Vášnivá čtenářka je pro zálohování PET láhví

Milí příznivci, vím, že tento článek nemá s četbou a s knížkami nic společného. Vím, že to s knižním světem vůbec nesouvisí, ale přesto mi přijde správné vám říct, že jsem se zúčastnila petice k projektu Máš na míň.

Nikoho nebudu nutit, aby se tohoto projektu účastnili také. Je to svobodné rozhodnutí každého z vás, ale chci, aby se vědělo, že Vášnivá čtenářka podporuje projekty, které jsou správné a které ji dávají smysl.

A jedním z těchto projektů je projekt Máš na míň, který organizuje Greenpeace.

Už několik let si myslím, že zálohování skleněných láhví je fajn a dlouho jsem si říkala, proč tohle neplatí na PET láhve. A teď se tady objevila kampaň, která se snaží toto zálohování prosadit. A já si myslím, že je to dobrá věc.

Mám velkého psa. Denně chodím se svým psem do přírody kolem řeky a často jsem na horách. Je mi smutno z toho, jak vidím všude pohozené petky a jiné plasty. Byla jsem na různých místech na světě a viděla jsem na vlastní oči, jak dokážou plasty zamořit a znehodnotit jinak přenádherná místa, která by mohla být rájem na zemi. A bylo mi z toho smutno na duši. A to nemluvím o zvířatech, které denně umírají s plnými žaludky plastů atp.

Je mi jasné, že tímto nejspíše nezachráníme svět, ale můžeme zachránit své blízké okolí. Místa, která máme na dosah a na která chodíme třeba denně. Díky tomu se totiž do přírody dostane méně plastů. Proč by lidé měli vyhodit prázdnou plastovou láhev, když ji budou moci vrátit stejně jako láhev od piva? Nevím, jestli tato petice pomůže. Nevím, zda to přinese kýžený výsledek, ale vím, že je to malá pomoc, která může třeba něco změnit.

Nechci nikoho přesvědčovat proč je zálohování plastů dobré. Myslím, že tohle si každý rozumný člověk promyslí sám a dojde k nějakému názoru.

Pokud by se vám tento projekt líbil a měli byste zájem podepsat petici, zde vám dávám příležitost.

I kdyby tento text způsobil u jednoho jediného člověka zamyšlení na tím, proč by bylo fajn zálohovat petky, pak jsem za to nesmírně ráda a splnilo to svůj účel.

Pokud podepíšete, děkuji vám.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *