Příběhy z tančírny: Nechte se pohltit mocnou sílou tanga

Pokud mě už trošku sledujete, tak jistě víte, že audioknihy poslouchám prakticky jen při vaření. A občas u úklidu, když si na nějakou audioknihu vzpomenu. A teď si představte situaci: Skoro čtyřicetiletá ženská s nadváhou, v bavlněném tričku a v aladinkách, krájí batáty na pěkné hranolky. V uších má sluchátka a plně soustředená se věnuje krájení. A najednou se na její tváří objeví úsměv. A z ničeho nic se energicky, v duchu tanga a s nožem v ruce otočí kolem své osy A dál pokračuje v krájení. Tak tohle se dělo mi, když jsem poslouchala naprosto dokonalou audioknihu – Drž mě pevně, miluj mě zlehka – příběhy z tančírny Century od Roberta Fulghuma.

Byly to krásné příběhy z tanečního prostředí. V Seattlu se nachází tančírna Century, kde se vyučuje tanec a současně se také pořádají taneční večery. Neumíte tančit?! To vůbec nevadí! Přijďte a my vás to naučíme! A tak se tam pravidelně schází účastníci tanečních kurzů a nebo lidé, kteří milují tanec. A tango obzvlášť.

Příběhy této audioknihy tvoří obyčejní lidé. Malí, velcí, silní, hubení, právníci, novináři, slepí, gayové – prostě všichni ti, kteří milují tanec a chtějí jím žít.

A právě o těchto účastnících jsou příběhy této audioknihy. Některé jsou velmi úsměvné, že se opravdu začnete smát na celé kolo. Jiné jsou zase tak něžné, že se vám tají dech a vy posloucháte a ani nedutáte.

Za to všechno může skvělý vypravěč- Miroslav Hanuš, který vás svou barvou hlasu prostě okouzlí. Vtáhne vás tak, že pro vás přestane svět existovat. A když jeho vyprávění ještě k tomu doplní zvuk argentinského tanga – to se prostě už jednoduše začnete točit při krájení batátů.

Tahle audiokniha je z mého pohledu unikát. Nevím čím si mě tak získala. Možná svými hrdiny – kteří byli prostě dokonalí ve své nedokonalosti. Velice milí lidé. Možná za to můžou jejich příběhy, které s nimi prožíváte. Možná je to tím, že Robert Fulghum ví, o čem přesně tango je a umí vám to dokonale podat.

On totiž pan Robert Fulghum sám jel do Argentiny, kde se učil tančit argentinské tango. A pochopil, že tango není jen tanec. Je to životní styl. A právě tam poznal svou životní lásku. Od té doby ho tango provází životem. Pořádá různé taneční večery atp. Dokonce o něm i píše. A jen díky této vášni k tangu vznikla tato audiokniha.

Nikdy jsem netančila. Nikdy jsem nechodila do tanečních. Ale někde uvnitř mě… někde uvnitř mě to tam prostě je. Ta vášeň. Vášeň pro tanec. A pro tango. Vím to, protože to cítím. Pro ty pohledy, pro tu energii, pro ty doteky. Pro hudbu. Nikdy jsem neměla odvahu tančit! A po poslechnutí této audioknihy si říkám: Proč ne?! Vždyť je to krása! Tango – to je život. Tak prostě žij!

Hodnocení:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *