Hortenziová zahrada: romantika pro zimní večery

Marie Lamballe, vlastním jménem Anne Jacobs, má na svém kontě již několik knih. Kniha Hortenziová zahrada byla v zahraničí vydána již v roce 2017 a v roce 2019 se dočkala vydání i u nás. Ujalo se jí nakladatelství Euromedia Group a. s. v koedici s Nakladatelstvím Brána a. s. . Pokud vám neříká nic jméno spisovatelky, určitě vám, pokud se pohybujete ve světě knih, bude něco říkat také název Panský dům a Venkovské sídlo. Tyto knižní série byly velmi propagované a samotný přebal knih láká především ženy k přečtení. Co si budeme povídat, romantika z nich vyloženě čiší.

Vraťme se ale k Hortenziové zahradě. Na 448 stranách se můžete přenést do Bretaně ve dvou dějových liních. První linie se začíná odehrávat v létě roku 1930, tedy pár let před válkou, kde nás spisovatelka seznámí s hlavními postavami. Především s mladou Maelle a její velkou kamarádkou Semou. Obě děvčata mají bratry a všichni se spolu přátelí.

Jak už to tak bývá když děti povyrostou, Dustin (bratr Maelle) se zamiluje do Semy. Ta mu jeho city vřele opětuje. A do Maelle se zase zamiluje Marno, bratr Semy. Maelle však jeho city ani trošku neopětuje. Nicméně obě rodiny vlastní statky a pokud by došlo k manželství, pak na tom obě rodiny vydělají a rody se spojí.

2. světová válka však všechno překazí. Chlapci jsou povoláni do války a dívky zůstávají bez mužů na statku. Sema velmi těžce nese odchod Dustina a navíc zjišťuje, že spolu čekají miminko. Marno odchází taky do války a Maelle mu slíbí, že na něj bude čekat.

Na statek rodiny Maelle přijíždí němečtí okupanti a zabydlují se v něm. Velitel vojáků Peter však začíná pokukovat po Maelle. A Maelle si také začne všímat jeho hezkých očí. Slovo dalo slovo a oba se do sebe zamilují, ačkoliv je to nenáviděný Němec – okupant a vrah! Jejich láska musí být utajovaná před celým světem. Jen Maelle ví, jak má německý důstojník dobré srdce.

Druhá dějová linie nás zavádí do stejného místa, tedy také do bretaňské vesničky Plouvan, ale tentokrát již do současnosti. Mladá a talentovaná sochařka Giselle přijíždí do kláštera, aby tam prováděla rekonstrukce pilířů a soch. Seznamuje se tam s místními jeptiškami a navazuje s nimi přátelské vztahy. Také se tam seznámí s Yannikem, který je rodinný příbuzný Maelle. Společně přichází na kloub rodinné tragédii a velké lásce.

Přestože první dějová linie vás vtáhne do příběhu a vy příběh prožíváte se všemi hrdiny, druhá dějová linie vás z toho prožitku vytrhne. Druhá dějová linie je poměrně ospalá a poukazuje spíše na život jeptišek. Pokud by spisovatelka tuto dějovou linku zcela vypustila a kniha by měla jen příběh z 2. světové války – pak by to byla moc hezká kniha. Příběh ze současnosti mi maličko kazí dojem z knihy.

Pravdou ale je, že pro ženy, které mají rády romantické historické příběhy, bude tato kniha zajímavá. Kniha se četla hezky. Část knihy měla dobrý děj, který krásně plynul a zápletka byla moc hezky promyšlená i napsaná. Druhá část knihy byla slabší. Přesto se mi ale příběh líbil.

Hodnocení:

8 komentářů

  1. Historická část byla zajímavá a těšila jsem se vždy když zase bude kapitola o ní….ta současnost už byla trošku táhlá a vlastně se v ní nic moc „nehýbalo“…konec jako kdyby pak nějak jen vyplynul…..Ale jinak pěkná kniha…

  2. Mám moc ráda její knihy….zvlaště pak série Panský dům a taky Venkovské sídlo ???

    • Zrovna Panský dům a Venkovské sídlo jsem ještě nečetla. Ale mám knihy už připravené…. teď se k nim jim pročíst 🙂

  3. Taky docela dobrá knížka… To docela za linii děje v klášteře…. Souhlasím s názorem, že tato část mohla být vypuštěna nebo být více zajímavější…. Každopádně jsem čekala happy end ohledně Maelle

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *