Smrt přichází na prohlídku: Poklidné pátrání po vrazích

Anders de la Motte je v Česku už celkem známý severský autor, kterému už u nás vyšlo několik knih. Mou maličkost si získal knižní sérií Roční období, takže když jsem spatřila jeho novou knihu Smrt přichází na prohlídku, 1. díl nové knižní série Vraždy v Österlenu, bylo jasné, že si musím přečíst i tuto knihu. Na pomoc mu však s touto knihou přišel Måns Nilsson a spolu vymysleli, napsali a vydali tuto velice poklidnou detektivku, kde se setkáte s kvalitní detektivní práci a minimem napětí. To však nemusí být na škodu – je to zkrátka typická detektivka, která vám může připomínat styl Agathy Christie. Koneckonců i samotní autoři několikrát ve svém díle Agathu zmínili, stejně jako jejího nejznámějšího detektiva – Poirota.

Zrzavý chlápek Peter Vinston si bere nemocenskou a přijíždí ze Stockholmu na švédský venkov na velkolepou oslavu narozenin své dcery, která žije se svou matkou a jejím novým partnerem na krásném zámečku.

Krátce po jeho příjezdu je však nalezeno tělo známé realitní makléřky Jessie Andersonové, která je trnem v oku mnoha místních obyvatel. Vinston je věhlasný vyšetřovatel vražd a tak se podílí na vyšetřování této vraždy coby externí konzultant a poradce, i když i on sám zde figuruje jako svědek. A tak se rozjíždí poctivá detektivní práce, která nakonec odhalí nejen vraha, ale také zajímavý motiv.

Promyšlenost této zápletky byla opravdu velmi důkladná a i když při čtení rozhodně nepocítíte žádné napětí, budete moci ze sebe dělat sami detektiva a pátrat spolu Vinstonem po vrahovi s každou novou odhalenou informací. Tempo knihy je vlídně pomalé. Některé čtenáře může lehce nudit, ale zase je to „vykoupeno“ právě onou detailní detektivní prací. Milovníci thrillerů budou zklamaní, milovníci detektivek budou nejspíše nadšení.

Autoři naprosto skvostně vykreslili prostředí, ve kterém se příběh odehrává, stejně jako různé situace. Jejich barvitý popis, na který jsme u Anderse de la Motteho zvyklí, vás zkrátka nikdy neomrzí, protože umí krásně probudit fantazii.

Přestože mám Anderse de la Motteho a jeho příběhy ráda, přestože této knize nemám co zkritizovat, přesto z této knihy, a opravdu nevím proč, mám smíšený pocit. Nejsem z knihy nijak nadšená ani odvařená. Přečetla jsem ji rychle, ale… nic ve mne nezanechala. Za mě je tato kniha kouskem, na který si za pár dnů asi ani nevzpomenu. Nemůžu říct, že by to byla špatná kniha… jen… mi zkrátka něčím nesedla.

Smrt přichází na prohlídku jsme četli v rámci společného čtení a většině se kniha líbila, takže tento můj dojem berte, prosím, s nadsázkou. Třeba vás kniha nadchne jako ostatní spolučtenáře. Koneckonců i na Databázi knih má kniha velmi vysoké hodnocení. Já osobně však tuto knihu hodnotím jako lepší detektivní průměr. Tentokrát se mi velmi těžce uděluje hodnocení… 3 nebo 4 srdíčka? Je to něco mezi…. ale z úcty k autorovi a jeho předchozím dílům mu tedy dám 4 srdíčka.

Ale určitě bych vám ráda tuto typickou detektivku doporučila, protože myslím, že by se vám mohla opravdu líbit.

Hodnocení:

Budete-li si chtít přečíst poctivou detektivku, můžete k jejímu nákupu využít třeba internetový obchod Knihy Dobrovský 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *