Já, vrah 1: Nic lepšího jsem nikdy neposlouchala!

Zcela náhodou, v nemocnici, jsem narazila v mobilní aplikaci Audiotéky na celkem zajímavý audioknižní seriál Já, vrah. Vůbec jsem netušila, co mne čeká, když jsem si pustila první díl. A to, co jsem při poslechu objevila, mne doslova pohltilo, šokovalo, vtáhlo, nadchlo a vyděsilo.

Audioknižní série Já, vrah obsahuje 5 naprosto brilantně ozvučených a namluvených dílů, z nichž každý díl se věnuje jednomu vrahovi. Každý díl je inspirovaný skutečnou událostí a i když byly dialogy smyšlené, byly tak surové a uvěřitelné, že vás při poslechu až mrazilo v kostech. A pokud si audioknižní seriál poslechnete ve tmě, jsem si téměř jistá, že pocit bezpečí cítit nebudete. Já jsem se skutečně několikrát ohlížela přes rameno, jestli za mnou někdo nestojí.

Už mám ledacos naposloucháno, ale musím vám říci, že tomuto zpracování se zatím absolutně nic nevyrovná.

Pojďme se podívat na interprety, které vám poslech zpříjemní. V každém díle můžete poslouchat v hlavní roli vyšetřovatele pana Davida Švehlík. Jeho charismatický hlas vás dostane. Jeho vlídná upřímnost a klidný tón hlasu je zkrátka dechberoucí.

Pan Švehlík zde vystupuje jako vyšetřovatel, který si domlouvá schůzku s nejznámějšími českými vrahy, protože píše knihu. Jeho hlavním cílem však je tyto vrahy pochopit. A tak se v každém díle seznámíme s jedním takovým vrahem.

První díl je věnován vrahu Mikovi. Hlasů tomuto vrahovi propůjčil Ondřej Malý a i když se už budu opakovat – opět geniální volba! Pan Miko zabil taxikáře a pokusil se zabít další dvě osoby. To bylo mé první seznámení s touto audioknižní sérii a musím napsat, že ty zvukové efekty, které se snažily naznačit, jak ke zločinu mohlo asi dojít, mě naprosto dostaly. Opravdu jsem se ocitla v taxíku a byla jsem svědkem kruté a bestiální vraždy. To jsem však ještě netušila, co mne čeká v dalších dílech!

Ve druhém díle jsme se seznámili s vražedkyní Fabiánovou, kterou ztvárnila Anna Fialová. Její příjemný hlas vůbec neseděl k bestiálním zločinům, které spáchala. Ale to byl jistojistě záměr! Protože Fabiánová působila tak mile, laskavě, inteligentně… a přitom tak manipulovala s muži, které následně brutálně zavraždila. Neuvěřitelné! Fabiánová zabila celkem 4x a odpykává si doživotní trest.

Třetí dílvrah Oto Biederman – 5 mrtvých. Psychopat, který nelítostně zabil 5 lidí v podání skvělého Cyrila Dobrého. Co dodat… další skvělý díl.

Čtvrtý díl je věnován neskutečně krutému vrahovi Zbyňku Prokopovi, který šokoval svět justice a dostal také nejvyšší trest – doživotí.

A pátý – poslední díl, byl věnován vrahu Sémanskému, kterému propůjčil hlas David Novotný. Každý vrah mě nějakým způsobem oslovil – buď svou krutostí, nebo svou nelidskostí, ale Sémanský mě skutečně dostal. Je to takový „laskavý vrah“. Ne, že bych chtěla zlehčovat jeho činy, ale v podání Davida Novotného působil jako mírumilovný a jemný člověk, který vlastně vraždil s dobrým úmyslem. Potřeboval peníze, aby nepřišel o svou nevlastní dceru, kterou měl asi jako jedinou skutečně rád. Přesto jeho činy byly velmi útrpné.

Co se mi na celém seriále líbí je atmosféra, kterou poslech má. A protože jsem člověk milující psychologii, tak je pro mne tento zprostředkovaný náhled do duší vrahů velmi zajímavý. A v neposlední řadě jsem nesmírně ráda za to, že ke každému vrahovi nám jsou sděleny krátké posudky psychologů, což velmi oceňuji.

Zkrátka tohle je ABSOLUTNÍ TOP AUDIOPOSLECH, který jsem kdy slyšela a rozhodně vám ho můžu doporučit. Jestliže mé nejlepší hodnocení je zobrazeno 5 srdíčky, pak vězte, že tento poslech si jich zaslouží jednou tolik. Pokud milujete detektivky, thrillery a true crime, tak tohle si musíte poslechnout. Zkrátka musíte!

Hodnocení:

Poslech si můžete užít na stránkách Audiotéky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *