Velké sny: Žádná doba není snadná…

Před nedávnem doputovala na český trh knižní novinka od velmi oblíbené autorky Sarah Larkové. Velké sny, první díl knižní série Zvěrolékařka, nás přenáší do roku 1906 do Belgie.

Malá Nellie miluje zvířátka. Každé zraněné zvíře má potřebu opečovávat, zachránit a starat se o něj tak nejlépe, jak na svůj věk umí a zvládá. Její sen je být veterinářkou, ale moc dobře si je vědoma, že se jí to nepovede. Jak by taky mohlo, když v té době žádná dívka nemohla nastoupit na vysokou školu! Nejsou schopny přece mít tak vysoký intelekt, aby zvládli náročné studium na vysoké škole! Kdepak – rodinná škola – tam dívky jako Nellie patří. Naučit se vařit, vyšívat, bavit muže hrou na klavír a starat se o domácnost! Studovat vysokou školu – cssss!

Nelliin nejlepší kamarád Phipps – ten to taky nemá snadné! Jeho tatínek je veterinář a má veterinární praxi. Phipps svému tatínkovi může pomáhat v ordinaci a vykonávat tak práci, o které Nellie sní. Jenomže Phipps to za štěstí nepovažuje. Nemá rád práci veterináře a z pohledu na krev se mu nedělá dobře. On miluje hudbu! Miluje tóny, které housle umí vyloudit. Kdepak veterina – hra na housle – to je jeho život! Ale i on má smůlu – jeho tatínek v tom má jasno! Bude veterinář po něm a tečka!

Ani jedno z dětí si nemůže jít svou vlastní cestou. Nellie je však odhodlaná udělat vše pro to, aby se jednou zvěrolékařskou stala. Je velmi tvrdohlavá a cílevědomá.

Jak se budou jejich osudy vyvíjet vám prozradit nechci, ale mohu říci, že to bude velmi barvité. Do jejich osudu zasáhne 1. světová válka, odchod do Berlína, finanční krize, která postihla Německo po válce a napětí, které bylo cítit před vznikem 2. světové války.

Příběh se dotýká také lásky, přátelství, splněných snů, autismu, zvířat a toho, jaký vliv i na ně měla 1. světová válka.

Sarah Larkové se povedlo nádherně přiblížit nám období 1. světové války i po ní. Lidé tehdy bojovali o přežití den co den, trpěli nejistotou z budoucnosti, z následujících dní. Trpěli hlady a nebýt černého trhu, nejspíše by neměli ani na chleba. Autorka nám předložila krásně promyšlený a uvěřitelný příběh, který sice není skutečný, ale je zasazen do skutečných událostí a inspirován skutečnými lidmi.

Tempo knihy bylo tak akorát. Žádná hluchá místa, ale žádná extrémní rychlost, která by byla rušivá. Ne ne ne – tempo bylo příjemné a každá situace v příběhu byla tak akorát dlouhá, aby nás kniha nenudila a aby nebyla zbytečně natažená.

Podíváme-li se na hlavní postavy, tak ty nám autorka vylíčila velmi dobře. Nellie byla dívka odvážná, svéhlavá, zaměřená na řešení problémů, zatímco Phipps byl takový mírný chlapeček, kterému opravdu velmi dlouho trvalo, než se svému otci vzepřel. Z nějakého důvodu jsem si však k žádné z postav nevytvořila příliš blízký vztah. Nemohu říci, že by byli nesympatičtí – to neee… ale přesto jsem si k nim ten vztah nevytvořila. V příběhu se vedle Nellie a Phippse objevuje také Maria – autistická dívka a byla jsem překvapená, jak autorka pěkně vykreslila její život. Myslím s ohledem na onen autismus.

Nic negativního jsem na knize neshledala. Snad jen mě mrzela ta absence vzahu mezi mnou a hrdiny. Ale to se domnívám, že není autorčina chyba, že to jen mé momentální psychické rozpoležení znemožnilo ten vztah plně vybudovat a prožít s nimi příběh naplno.

V každém případě se budu moc těšit na další díl této knižní série, protože mě zajímají osudy všech hrdinů. Jsem zvědavá, jak se jim bude dařit. A myslím, že je čekají ještě perné chvilky. Snad je všichni ustojí bez velkých šrámů.

Knihu mohu tedy jednoznačně doporučit.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji Databázi knih a společnosti Euromedia Group a. s.

Hodnocení:

Budete-li mít chuť se přenést do minulosti, můžete k zakoupení této knihy využít například internetový obchod Knihy Dobrovský.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *