Po pravdě: Po pravdě jsem čekala více

Lucy je světově uznávaná spisovatelka několika velmi úspěšných bestsellerů. Má uznání, úspěch, peníze a manžela, který ji v práci podporuje. Vypadá to jako skvělý život, že ano?

Jenomže Lucyin život není tak dobrý, jak se zdá. Už jako maličké dítě se v její rodině stalo něco, co převrátilo její život naruby. Lucy jako malá holčička opustila se svým bratrem v noci svůj domov a vydala se na oslavu letního slunovratu do nedalekého lesa. Tajně. A v průběhu této noci se její malý bratříček ztratil.

Trauma z tohoto večera provází Lucyin celý život. Cíleně se vyhýbá místům, kde vyrůstala, aby si nemusela tuhle nevysvětlenou tragédii připomínat.

Nyní, když je Lucy dospělá a úspěšná, ocitá se pod vlekem svého manžela Dana. Stejně jako Lucy, i Dan se snažil být spisovatelem, ale Lucy byla úspěšnější. A tak se Dan stal jejím asistentem a má na starosti nejen PR, ale také rodinné finance. Lucy se tak může soustředit pouze a jen na svou tvorbu. A zatímco Lucy píše, Dan se stará o zvelebování jejich bydlení. Lucy zase tak moc na honosnosti nelpí, ale Danovi se život na vyšší úrovni zamlouvá čím dál více, a tak se jednoho dne rozhodne koupit ohromný velký dům nedaleko místa, kde Lucy vyrůstala. Lucy o tom nemá ani potuchy a když jí ten dům Dan ukáže, radost z překvapení není rozhodně to, co Lucy cítí. Bohužel, dům už je jejich a tak se do nového domu, i přes Lucyinu nelibost, přestěhují.

Lucy se dostává čím dál častěji do střetů se svým manželem nejen kvůli domu samotnému, ale také kvůli její tvorbě. Až jednoho dne její manžel zmizí.

A tak se Lucy musí vyrovnat s novou situací. Vzpomínky na jejího bratra pod tíhou okolností i prostředí stále vyplouvají na povrch více a více. A aby toho nebylo málo, velmi živě Lucy vidí svou hlavní hrdinku ze svých knih.

Autorka této knihy, Gilly Macmillan, je už zkušenou autorkou a své čtenáře si u nás v ČR získala svou knihou Chůva. I já jsem podlehla zajímavému obalu knihy a Chůvu si přečetla, proto se neubráním jistému porovnávání obou knih.

Gilly Macmillan i zde projevila talent na psaní. Musím uznat, že kniha se čte jedna báseň. Slova mají příjemnou energii a oči po řádcích plynou a plynou a najednou jste v půlce knihy. To se musí Gilly nechat.

Gilly ve své knize použila dvě dějové linkyjednu ze současnosti, kdy je Lucy dospělá žena a řeší své aktuální problémy s Danem a druhou, kdy se dostáváme spolu s Lucy do onoho večera, kdy se její bratr ztratil.

Každá dějová linka je rozdělena do kapitol a každá kapitola nám odkrývá a nové skutečnosti.

Přesto si dovolím tvrdit, že dějová linka ze současnosti mne bavila více a po dočtení celého příběhu vlastně nechápu, proč nám byla vůbec předkládána ta dějová linka z minulosti.

Budu-li hodnotit promyšlenost děje, tak ani zde nebude má recenze příliš pozitivní. Autorka si velmi dobře pohrála s psychologickým vykreslením všech hlavních hrdinů – to ji nemůžeme upřít. Ovšem celková promyšlenost děje mi přišla poněkud chabá. Zejména při samotném vyvrcholení zápletky jsem očekávala mnohem větší nápaditost. Vlastně celé to vyústění mi přišlo jako z rychlíku.

První polovina knihy mi přišla velmi zajímavá. Pořád jsem přemýšlela, co vlastně může být ta hlavní zápletka a jak se její minulost protne se současným životem. Pořád jsem přemýšlela, jestli je Lucy normální nebo zda trpí nějakou psychickou poruchou. Pořád jsem si vytvářela závěry a přemýšlela jsem, co všechno se v knize bude dít. První půlku hodnotím tedy velmi kladně. Ale pak, alespoň já mám ten dojem, začal děj nějak stagnovat.

Co však kladně hodnotím je právě ten popis hlavních hrdinů a samozřejmě také situací, do kterých se dostali. Musím uznat, že při čtení si autorka pohrávala s mou fantazií a já si zase živě mohla představit dům, les, oslavu letního slunovratu… Zase jsem to viděla před očima jako film – to na knihách miluji. Když dokážou probudit takhle mou fantazii.

Z této knihy však mám poměrně smíšené pocity. Nemůžu říct, že by to byl nečitelný kousek, to vůbec ne, ale opravdu jsem od autorky očekávala více.

Hodnocení:

Budete-li si chtít na knihu udělat vlastní názor, můžete ke koupi využít třeba internetový obchod Knihy Dobrovský.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *