Pro rodinu vše: Existují vůbec hranice?

Phoebe Morgan nás tentokrát vezme do britského města Ipswich. V maličkém bytě je nalezena mrtvá mladá žena. Caroline byla zavražděna a zjistila to její kamarádka. Našla ji natahující se přes dětskou postýlku. Postýlka je však prázdná a zděšená kamarádka kromě vraždy ohlašuje i zmizení své roční dcery, kterou zavražděná na pár hodin hlídala. Chránila ji do svého posledního dechu? Kde teď je maličká Eve?

Po pár hodinách vyšetřování a intenzivním hledání malého dítěte je jasné zejména to, že Caroline měla poměr s ženatým mužem. Právě tohoto muže zatknou na dovolené ve Francii a jeho žena Siobhan jen nevěřícně přihlíží situaci. Ale opravdu netušila vůbec nic? Může svému muži věřit? Zvládne před vším tím chaosem ochránit svou 16ti letou dceru? Dokáže udržet rodinu pohromadě?

Ano, všechny zásadní skutečnosti známe už z přebalu knihy. Kupředu vás tak žene potřeba zjistit, co se stalo a to hlavně s miminkem. Postupně rozplétáme rodinné vztahy, odhalujeme aférky, ale i tíživé životní okamžiky. Na 312 stranách nám Phoebe Morgan předestírá thriller plný zvratů až do poslední stránky včetně.

Děj se odehrává ve dvou časových linkách – část vedoucí k osudné nocí vraždy nám líčí sama Caroline, dny následující po vraždě většinou Siobhan. Kapitol má kniha celkem 56 a vždy jednu kapitolu vypráví jedna postava.

Docela zvláštní mi přišla forma, kterou autorka zvolila. Většinu příběhu sice vypráví Siobhan a Caroline, ale přidává se i vyšetřující detektiv, díky čemuž nakouknete do vyšetřování. Nicméně v závěru knihy dostávají prostor k vyprávění další postavy. Vždy ty, které zrovna prožívají či utvářejí dějové zvraty. (Kapitoly z pohledu detektivů jsou jediné psané v er-formě) Zvraty tak můžeme číst a prožívat z první ruky a díky této formě dostaneme odpovědi na všechny otázky. A to včetně vnitřních pocitů aktuálního vypravěče. Při čtení mi ale trochu vadilo to odosobnění, přeskakování mezi postavami, výběr jen některých z nich a naopak zcela vypuštění postav v průběhu příběhu.

Pokud už máte přečteno pár rodinných thrillerů, tak víte, co čekat. I zde máte jen málo postav a musíte zpochybňovat každou z nich. Ani rodiče dítěte nemůžete automaticky vyloučit z únosu. Budete promýšlet nejrůznější možnosti. Ale hlavně budete mít obrovskou potřebu knihu dočíst. Budete potřebovat vědět, co se stalo a proč. Už dlouho jsem neměla tohle knihomolské svrbění a potřebu otáčet stránky, co nejrychleji.

Název knihy mě v posledních kapitolách dost pronásledoval. Ať jsem příběh sledovala z úhlu pohledu kterékoli z hlavních postav, měla jsem pocit, že i zde to lze použít. Bylo to docela mrazivé. Na několika úrovních totiž lze říci, že právě tato skutečnost přivedla všechny postavy do jejich noční můry.

Kniha je napsaná opravdu čtivě a příběh graduje do posledních stránek. A to opravdu myslím doslovně. Morgan mě překvapila propracovaným detektivním thrillerem, který řadím mezi Manželé odvedle či Za zavřenými dveřmi.

Hodnocení:

Budete-li mít chuť si tuto knihu přečíst, můžete k jejímu nákupu využít například internetový obchod Knihy Dobrovský.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *