Obchůdek na rohu : nenáročné, oddechové a příjemné

Rosa žije v Londýně v podnájmu u svého nejlepšího přítele Joshe. Ten je jí nejen nejlepším přítelem a rádcem, ale částečně nad ní drží také ochranná křídla. Rosa neměla v životě příliš mnoho štěstí, protože maminka se ji vzdala krátce po jejím narození a ona své dětství prožila v péči pěstounů. Dodnes si nese šrámy na duši.

Jaké je její překvapení, když se dozví, že se stala dědičkou nějakého obchodu v pobřežním městečku na jihozápadě Anglie! Neváhá ani vteřinu a okamžitě se rozjíždí „omrknout“ svůj nově získaný majetek.

Krátce po příjezdu pochopí, že jakmile se v městečku něco šustne, hned si o tom cvrlikají vrabci na střeše. Rosa se tak seznamuje s místními obyvateli. Odjezd od Joshe, zcela nové a neznámé prostředí spolu s tím, že je na vše již sama, nutí Rosu velmi rychle dospět. Přestože má stále svého přítele na telefonu, je to právě Rosa, která musí platit účty, zařizovat potřebné životní nezbytnosti a obstarat vše pro to, aby mohla svůj obchod co nejdříve otevřít.

Rosa se začíná seznamovat nejen s okolím, ale také s lidmi, kteří v městečku žijí. A stejně jako všude na světě, i zde jsou dobří i zlí lidé. Díky všem událostem, které se jí dějí, jsme u Rosy svědky jejího pozvolného dospívání. Jsme svědky jejího úspěchu a také toho, jak si začíná skrze svůj úspěch vážit sebe sama a jak se zvyšuje její sebevědomí. A to by to nebyla „Srdcovka“, kdyby se Rosa nezamilovala a neuvědomila si, co je to vlastně láska.

Pustíte-li se do čtení této knihy, je vám nejspíše jasné, že od této knížky nemůžete čekat nic hlubokého. Ale pokud se chcete jen odreagovat od všedního dne a na chvíli se přenést někam jinam, pak je to kniha pro vás. Je to milý příběh, který se čte poměrně dobře a který vám zkrátí deštivé dny.

Autorka dala Rose podivuhodnou směsici vlastností a při čtení budete mít z hlavní postavy stejně rozporuplné pocity, jako byla rozporuplná samotná hlavní hrdinka. Její charakter je samozřejmě ovlivněn absencí matčiny lásky v dětství. Má problém lidem důvěřovat a ve svém nitru je plná bolesti. Někdy je Rose doslova na facku, obzvlášť, když se napije. Ale její nejbližší přátelé ji berou takovou jaká je a ona v nich má oporu stůj co stůj. Vztah k této postavě budete mít nejspíše také rozporuplný.

Budeme-li se bavit o promyšlenosti děje, tak tento příběh byl tak jednoduchý, že zde prakticky nebylo nic, co by se mělo nějak výrazně promýšlet. Ale abych byla upřímná, naprosto mi to vyhovovalo, protože jsem po téhle knize sáhla právě z toho důvodu, abych nad ni nemusela vůbec přemýšlet. Drobné zápletky se tam vyskytly, ale ty byly opravdu drobounké a pozorný čtenář si vlastně domyslí všechno ještě dříve, než se děj odehraje.

Co se tempa týče – to bylo více méně konzistentní. Pořád se tam něco dělo, ale pořád to bylo v takové poklidné atmosfére. Když se nad tím zamýšlím – tak se tam vlastně skutečně pořád něco dělo a přitom se tam nic moc významného neudálo 😀

Po dočtení mám z knihy celkem dobrý pocit. Jak jsem napsala výše – prakticky nic velkého nemůžete od knihy očekávat. Je to oddechová kniha, se kterou máte možnost utéct od reality a na chvíli na nic nemyslet. Svůj účel v mém případě splnila dokonale. Já si na chvíli u knihy odpočinula.

Takže knihu můžu doporučit všem, kdo nechce nic náročného. Je to ideální četba na letní či deštivé dny. Je to milý příběh, ve kterém můžete růst spolu s hlavní hrdinkou.

Děkuji za zaslání recenzního výtisku Databázi knih a společnosti Albatros Media.

Hodnocení:

Zaujala-li vás tato opravdu oddechová kniha, můžete si ji zakoupit například v internetovém knihkupectví Knihy Dobrovský nebo třeba na stránkách Martinus.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *