S kouzelnickou hůlkou: Chlapec, který hledal světlo

Docela to vypadá, že tato kniha vás buď zaujme, protože jste milovník Harryho Pottera, nebo vám vlastně vůbec nic neřekne, protože nevíte, proč by se Bradavice měly psát s velkým počátečním písmenem. Ano, pravděpodobně je tato kniha hlavně pro fanoušky kouzelnického světa. Ale nečekejte pouze nahlížení do zákulisí tohoto filmového fenoménu.

Tom Felton nás ve své autobiografii zve k sobě. Opravdu k sobě samému, nikoli k záškodnickému protivníkovi Pottera. Na 399 stranách se nám snaží přiblížit, jaké to je, když v době, kdy o tom vůbec nemáte zdání a nemůžete si představit všechny možné důsledky jednoho rozhodnutí, vás toto malé rozhodnutí dovede k vzdání se normálního života. Rozhodnete se užít si kopec srandy při natáčení jednoho filmu. Ale tenhle film bude mít dalších sedm pokračování. Tenhle příběh, jehož jste součástí, se zapíše do srdcí milionů čtenářů a také diváků. Stanete se součástí fenoménu, který nemá obdoby. Jste uprostřed příběhu, který i po uplynutí 20ti let dále rezonuje napříč generacemi. Jenže Tomovi bylo pouhých 12 let, když se účastnil castingu na film o Harrym Potterovi a o tom, že příběh z pera J. K. Rowlingové bude nadčasový, nikdo netušil.

V knize nás Tom seznamuje se svou celou rodinou. Nejprve svou mudlovskou rodinou. Popisuje i své dřívější filmy – Pidilidi a Anna a král. Nebyl tedy úplně nezkušený herec, když nás přivádí na první casting do kouzelnického světa. Napadlo by vás, že knihy o Harry Potterovi ani nečetl? Později už nám přibližuje vztahy mezi kouzelnickou rodinou. Tom se několikrát označuje jako mudla a rozlišuje své rodiny na tu mudlovskou a filmovou… a vás to prostě zahřeje u srdce. Znovu se přiblížit světu, který byl pro vás domovem. Kde jinde byste si mohli přečíst svou novou oblíbenou frázi – boule o velikosti Zlatonky. Napadlo vás někdy tohle přirovnání?

Labužnicky jsou nám předneseny zákulisní informace – o hercích, o umění natáčet s dětmi, o filmových tricích. Pobavila vás facka, kterou Hermiona uštědřila Dracovi? Tak vás jistě pobaví i zákulisní příběh, kdy ji herci nacvičovali. Přišlo vám, že filmový Brumbál měl velké vousy? Tak velké, že se do nich dala schovat cigareta?

Tom se kromě vtipných historek z natáčení dostane i k zcela vážnému rozebírání své postavy. Přemýšleli jste někdy nad tím, jestli si byli Draco a Harry podobní? Proč se v posledních dvou knihách Draco tak moc mění? Felton tady nabízí širší rozměr příběhu, který už znáte. Ale možná jste nad ním nepřemýšleli z jeho, Dracova, pohledu.

Nevyhnutelně se však přiblížil konec natáčení, které pro filmové studenty trvalo v podstatě půlku jejich života. A výrazným způsobem to ovlivnilo jejich následující život. Možná už byste čekali konec vyprávění, ale Tom se teprve dostává k tomu pro něj zásadnímu. Tomu, proč se knihu rozhodl napsat.

V poslední části knihy Tom přiznává, jak dobře na něj zapůsobila sláva a pozornost lidí po skončení natáčení. Taky zcela otevřeně a s nabytou sebekritičností přiznává, jak si představoval svůj další herecký život. Jako by mu nabídky dalších rolí měly nosit sovy až k jeho dveřím. A ještě otevřeněji přiznává, jak se mýlil. Musel chodit na bezpočet konkurzů a svou hereckou kariéru začínat téměř od nuly.

Na úplně posledních stranách nás Tom vezme do svého nejtěžšího životního období. Pokud si myslíte, že do odvykací léčebny se dostanete tak, že propadnete nějaké droze, včetně alkoholu, a budete ji neustále požívat, nebudete moct bez ní fungovat ani chvíli a vše ostatní z vašeho života zmizí, asi máte představu jako autor. Přestože toto nebyl jeho případ, v léčebně pobýval. Popisuje zde, jak mu to změnilo život. Postupně odkrývá, že nejde pouze o návykové látky, jde o jeho psychický stav. Vypráví nám, jak se učil hledat světlo. Právě v závěrečné, nejosobnější části knihy, vidím veliký přesah, který nás z kouzelnického světa dovede zpět k tomu našemu. K tomu, ve kterém nám hůlka nezvládne vyčarovat našeho patrona. V tom, ve kterém musíme najít své světlo sami.

Kniha je členěna do 27 kapitol a hned na úvod na nás čeká předmluva od Emmy Watson. Tyto úvodní stránky knize vdechují atmosféru přátelského setkání, kterou doplňují i fotografie z Tomova dětství, natáčecích dnů s kolegy a také z jeho stávajícího života. V rámci kapitol Tom skáče mezi jednotlivými natáčecími roky, ale i dobou před nimi a po nich. Některé historky nejsou chronologicky zasazené a aby Tom něco dovysvětlil, vezme nás zase zpátky či kupředu. Vzhledem k tomu, že se jedná o jeho vyprávění, vůbec to nevadí. Naopak tato forma je velmi čtivá a nabydete dojmu upřímného povídání.

Felton nepochybně vybral ty nejveselejší příhody se svými kolegy. Potěšilo mě, že zmínil opravdu všechny hlavní představitele kouzelníků. A až v údiv mě uvedlo, že o všech píše moc hezky a nešetří slovy obdivu.

Z celé knihy mám dojem, že nás Felton pozval na čaj a vypráví nám u něj svůj životní příběh. Jeho šťastné chvíle při natáčení, ale i pokušitelskou stránku slávy. Tím jak v závěru knihy přiznává své nejtemnější okamžiky a boj s vnitřními mozkomory, kteří z něho vysávali vůli žít, se Felton dle mého vymanil ze škatulky knihy o „pouhém“ vyprávění o Harry Potterovi.

Jako fanynce kouzelnického světa se mi asi nepodaří zcela objektivně zhodnotit tuto knihu. Pokud také čekáte plno historek z natáčení, určitě jich zde na vás čeká dost. A možná jako já budete překvapeni, co vše dalšího, velmi osobního, si o Tomovi přečtete.

Četli jste všechny knihy? Nemohli se dočkat vydání té další a zfilmování dalšího filmu? Taky vám přišlo to čekání trýznivě dlouhé? Pak vás tato kniha, vezme zpět domů.

Hodnocení:

Budete-li si chtít tuhle knihu přečíst, můžete k jejímu nákupu využít třeba internetové knihkupectví Knihy Dobrovský.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *