rodina Kentových? A neskrývá něco podobného i Gretchen?

Proklik na Dobrovského

Bretaňská idyla – Jean-Luc Bannalec

Kdo by neznal milovaného komisaře Dupina! Haleluja, milovníci knižní série Případy komisaře Dupina si v lednu přijdou na své 🙂 Dočkají se 10. dílu. Detektivní příběhy z prostředí francouzské Bretaně mají výborné hodnocení, takže si myslím, že budete nadšeni i z tohoto dílu.

Anotace: Desátý případ pro komisaře Dupina, milovníka tučňáků a kofeinu, rodilého Pařížana za trest přeloženého do Bretaně – na konec světa. Vina veder ten rok v srpnu sužuje dokonce i Bretaň. Komisař Dupin nevidí, že by se mělo ochladit. Ke vší mrzutosti mu chystají kolegové velkou oslavu u příležitosti desátého výročí jeho služby v Concarneau. Pak ale je u pobřeží vylovena z moře mrtvola majitele ovčího velkochovu na legendárním Belle-?le. A než se Dupin naděje, ocitne se na palubě policejního rychlého člunu a míří na „nejkrásnější ostrov na světě“, kde zakrátko nahlédne do nejhlubších propastí lidské duše…

Proklik na Dobrovského

Věř mi – Anders Roslund

Severské thrillery stále táhnou, takže se není čemu divit, že nás Euromedia potěší dalším dílem, už 11., série Ewert Grens, který v originále vyšel už v roce 2021. Tentokrát se koomisařovi konečně daří v osobním životě, ale co čert nechce… štěstí nebude trvat dlouho. Posuďte sami….

Anotace: Kriminální komisař Ewert Grens po mnoha útrapách konečně zažívá pocity štěstí. Naváže přátelství s malým chlapcem, jemuž supluje dědečka, a poprvé po třiceti letech se v jeho životě objeví žena, kvůli které se chce hezky oblékat. Jenže zdánlivá idylka se promění v noční můru, když se komisař dostane přímo do centra organizovaného zločinu spojeného s únosy, prostitucí a obchodem s orgány. Spletitý případ navíc vyústí ve vraždu osoby blízké Grensovi. V tomto strhujícím severském thrilleru nelze věřit nikomu.

Proklik na Dobrovského

Rob Ashman – Hlava plná strachu

3. díl knižní série Případy Rosalind Krayové vás určitě nadchne stejně jako předchozí díly. Všechny knihy od autora mají výborné hodnocení a zejména na knihu Jedno malé prasátko mě lidé často upozorňovali, že to byla skvělá kniha. Jsem si jistá, že Hlavou plnou strachu nic nepokazíte, když se do ni začtete. 🙂

Anotace: Další krimithriller pro fanoušky Patricie Gibneyové či Angely Marsonsové! Válečný veterán Alex Jarrod se vrací z Afghánistánu s obličejem zohyzděným masožravým parazitem. Pronásledují ho noční můry, svět se mu hroutí a on pochopí, že si musí najít jinou válku a znovu bojovat. Inspektorka Rosalind Krayová doufá, že bude po úspěšném vyřešení případu povýšena, ale její nadřízení jsou jiného názoru. Když je nalezen mrtvý podvodníček a pak brutálně zabitý zloděj, Krayová má podezření, že jde o činy chladnokrevného mstitele. Opět se ocitá na stopě sériového vraha, ale tenhle se vymyká. Jako by žil ve své soukromé válečné zóně. A nezastaví se, dokud jeho mise neskončí…

Proklik na Dobrovského

Temné sestry – Krystal Sutherlandová

Yoli nám přináší další knihu, která slibuje příjemný požitek ze čtení. Pojďme okusit pořádnou dávku temnoty a záhad, které postupně budou vyplouvat na povrch.

Anotace: Sedmnáctiletá Iris Hollowová byla vždycky trochu zvláštní. V dětství se jí a jejím dvěma starším sestrám stalo něco hrozného, a ačkoli si na to nepamatují, navždy je to poznamenalo. Mimo jiné to zanechalo na krku každé z nich identickou půlměsícovou jizvu. Iris se většinu svého dospívání snažila vyhnout podivnostem, které jako by se jí lepily na paty. Pak se ale její nejstarší sestra Grey za podezřelých okolností ztratí a podivné zážitky obklopí Iris ze všech stran. Začnou ji pronásledovat rohatí muži, ze stropu v bytě její sestry vypadne mrtvé tělo a do popředí Irisiny mysli se začnou drát ošklivé vzpomínky. Začíná být zřejmé, že jediným způsobem, jak sestru zachránit, bude rozluštit záhadu a přijít na to, co se třem sestrám v dětství stalo. Čím blíže se Iris dostává k pravdě, tím je jasnější, že odpověď bude temná a nebezpečná – a že před ní Grey celá léta skrývala strašlivé tajemství

Proklik na Dobrovského

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *