Musím tě zradit: Žít v Rumunsku bylo peklo

Musím tě zradit z pera autorky Ruty Sepetys představuje příběh, který se odehrává v době, kdy totalismus ovládal celé východní křídlo. Mysleli jste si, že se u nás žilo hrozně? Že vám komunisté šlapali na kuří oka? Phé…. to, co zažívali den co den Rumuni – to byla síla. U nás to byla ještě procházka růžovou zahradou – i když samozřejmě vím, co se u nás dělo, pokud se někdo vzepřel režimu. V Rumunsku se člověk ani vzpírat nemusel a dělo se to taky a v horší míře.

Ruta Sepetys je autorka, která své knihy píše vždy na základě rozsáhlých rešerší a musím uznat, že je to na jejich příbězích dobře znát. Dokáže vás tak opravdu vtáhnout do děje a vy cítíte beznaděj z doby i z osudů hlavních hrdinů. Celý příběh, i když se jedná o fikci, je postaven na reálných základech a Musím tě zradit je kniha, která ve vás vzbudí nevěřícnost, překvapení a také vám zvedne žluč.

V tomto příběhu se setkáme s mladým studentem Cristianem, který se v roce 1989 dostane do spárů tajné policie. Mají na něj páky jak ho donutit spolupracovat. A tak se Cristian ocitá ve velmi nepříjemné situaci, kdy nemůže nikomu věřit a sám zažívá ohromné morální dilema.

Je to kniha plná nejistoty, strachu, nedůvěřivosti a hladu. Je to kniha, ze které do morku kosti ucítíte nepřízeň doby a budete doufat, že se tato doba je již minulostí a nikdy, ani náznakem, se nevrátí.

V tomto příběhu mi přišlo, že autorka zvolila poměrně strohý a surový styl psaní, což jen podtrhuje dramatičnost a sílu příběhu.

Kapitoly byly krátké, děj se ničím nezdržoval – jen krutá realita osudu hlavního hrdiny a jeho rodiny. Autorka nezabředávala do žádných přílišných detailů, čímž dávala opravdu vyniknout krutosti doby.

Budete-li mito chuť přečíst si něco o historii Rumunska, porovnat jaké to bylo tady a tam, pak vám mohu knihu vřele doporučit. Je to nezapomenutelný příběh, který by měl projít rukama všech, zejména mladší generaci, kteří si totalitu nezažili.

Hodnocení:

Budete-li mít chuť si tuto silnou knihu přečíst, můžete si ji zakoupit například v internetovém knihkupectví Knihy Dobrovský.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *