Čtvrtá opice: absolutní TOP thriller

Hned na začátek musím napsat, že budete-li si chtít přečíst výborný thriller, tak rozhodně sáhněte po 1. dílu série Sam Porter – Čtvrtá opice. Tohle bylo skvělé! Skvělé, skvělé a ještě skvělejší!

J. D. Barker předvedl, jak šokující a geniální je jeho spisovatelský talent. Po přečtení knihy Strach od Francka Thillieze jsem nečekala, že budu číst v dohledné době něco tak stejně povedeného. A hle! Je to tady. Čtvrtá opice Strach dohnala a postavila se na stejnou pomyslnou příčku v žebříčku the best of thriller.

Sam Porter a jeho kolega kriminální vyšetřovatel Nash jsou přivolání k autonehodě, při které zemřel chodec. Řidič autobusu tvrdí, že mu tam chodec z ničeho nic skočil. Z klasické záležitosti pro dopraváky se stane případ pro kriminální vyšetřovatele v momentě, kdy policisté na místě nehody najdou už známou bílou krabičku. Opičí vrah dal o sobě zase jednou vědět. Připomněl světu, že je stále mezi námi. Bílá krabička převázaná černými provázky značí jediné – zase někoho drží někde ve svém úkrytu a pomalu z něj odřezává kousky jeho těla a ty posílá úhledně zabalené Samovi Porterovi. V této krabičce se ukrývá ucho. Porter už ví, co bude následovat – za pár dní mu přijde další krabička s vydloubnutýma očima, a pak bude následovat vyříznutý jazyk. A teprve pak přestane Opičí vrah svou oběť trápit a zabije ji.

Opičí vrah to myslí ale dobře! Trestá tak zlé a nepoctivé lidi. Lidi, kteří páchají zlo na jiných lidech či na společnosti. Jenomže to má jeden háček. On je trestá nepřímo. Vždycky si vybere od takového člověka blízkého příbuzného a z toho si udělá svou oběť. Opičí vrah nemá špetku empatie a soucitu. A je velmi inteligentní. Sam Porter a jeho tým vyšetřovatelů je vždy o krok za ním. Přesto se snaží vraha dopadnout a zachránit oběť. Ale Opičí vrah si s nimi jen hraje. A moc dobře to ví.

Kniha nám umožňuje nakouknout do chorobné mysli vraha skrze jeho deník, kde popisuje své dětství a svou rodinu.

Už dlouhých 5 let se ho snaží Sam dopadnout – marně! Podaří se mu to tentokrát? Pomůže Samovi jeho deník pochopit jeho jednání?

Jak jsem napsala již v samotném úvodu, jedná se o velmi, velmi dobrou knihu. Celý děj budete hltat očima a nebude se vám chtít knihu odložit. Budete usínat s myšlenkou na vraha a probouzet se s pocitem touhy vzít opět knihu do rukou.

Budete nevěřícně číst deník Opičího vraha a nebudete vědět, zda máte toho chlapce politovat nebo ho zabít. A stejně tak jeho rodiče.

Sam udělá vše, co bude v jeho silách, aby zachránil příští oběť Opičího vraha. Ale Opičí vrah je chytřejší, než si všichni myslí. A vyšetřovatelům dá solidně zabrat.

J. D. Barkera musím pochválit za naprosto skvěle promyšlený příběh! Ale opravdu skvěle promyšlený. Do všech detailů. A rozhodně ho musím pochválit za to, jak krásně nám popsal myšlení vraha. To bylo naprosto geniální. A šokující! A chvílemi jsem musela knihu odložit, abych to rozdýchala. Má fantazie všechno prožívala s obětmi, takže… no brrrrrr 🙂

Úžasné na knize bylo to, že jste se při čtení absolutně vůbec nenudili. V knize se neobjevila žádná věta, která tam být nemusela. Opravdu každá věta, dodávala knize na zajímavosti a podtrhla to, co se v ději odehrávalo. Tohle nemělo chybu!

Co se tempa týče – to mi přišlo stabilní a spíše poklidnější. Ale vůbec ničemu to nevadilo. Ba právě naopak, jako by nás tím autor ještě více vtáhnul do děje – jen si pořádně prožijte tu hrůzu, co dělám své oběti…. Tak jak si Opičí vrah pohrával se Samem a se svými oběťmi, tak si stejně autor pohrává se svými čtenáři. Dokonalost a preciznost na všech frontách!

Každá recenze by měla zmínit i případné negativní věci v knize. Ale nenašla jsem nic, co by bylo negativní. Možná jen, že pro některé čtenáře, kteří nejsou příliš otrkaní, může být kniha až příliš drastická. Ale jinak je to skvělý kousek a nepřečíst si tuto knihu, to by byl doslova hřích!

Jestli milujete opravdu kvalitní thrillery, tak tahle kniha vás určitě nezklame. Vřele doporučuji.

Hodnocení:

Budete-li mít chuť si tuto knihu přečíst a mít ji doma (a věřte mi, že to opravdu za to stojí), tak k tomu můžete využít internetový obchod Knihy Dobrovský a nebo třeba Martinus. 🙂

11 komentářů

  1. Je to naprosto skvělá a ´´hustá´´ knížka. Prostě mazec!! ? Myslím, že je to nejlepší knížka, kterou jsem kdy četla.

    • U mě se taky řadí k těm TOP knihám… výborný příběh, skvěle napsáno…. knize není co vytknout. 🙂

  2. Po přečtení Vaší recenze jsem si řekla – tuhle sérii musím mít. Na thrillery sice moc nejsem ale takhle mě fakt zaujala. Takže série objednána a už se nemůžu dočkat :).

    • Tak to mne těší… 🙂 Mě se to líbilo moc a ta kniha, vlastně celá série, má skvělé hodnocení všude. Jestli si vzpomenete, tak mi pak můžete tady napsat svůj dojem 🙂 Jsem celkem zvědavá na váš názor 🙂

    • Tahle kniha je naprosto peckovní! Za tuhle dám snad i ruku do ohně a jsem si jistá, že se vám bude líbit. Jděte klidně do ní 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *