Nová doba : rodinná sága, která nám přiblíží těžkou poválečnou dobu

Nová doba je prvním dílem knižní série Kavárna U Anděla od Marie Lamballe. A pokud se trošičku pohybujete ve světě knih, víte, že se jedná o pseudonym spisovatelky Anne Jacobsové, která je známá nejen ve světě, ale i v tom našem malém českém rybníčku. Vždyť knihy jako Hluboká modř moře, Hortenziová zahrada, série Panský dům či Venkovské sídlo si získaly mnoho fanoušků!

V knize Nová doba se setkáváme s osudy Hildy Kochové a celé její rodiny, která zažívá před vypuknutím 2. světové války ve Wiesbadenu zlaté časy. Jsou majiteli vyhlášené kavárny U Anděla, kde podávají nejen výbornou kávu, ale také zákusky a jiné dobroty. Kavárnu si oblíbili také slavní herci a operní pěvci z blízkého divadla. Ti si velice rádi chodí do kavárny odpočinout a dát si něco dobrého na zub.

Jenomže 2. světová válka všechno změní. Muži odchází bojovat a ženy se snaží udržet kavárnu v chodu. Když je město jedné noci pod těžkým bombardováním, jako zázrakem přežije právě dům Kochových s jejich kavárnou. Domy na ostatních ulicích jsou srovnané se zemí a z milého lázeňského města se stává město plné duchů a sutin. Doba je čím dál těžší, potravin je málo, všude je zima a chlad… Obyvatelé Wiesbadenu zažívají těžké časy a přežít mohou pouze tak, že si budou vzájemně pomáhat.

Ani po skončení války není život ve Wiesbadenu jako dříve. Německo trpí nedostatkem všeho, jsou v područí Američanů a všechny ovládá strach.

Přesto se rodina Kochových pokouší znovu vnést život do kavárny a opět z ní udělat vyhlášenou kavárnu, kterou budou místní rádi navštěvovat. Mnoho lidí však nemá peníze na rozhazování – vždyť přišli o všechno. Přes noc se ocitli bez domovů, bez prostředků a bez jakéhokoliv majetku. Ale přežili. A když přežili, musí žít dál a poprat se s osudem.

Sága Kavárna U Anděla nám přiblíží jednotlivě osudy členů rodiny Kochových. Mladá Hilda se zamiluje do ženatého Francouze, který byl u nich nasazený na nucené práce. Přiblíží nám také osud Jeana-Jacquese po jeho návratu domů. Dále se seznámíme s Hildinými rodiči, kteří to také neměli snadné. Hildin otec šel do války a vrací se zpět zraněný. Elsa – Hildina matka, se snaží jak může, aby udržela rodinný podnik v chodu i přes veškeré těžkosti. Rovněž budeme svědky příběhu Luisy, která prchala před ruskými vojáky za svou vzdálenou rodinou do Wiesbadenu a na cestě potkala mladého muže, do kterého se zamilovala. A samozřejmě se seznámíme i s řadou lidských osudů, které ovlivňují jak kavárnu, tak i celou rodinu.

V knize tak dostanete pocítit, jak moc byli samotní Němci postiženi válkou. Je to příběh nejen o snaze a touze přežít všechny životní těžkosti a útrapy, ale také je to příběh o silném přátelství. O přátelství, kde nezáleželo na tom, zda jste Němec, Žid či Francouz. Kde každý dobrý člověk byl vítaný a kde si lidé pomáhali navzájem.

Co se samotného děje týče, musím autorku pochválit, protože se jí podařilo přiblížit nám poválečnou dobu v Německu. Spousta knih je z doby války, mnohé jsou z Osvětimi a ukazují nám, jak se Němci chovali špatně k celému světu. Mám dojem, že knih, kde se ukazuje, že i samotní Němci touto nesmyslnou válkou trpěli je mnohem méně. Proto bych tímto chtěla autorce poděkovat, že nám toto období přiblížila. Spisovatelka si svůj příběh velmi pečlivě promyslela a příběhy svých hrdinů nám popisuje tak reálně, jak to snad jen je možné. Nic nepříkrášluje. Vše je podáváno tak nějak bez výrazných emocí, prostě tak, jak to v té době chodilo.

Tempo knihy mi přišlo poklidné a neměnné, přestože se v knize stále něco dělo. Díky tomu, že kapitoly byly vždy z pohledu nějaké postavy, odkrývaly se nám tak osudy všech hrdinů. Dostaneme se tak nejen do Wiesbadenu, ale také do francouzské Provance nebo třeba také do zajateckého tábora. Budeme putovat s uprchlíky po Evropě, budeme se schovávat před bombovými nálety, budeme se loučit s milovanými a jiné milované zase srdečně vítat zpět doma.

Marie Lamballe nám svým popisem přibližuje atmosféru nejen doby samotné, ale také atmosféru kavárny a vztahů, které mezi lidmi panovaly.

Kniha se mi četla velmi dobře. Hluchá místa jsem nenacházela, tempo bylo více méně stále stejné, osudy hlavních postav mi přišly zajímavé stejně jako doba, do které byl děj zasazený.

Přemýšlím, jestli existuje něco, co bych mohla knize vytknout. A ať přemýšlím jak přemýšlím, nic mne nenapadá. Jsem zvědavá na další díly této série. Protože osudy postav nejsou ještě jasně ukončené, nerada bych pronášela konečné soudy nad touto knihou ani já.

Pokud máte rádi rodinné ságy, určitě si můžete knihu přečíst.

Děkuji za zaslání recenzního výtisku Databázi knih a společnosti Euromedia Group.

Hodnocení:

Budete-li mít chuť si knihu pořídit, můžete k tomu využít například internetové knihkupectví Knihy Dobrovský a nebo třeba Martinus.

2 komentáře

    • Já teda nečetla všechny knihy od autorky, ale pár jich za sebou mám. A až na Hortenziovou zahradu se mi docela líbily. Hortenziová zahrada – tam se mi líbila jen jedna dějová linka. A co se týče knihy Nová doba – přemýšlím nad soutěží o tuto knihu 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *