Dívka pod hladinou: Objevte svět potápěčů

Sloan miluje už od dětství potápění a tak není divu, že se potápění věnuje i v dospělosti. Vedle svých mateřských povinností se tato žena zabývá studiem archeologie a pracuje jako policejní potápěčka. Vytahování ztracených předmětů ze dna oceánu je její téměř denní chléb stejně jako vytahování mrtvých těl.

Při jednom svém soukromém ponoru se v její blízkosti ozve šplouchnutí a tupý zvuk, když něco spadne do vody. Všeho nechává a zvědavě se jde podívat, co spadlo do vody. Objeví tělo mladé ženy. Někdo, jen pár metrů od ní, vhodil mrtvé tělo do vody. Snaží se dívku zachránit, ale je to marné…. není ji už pomoci. Zavolá policii a rozjíždí se vyšetřování. Pozoruhodné však je, že se o toto tělo a o toto vyšetřování zajímá až moc státních organizací. Co se to tady sakra děje? O co tady jde? Je snad Sloan taky podezřelá? A proč zrovna někdo jí usiluje o život? Sloan musí udělat všechno proto, aby tohle skončilo. Musí se spojit s rodinným nepřítelem, aby všemu přišla na kloub. Musí ochránit svou malou dceru. A musí přežít!

Andrew Mayne je v Česku celkem známým autorem. Do povědomí českých knihomolů se dostal díky knižní sérií Naturalista, která však má rozporuplné hodnocení. Pro některé byla tato série příliš „odborná“, pro jiné příliš „přitažená za vlasy“ a pro ty ostatní byla skvěle propracovaná. Já jsem z této série přečetla dva díly (Šelma a Hračkář) a mě to přišlo celkem čtivé a zajímavé, i když zejména první díl krapet neuvěřitelný. Ale bylo to zase něco nového, tak jsem zbyla zvědavá.

A ze stejné zvědavosti jsem sáhla po audioknize Dívka pod hladinou, kterou bych si asi jinak nepřečetla. Dívka pod hladinou je 1. dílem knižní série Sloan McPhersonová. V tomto díle se seznámíme tedy s hlavní hrdinkou, její dcerou, bývalým přítelem, jejím otcem a také s jejím kolegou, se kterým byla dříve celá rodina na ostří nože.

V této sérii nám Andrew přiblíží svět potápění. Velká část knihy se odehrává pod hladinou, takže o napětí a u někoho možná i klaustrofobních pocitů nebude nouze. Osobně bych řekla, že i tato knižní série se nese ve stejném duchu jako série Naturalista – mám na mysli co se odborných detailů týče. Ale já mám tohle ráda, protože mi to přijde jako příjemné oživení.

Tempo tohoto příběhu bylo velmi příjemné. Občas jsem cítila i jemné napětí, když jsem doufala, že unikne vrahům… nebo aby vyplavala na hladinu dříve, než ztratí vědomí. Odhalit tak velký drogový kartel, do kterého jsou postaveni i opravdu velmi vysocí pohlaváři – to není jen tak! Je tolik lidí, kterých se to týká a kteří ji jdou po krku…. opatrnosti není nikdy dosti! A Sloan by se tím měla opravdu řídit!

Při poslechu této audioknihy, kterou vydal Témbr, nám dělala společnost Barbora Kodetová. Její hlas má moc hezké zabarvení, ale musím přiznat, že jakmile svůj hlas propůjčila mužské postavě, tak mi to občas trhlo ušima. Ale i tak oceňuji její vypravěčský um.

Budete-li mít tedy někdy chuť si poslechnout zajímavý a snad i nevšední podvodní thriller, Dívka pod hladinou může být tou správnou volbou.

V audioverzi je již namluven i druhý díl této knižní série, takže…. brzy se na něj také vrhnu 🙂

Hodnocení:

Pro zakoupení této zajímavé audioknihy můžete využít jak audiolibrix, tak i Knihy Dobrovský, pokud máte rádi fyzické CD 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *