A každé ráno je cesta domů delší a delší: Krutost zapomínání

Po knize A každé ráno je cesta domů delší a delší od Fredrika Backmana jsem pokukovala už hodně dlouho. Když jsem ji našla v audiopodobě, neváhala jsem ani vteřinku a sáhla jsem po ni. Neměla jsem ani ponětí o tom, že tento příběh neměl být původně knihou… ani jsem nevěděla, že je tak krátký! I přes tuto krátkou délku jsem byla obsahem velmi překvapená.

Poslech této audioknihy ve mne zanechal silný dojem. Musela jsem ji rozdýchávat. Za hodinku a půl jste se přenesli do mysli starého člověka, který nezadržitelně zapomíná svou minulost pod vlivem stařecké demence. Je to kniha o vzpomínkách, lásce a rodinné sounáležitosti. Hloubka tohoto příběhu vás zasáhne, přestože musím kriticky napsat, že bych tento příběh, být autorem, pojala asi trošku jinak. Někteří lidé se totiž mohou v příběhu ztrácet. Konec však vše objasní a vám zůstane jen zaražený moment a možná i koulící se slza po tvářit.

Stáří se nevyhne nikomu, pokud dáváte během života na sebe pozor a neskolí vás nemoc ještě před jeho příchodem. Stáří je strašák mnohých lidí. Ale jaké to je, když tělo ještě slouží, ale z mozku se vytrácí vzpomínky na život, na ty důležité životní chvilky, které tvořily vaši osobnost? Které vás formovaly a které vás držely při životě? Jaké to je zapomínat kým jste byl, koho jste miloval, kdo miloval vás… co jste učinil? Ta prázdnota a ztráta orientace je v této knize tak reálná, děsivá a bolestná, že to prostě s citlivou duší musí zamávat ať chce nebo ne.

Přestože jsem po poslechu cítila opravdu velké emocionální vlny, tuhle audioknihu vám musím doporučit. Prostě musím. A pokud nemáte po ruce audioknihu – nevadí, sáhněte po příběhu v jiné podobě. Je to kratičký příběh, který vám z vašeho života ukrojí jen ždibek času, ale můžete díky němu pookřát, můžete se zamyslet, můžete získat kus pochopení, můžete se pousmát a můžete si připomenou lásku ke svým blízkým, pokud ji tu a tam v životě přebije ona stereotypní všednost.

Tuto audioknihu namluvil Pavel Nový, ke kterému jsem měla zpočátku jistou nedůvěru, ale ukázalo se, že jsem se obávala zbytečně. Jeho hlas příběhu opravdu trefně sednul. Celý poslech trvá jen 1:26 h, což je… jeden úklid domácnosti nebo příjemná odpočinková procházka ve všedním dni.

Tuhle audioknihu hodnotím jako velmi povedenou a jak jsem psala výše, určitě vám ji můžu doporučit, i když to byl opravdu velmi zvláštní příběh…. velmi zvláštní.

Hodnocení:

Budete-li mít chuť si tento knižní skvost také poslechnout, můžete k nákupu audioknihy využít jak audiolibrix, tak i internetové knihkupectví Knihy Dobrovský.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *