Smrt v ledu: krása i děs vysokohorské turistiky

Když se mladá novinářka Cecily rozhodne zejména kvůli napsání reportáže, která ji má vynést do novinářského nebe, vystoupit na mohutnou himálajskou horu Manaslu, netuší, s čím vším se bude muset potýkat. Ani zdaleka není tak trénovaná a zdatná jako ostatní členové týmu, kteří chtějí dosáhnout vrcholu hory. Ale přesto se postaví vlastním pochybnostem o sobě samotné čelem a vydává se na pouť do míst, kde vkročilo jen málo lidí. Do míst, kde můžete v každé vteřině přijít o život. Do míst, kde už mnoho lidí umřelo.

Bohužel, ani její výprava není ušetřena tragickému úmrtí. Když zemře první člen výpravy, všichni to považují za smůlu a neštěstí. To se v prostředí vysokých hor zkrátka stává. Když však zemře další člen, Cecily si začne uvědomovat, že nejen hora je nebezpečná. Že i v jejich týmu může být někdo, komu by neměla věřit. Podaří se Cecily odhalit vraha? Nebo je jen paranoidní z důvodu výškové nemoci?

Smrt v ledu mne v prvé řadě oslovila svým obalem. Miluji hory, miluji přírodu a anotace mi přišla zajímavá. Sáhla jsem tedy po této audioknize s téměř nulovým očekáváním. Od autorky Amy McCulloch jsem ještě nic nečetla, tak jsem zbyla zvědavá. A vlastně jsem nikdy ještě neposlouchala žádný příběh z prostředí himálajských osmitisícovek. A musím přiznat, že zasazení děje do tohoto nehostinného, tichého, chladného a nebezpečného prostředí mne uchvátilo. Cítila jsem na vlastní kůži jaké to je, když krůček po krůčku se snažíte jít dál, i když vaše tělo už nemůže. Kdy bojujete sami se sebou, když víte, že zastavení se na krátký odpočinek by mohl mít za následek vaši smrt.

Audioknihu Smrt v ledu od autorky Amy McCulloch vydalo nakladatelství Témbr. Celým příběhem nás provázela úžasná Jitka Ježková. Její hlas a intonace vás do děje tak vtáhne, že chvílemi i dýchat napětím přestanete. Budete to vy, kdo se ocitne na nebezpečné stěně osmitisícovky a půjde vám o život.

Celý poslech trvá 11 hodin a 17 minut a myslím, že si ho skutečně užijete.

Naprosto mne pohltilo samotné prostředí takové výpravy. Všechno, co souvisí s takovým výstupem. Jelikož se takovéhoto výstupu zúčastnila samotná autorka, je příběh protkán její zkušeností. I z tohoto důvodu je příběh tak uvěřitelný. A samotný závěr je pro mnohé také překvapivý 🙂

Myslím, že tato audiokniha vás velmi mile překvapí.

Hodnocení:

Budete-li si chtít poslechnout tuto audioknihu, můžete k tomu využít třeba audiolibrix. Příběh však můžete najít také v papírové či elektronické podobě v internetovém knihkupectví Knihy Dobrovský.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *