Cesta pokojného bojovníka: každý si tam najde svou myšlenku

Tato kniha si k mé maličkosti našla cestu sama. Z knihy mám smíšené pocity. Z její myšlenky mám pocit pozitivní, ale z jejího podání mám pocit… já ani nevím. Zvláštní.

Dan Millman je člověk, který si prošel nějakým svým způsobem životem a ten způsob se rozhodl předávat lidem pomocí svých knih a koučováním. Je to rovněž také vysokoškolský profesor a mistr světa ve skocích na trampolíně. Dan Millman toho však má ve svém životopise mnohonásobně více a je to pozoruhodný člověk, který rozhodně stojí za to, abychom k němu vzhlíželi. Je to člověk, který dospěl k „osvícení“ – a to je něco, za čím bychom měli jít v životě všichni. Pochopit podstatu. Podstatu všeho.

Jeho příběh Cesta pokojného bojovníka byl rovněž také zfilmován a jak kniha, tak i film mají celosvětově velmi pozitivní hodnocení. Film jsem viděla již před mnoha a mnoha lety, takže mám nyní porovnání.

Oficiální upoutávka na film v originálním jazyce.

Dan Millman pojal svou knihu poněkud zvláštním způsobem. Jedná se totiž o autobiografickou fikci. Millmanův příběh a cesta k sobě samotnému a k osvícení je zasazena do částečně fiktivních a zcela naprosto neuvěřitelných situací, které mi trošku kazí dojem ze čtení. Zejména v první polovině knihy. Možná proto se mi více líbí film, i když i ve filmu je trošku toho neuvěřitelného, ale není to tak přehnané. Jen je to pro mne více… přijatelné.

Příběh je o mladém Danovi, úspěšném studentovi, kterému se daří vše, na co sáhne. Ve škole podává výborné výsledky, rovněž je velmi úspěšný sportovec, který vyhrává závody. U slečen také sklízí úspěchy. Jenomže pak se stane něco zlého – nehoda na motorce způsobí, že mu lékaři řeknou, že už nikdy nebude moci profesionálně sportovat. Dan potkává Sokrata, duchovního guru, který mu ukáže, že nic není nemožné. Že překážky si tvoříme jen my sami. A že vše co děláme, máme dělat pro radost z toho, co děláme – nikoliv pro užitek. A to je pouze jedna myšlenka příběhu. Těch myšlenek tam je opravdu spousta. Tou hlavní myšlenkou je, že cílem našeho bytí je prožít tady a teď s vnitřním pocitem štěstí a radosti. Příběh nám ukazuje celou Danovu životní cestu k tomuto poznání.

Z filmu Pokojný bojovník

Kniha se snaží, aby čtenář našel cestu ke svému štěstí uvědoměním. A musím říct, že každý si tam najde nejspíše tu myšlenku, kterou najít potřebuje a kterou najít má. Obsahuje spoustu mouder, které mohou změnit vnímání jak sebe sama, tak i pohled na život.

Poté, co jsem několikrát viděla film, jsem měla od knihy poměrně velké očekávání. Kniha vám předá něco moc krásného, ale musíte se jí prokousat. V první polovině knihy jsem se trošku trápila, ale druhá polovina se mi četla již snáze a přišla mi plynulejší.

Jak jsem řekla, pro někoho může být kniha pokladem. Může vám otevřít oči. Může vám změnit vnímání. Donutí vás se zamyslet. Může vám však přijít také neuvěřitelná a těžko čitelná. Ale myslím, že stojí za to zatnout zuby a dočíst ji do konce.

Hodnocení:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *