Sudetský dům: Krásný vhled do poválečného období

Jsem čtenář převážně zahraničních titulů a těm českým se obvykle vyhýbám. Na důvod se mne snad ani neptejte, protože jej sama neznám. Obvykle to jsou jakési první dojmy a sympatie ke knihám, nicméně Sudetský dům mne celkem oslovil. Protože vím, že bych si knihu jen tak nepřečetla, rozhodla jsem se pro poslech audioknihy a rozhodně toho nelituji.

Štěpán Javůrek, autor Sudetského domu, odvedl výbornou práci a já jsem velmi ráda, že jsem se díky poslechu k tomuto příběhu dostala. Druhý díl, který právě vyšel, na sebe nenechá dlouho čekat! Pevně věřím, že si jej budu moci opět poslechnout.

Ale teď už k samotnému příběhu. Píše se rok 1945 a válka končí. Přestože všichni mohou oslavovat konec válečného období, strasti pohraničních obyvatel tímto nekončí. Ba právě naopak – Němci musí opouštět svá rodná místa a potýkat se s nevraživostí jak ze strany Čechů, tak i Rusů. Pokud zastáváte názor, že pouze Němci páchali zlo na lidech, pak vězte – že Čech ani Rus není o moc lepší než Němec. Všichni jsme zkrátka lidé s dobrými i špatnými vlastnostmi. Všechny nás umí pohánět touha po moci a po pomstě. Někoho však více, jiného méně.

Když se Jiří a Marie spolu se synem Františkem vydávají do Sudet, kde na ně čeká krásný dům po Němcích, nepočítají s tím, že tento dům budou muset s nimi také nějaký čas sdílet. Vzájemná nedůvěra a nevraživost zpočátku ovlivňují jejich vztahy, avšak časem oběma rodinám dojde, že jsou si rovni, že jsou to lidé jako všichni a začnou si k sobě nalézat cestičku – koneckonců to ani jinak nejde, když spolu musí sdílet dům, že?

Němci však nemají na růžích ustláno. Místní komunista, člen rudé gardy, jim dává pěkně zabrat – je to krutý, zlý a nelítostný člověk, se kterým není radno mít cokoliv společného – bez ohledu na to, zda jste Čech či Němec.

Jak se budou osudy české a německé rodiny v Sudetech vyvíjet vám samozřejmě neprozradím. To bych odkryla příliš mnoho. Mohu však říci, že tento příběh se poslouchal jedna radost.

Vyvolával ve mne spoustu emocí. Proklínala jsem lidskou náturu, stejně jako jsem ji byla schopna v určitých chvílích obdivovat. Příběh nabízí skvělý pohled na poválečné události, o kterých se příliš často nehovoří a já jsem nesmírně ráda, že si autor vybral toto téma a umožnil nám do této problematiky odsunů Němců ze Sudet nahlédnout. Geniální počin!

Příběh Sudetský dům si můžete užívat užívat téměř 9,5 hodiny (9:26 h) a společnost vám u toho bude dělat příjemný hlas Kamily Janovičové. Poslouchala se jedna radost a její interpretační schopnosti nemůže nikdo popřít. Na vydání této výborné audioknihy se podílela Audiotéka a Moba.

Sudetský dům by si měl poslechnout (přečíst) opravdu každý, protože přestože se jedná o smyšlený příběh, je zasazen o skutečných dějin naší země a inspirován skutečnými osudy. Každý z nás by měl mít přehled, co se po válce u nás dělo a jaké to mělo dopady na lidi, kteří byli ve své podstatě nevinní. Ať už se jedná o Čecha nebo Němce.

Audioknihu jednoznačně opět přikládám mezi mé TOP audioknihy.

Děkuji moc panu Javůrkovi za tohle téma. Opravdu děkuji.

Hodnocení:

Budete-li chtít nahlédnout do osudů rodin z poválečného období – a já vám to rozhodně doporučuji – můžete k nákupu této velmi povedené audioknihy využít například Audiolibrix.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *