Čičmany : typická slovenská dědinka

Před několika málo dny, když se v Ostravě schylovalo k celodennímu dešti, jsme se rozhodli, že je čas vyjet si za sluníčkem. Koukali jsme na mapu s předpovědí počasí a zjistili jsme, že více méně v celém Česku bude pršet. Tak jsem si řekla: Ok, tak pojedeme na Slovensko. Koneckonců – Čičmany jsem chtěla vidět už docela dlouho. A tak jsme se vydali směr Žilina.

Od nás z Ostravy to není zase tak daleko. Autem tam jsme cca za 2,5 hodinky – co by kamenem dohodil. My celkem rádi cestujeme a poznáváme nová místa, takže pro nás je kousek i jih Itálie 🙂 Čičmany – to je fakt za rohem 🙂

A teď to nejdůležitější! Proč jet do Čičman? Čičmany, pokud jste o tom ještě nikdy neslyšeli, jsou proslulé pro svou lidovou architekturu. Tak jak my tady máme rožnovský skanzen, na JM jsou krásné sklípky v Petrově, tak Čičmany mají krásné pomalované dřevěnky. Čičmanský vzor najdete na různých místech na Slovensku. Třeba ve slovenském vlaku na sedačkách můžete taky najít čičmanský vzor. 🙂 Zkrátka a dobře – čičmanský vzor je symbolem Slovenska.

A co je úplný top – to jsou ty miloučké kopečky, které samotnou dědinku obklopují. Takže pokud máte rádi přírodu, můžete se v Čičmanech pokoukat po domečcích, navštívit místní muzeum, dát si tam něco dobrého na zub, a pak si tam udělat maličkou procházku. Naše procházka nám zabrala cca 2 hodinky.

Omlouvám se za kvalitu, fotím i natáčím mobilem, tak to není žádná hitparáda. Nicméně zde můžete vidět pohled na Čičmany a okolní kopečky.

Čičmany zasahují svou polohou do Strážovských vrchů. Takže kam se kolem Čičman podíváte, vidíte krásně zelené kopečky 🙂 A louky a pastviny.

Pokud byste se také vydali do Čičman, tak s sebou nemusíte brát ani Eura. Tedy pokud nebudete chtít navštívit místní čičmanské muzeum. My jsme do muzea nešli, protože z důvodu epidemie COVID-19 bylo muzeum zavřené. Ale místní restaurace otevřená byla, tak jsme si tam dali česnekovou polévku, halušky s bryndzou a pivo. 🙂 Jak jinak, že? 😀 V restauraci se dá platit platební kartou, takže pokud nebudete mít ta Eura, hlady neumřete. Abyste měli přehled, kolik tak můžete utratit v Čičmanech za oběd, tak my jsme platili za ty halušky, polévky a piva cca 550,- Kč.

Pokud byste chtěli mít stejné výhledy jaké jsme měli my, můžete se vydat na náš malý okruh taky. Opravdu to nebylo nic náročného. Jen starší a méně mobilní lidé by mohli mít problém vyjít kopeček. Ale lidé, kteří nesportují, to zvládnou taky. Tak se toho nebojte a jeďte to Čičman. Je to tam fajn 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *