Bestie v uniformě: Velice netradiční čtení

Máte-li rádi příběhy podle skutečné události, pak si můžete přečíst Bestii v uniformně, která popisuje největší masovou vraždu první republiky. Nečekejte však standardní příběh, kterých je všude hodně! Kdepak – autor Lukáš Křišťan pojal příběh jinak. Netradičně.

Píše se rok 1926 a na rodinném statku už všichni spí, když se do něj vloupá neznámý pachatel a téměř všechny zavraždí. Celá událost je pro místní obyvatele šokující. Rodina byla oblíbená a nikdo nechápe, proč se to stalo.

Pokud rádi tipujete vraha, tak tahle knížka vám k tomu dá skvělou příležitost. Můžete se stát sami vyšetřovatelem. Autor nám totiž tuto nešťastnou událost předkládá jako spisy z vyšetřování. Budete tak moci číst řadu výpovědí a postupně si domýšlet, kdo za vraždami stojí.

Kniha je také doplněná o několik kreseb, které podněcují naši fantazii.

Proč si zvolil autor právě tuto formu psaní pro svůj příběh – to netuším, avšak jednoznačně musím napsat, že se z této knihy stalo něco originálního, na co si budu pamatovat dlouho, i když obsahově mi to přišlo spíše průměrnější.

Někteří čtenáři píšou, že kniha postrádala napětí. Ano, může se to tak jevit, avšak když vezmeme v potaz fakt, že je to podle skutečné události, tak v knize najdeme skutečně hodně mrazivý příběh. Být malým chlapcem, který vidí, jak mu někdo vyvraždí sekyrou celou rodinu? Z toho vás nemrazí?! Mě tedy ano!

Běžně v recenzi hodnotím postavy, tempo, kapitoly atp., ale tato kniha byla natolik odlišná, že to hodnotit nelze. Mohu ji hodnotit snad jen jako celek.

Jsem velmi ráda, že autor poukázal na tento případ, o kterém jsem neměla doposud žádné povědomí. I originalitu pojetí hodnotím celkem pozitivně. Autor nám tak předložil tehdejší dobu, tehdejší metody vyšetřování a soudní praktiky, které byly někdy vskutku překvapivé. Celkem mě bavil také ten prvorepublikový jazyk, který byl v knize použitý.

Jak řekla má knižní kamarádka Jana: Jasně, nebylo to napínavé jako moderní thrillery. Ale mělo to kouzlo reálna – a to pro mě bylo důležité. A já s tímto názorem souhlasím.

Bylo to zkrátka netradiční, ale ne špatné.

A jestli bych vám knihu doporučila? Ano, pokud máte chuť na něco jiného, než na co jste zvyklí.

Hodnocení:

Budete-li si chtít tento skutečný příběh přečíst, pak k zakoupení knížky můžete využít například internetové knihkupectví Knihy Dobrovský.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *