Osobní asistentka: Inteligentní thriller se nekonal

V lednu pulty knižních obchodů byly ozdobeny knihou Osobní asistentka od Renée Knight. Autorka Dokonalého cizince nám představila novou knihu, a pokud trošku sledujete knižní svět, jistý mediální boom vás jistě neminul.

Kniha s nálepkou Edice světový bestseller nalákala tedy i mne. Očekávala jsem od knihy mnoho. Co si budeme povídat, osobní asistentka opravdu může být velmi nebezpečná. A vychytralá. A pomstychtivá. Jenomže tato osobní asistenka – Christina byla spíše vyšinutá. Ne, že by byla přímo blázen, jen to byla osoba, která neznala vlastní hodnotu. Která neuměla žít svůj život. A proto se rozhodla svůj život – i když měla rodinu a manžela – zasvětit práci a být 100 % oddaná své nadřízené Mině. A to až velmi nezdravě. Není tedy divu, že jí z toho nakonec nebylo dobře na duši.

Christina pracovala pro Minu 18 let. 18 let zanedbávala na úkor práce svou rodinu. Práce pro ni byla vším. Celou dobu se snažila, aby její zaměstnavatelka byla s ní spokojená. Organizovala jí čas, podporovala ji kde mohla, pomáhala ji s péči o rodinu – jednoduše dokonalý zaměstnanec. Tak moc nechtěla Minu zklamat, že se jí rozpadlo manželství. Christina se totiž své práci obětovala natolik, že zapomínala na svou rodinu. Nikdy nebyla doma, když ji potřebovala dcera. A samozřejmě také manžel. Manžel ji tedy opustil a našel si novou přítelkyni a po čase i dcera sdělila mamince, že se odstěhuje k tatínkovi. Christině tak nezbylo už vůbec nic – jen práce. A tak se do ni ponořila ještě více.

Při čtení jsem neměla vůbec pocit, že by Christině nějak vadilo, že jí manžel opustil. Nebo že se jí dcera vzdaluje. Zkrátka a dobře – postava Christiny byla podivínská a rozhodně byla posedlá workoholismem. Jako by Christina byla schopna mít nějaké pocity pouze v souvislosti s prací.

Když se Mina dostala do vedení firmy, začaly se ve firmě odehrávat změny. Postava Miny je zase velmi manipulativní – ale takovým obdivuhodným způsobem. Nenápadným. Milým. Je to prolhaná potvora, ale to člověk pozná až po čase, kdy vyplavou věci na povrch. Renée nám tyto věci postupně odkrývá a pozornému čtenáři neunikne, že „TO“ je ten moment, který bude v ději důležitý.

O knize se celou dobu říkalo, že se jedná o bestseller a že je to napínavý thriller. Kdepak – tohle já o knize říci nemůžu. Napětí jsem necítila snad na žádné stránce. A že by to byl thriller? Ani tohle označení bych knize nedala. Dle mého názoru to byl vhled do mozku perfecionistky, posedlé dokonalosti, nevážící si sebe sama. Celý příběh nám totiž je podáván jako vyprávěni Christiny. Což nám umožní proniknout jak do jejího přemýšlení, tak i do její práce a vlastně do její slabosti. V její síle je totiž největší slabost. Co se totiž stane, když někomu snaživému, oddanému a toužícímu po uznání toto uznání nedáte? Co když nesplníte očekávání? Takové osobě se svět rozpadne na tisíc kousků. V tom je slabost Christiny.

Jak přesně se děj odehrává, to vám nemůžu napsat, protože pak byste si již neměli důvod knihu přečíst.

Dlouhou dobu v knize však budete číst jen o tom, jak Christina pracovala pro Minu. Co vše pro ni udělala a co předcházelo událostem, než se život Miny a Christiny začal pomaličku hroutit. Je to kniha o tom, jak mocní umí lhát. Jak je snadné někoho zničit. A čím blíže mu jste, tím snadnější to je. Jak bezohlednost může ovlivnit cizí životy.

Kniha je poměrně čtivá, ale mám dojem, že v ní bylo málo zajímavého děje. Příběh byl odvyprávěn „klidným tónem“ a chyběl mi v ní nějaký ten „wow efekt“. Nebylo to úplně špatné, ale kniha nesplnila mé očekávání. Přišla mi taková britsky suchá. Prostě jen kniha. Kniha, kterou po přečtení odložíte do knihovničky a zapomenete na ni.

Děkuji za zaslání recenzního výtisku. Tato recenze byla napsáno pro web Databáze knih.

Hodnocení:

2 komentáře

    • Mne také kniha zklamala. A to jsem se na ni opravdu hodně těšila. Škoda mluvit, holt všechno se v tom životě asi podařit nemůže. Dokonalého cizince jsem nečetla, tak nemůžu porovnat, jestli byla kniha lepší nebo horší než Osobní asistentka. Pokud někdo četl Dokonalý cizinec, budu ráda za jakékoliv hodnocení 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *