Bezmocná: jak oběť obchodníků s bílým masem najde zpět sebe sama

Představte si sebe sama, stojící u stolu v tmavém baru jen velmi spoře oděnou. Máte na sobě botičky s 15 cm podpatky a titěrné plavky, které zakrývají jen to nejnutnější. A i to nejnutnější bude velmi brzy odkryto, aby se tím nejintimnějším, co na sobě máte, mohl pokochat kdokoliv.

Kdokoliv si vás může koupit. Kdokoliv si vás může prohlédnout. Kdokoliv se vás může dotknout. A kdokoliv si s vámi může dělat cokoliv. Jeden, dva, klidně i tři muži se na vás střídají bez ohledu na to, co cítíte, co chcete. A když zrovna nesloužíte někomu pro fyzické potěšení, musíte tančit u tyče.

Tohle musíte snášet 20 hodin denně sedm dní v týdnu. Máte hlad a žízeň, protože nárok na jídlo máte pouze jednou za den. Všechno, co si jako prostitutka vyděláte, vám je sebráno. Nemáte tedy nic než jen pár dolarů. A když už nevyděláváte tak, jak si váš pasák představuje, je vám vyhrožováno.

Jste v naprosto cizí zemi. Neumíte ani slovo místním jazykem. Ven vás nikdo nepustí. Nedostanete se ani na krok od svých otrokářů. Otrokem jste tady vy a máte co dělat, abyste celou situaci vůbec pochopili.

Příběh Bezmocná je příběhem jedné mladé naivní Maďarky, která se s vidinou vydělání peněz a práci chůvy loučí se svým postkomunistickým Maďarskem a vydává se do Kanady. Konkrétně do velkého a moderního Toronta.

Mladá Timea pocházející z maďarské Budapešti se dostává svou mladistvou nerozvážností do dluhů, přestože je její podnikatelská dráha velmi dobře nastartována. Jenomže zapomněla, že je třeba státu platit daně – a tak se jí povedlo dostat se do svízelné finanční situace.

Timea, která vyrůstala v socialismu a v době, kdy byl západ pro nás zcela uzavřený, najednou dostává příležitost jet jako chůva do Kanady. S vidinou rychlého výdělku podepisuje smlouvu a tím se ocitá na velmi tenkém ledě. Dostane se totiž do spárů obchodníků s bilým masem.

Ti ji tam umístí do erotického klubu a zmemožní jí odejít. Mladá Timea žije pod rouškou strachu a věří všemu, co jí její pasáci o Torontu řeknou.

Čím vším si musela Timea projít, než získala odvahu od nich uprchnout, jak moc riskovala svůj život a jak byl pro ni její nový začátek těžký, to vše se dozvíte v knize Bezmocná, která byla napsána samotnou Timeou E. Nagy a Shannon Moroney. Jedná se o skvělou knižní novinku, která rozhodně stojí za přečtení.

Člověk si najednou zase začne o to více vážit sebe sama, své svobody. Příběh mladé ženy je napsán podle skutečné události a já si celou dobu v hlavě říkala: Jak může být někdo tak naivní?! Od samotného počátku mi přišlo všechno příliš podezřelé. Jak je možné, že to nepřišlo divné jí? Ale hned vzápětí se ozval stejný hlas v mé hlavě, který mi zase říká: Co se divíš?! Ta holka neměla o světě mimo Budapešť ani páru!

Příběh je to opravdu velmi silný. A moc hezký. Zpočátku Timea popisovala své dětství v době za vlády Sovětů. Jelikož jsem si i já tuto dobu částečně prožila, chápala jsem, jaké měla dětství. Timea několik kapitol věnuje tomu, aby čtenáře seznámila s tím, jak vyrůstala a co všechno vedlo k tomu, aby opustila Maďarsko. Další část knihy popisuje, jak se vše odehrávalo v Torontu. A poslední část knihy popisuje zase to, jak se s celou situací vyrovnala a jak se stala užitečnou pro společnost. Jak našla opět vnitřní sílu a sebe sama.

Děj byl velice čtivý. Měl spád a vše v něm bylo popsáno prostě tak, jak se věci děly. Když Timea popisovala nepříjemné zážitky, nezacházela příliš do detailů. Vše je napsáno tak, abyste jednoduše pochopili, co chce Timea sdělit, ale aby to ve vás nevzbudilo příliš otřesené či znechucené pocity. A přesto z toho všeho šlo cítit, čím si Timea prošla. Jediné, co jsem celou dobu opravdu nemohla pochopit, jak mohla být dvacetiletá dívka tak naivní.

Co se knihy samotné týče – není nic, co bych jí mohla vytknout. Jak jsem již napsala – děj měl spád, kniha byla čtivá i poučná zároveň. Životní příběh hlavní hrdinky byl velmi silný. Kniha vás velice snadno vtáhne do děje, že velmi brzy zapomenete na svět kolem vás.

Knihu můžu jen a jen doporučit.

Za zaslání recenzního výtisku bych ráda poděkovala Databázi knih a společnosti Alpress.

Hodnocení:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *