Vysvoboď mě: Co všechno dokáže strach

Na dětském hřišti je uprostřed noci postřelen čtrnáctiletý chlapec. Výstřely byly mířeny z velké blízky a zezadu do hlavy. Zbraň drží v chvějící se ruce jeho nejlepší kamarád. V Rönnvikenu ke střelbě došlo vůbec poprvé. Ne jako ve vedlejším Våringe, kde se strach a nebezpečí už ani nesnaží skrývat.

Policie bere tento případ o to vážněji. Ale jak dlouho může hledat vraha a jeho motivy, když ve Våringe dochází k dalším trestným činům? Ale lze v takovéto situaci vůbec něco dělat? Něco za čím nebudou zůstávat mrtvé děti?

Celým románem nás provází kontrast. Våringe, ve kterém je snadné zemřít a Rönnviken, kam by každý odešel, pokud by mu to finance umožnily. Dva nejlepší přátelé, jeden přistěhovalec, druhý bohatý Švéd. Milující rodina a rodina snažící se zapůsobit na své okolí. Spravedlnost a její skutečné provedení v zákonem stanovené podobě.

Na 352 stranách se odvíjí retrospektivně příběh přátelství dvou chlapců a hlavní linka se odehrává ve dnech následujících po střelbě na dětském hřišti. Jednotlivé kapitoly vypráví několik postav. Nahlédneme tak do obou rodin hlavních postav, ale také do policejního vyšetřování či do života v obávaném Våringe.

Malin Persson Giolito je autorkou Tekutého písku, který byl v roce 2016 vyhlášen nejlepší švédskou krimi. Dokonce na Netflixu můžete od roku 2019 najít 6dílnou sérii natočenou podle této knihy. Právě Tekutý písek jsem přečetla jedním dechem a o to větší očekávání jsem měla z této novinky. Možná i to mě dovedlo ke zklamání většímu, než kdybych Tekutý písek nečetla.

Na prvních stranách dojde k zásadní události pro celý román. Následujících 64 kapitol, tak vysvětluje motivy střelby a rozvíjí následné události. Ty rozhodně nejsou poklidné a dočkáme se nových zvratů. Přesto jsem po celou dobu měla pocit stagnace. Byť se objevily nové zásadní události pro mnohé postavy, necítila jsem žádnou gradaci napětí.

Popisy jednotlivých lidí a jejich osudů mi často přišly zbytečné. Opravdu potřebujeme vědět, proč se necítí dobře operátorka, která přijala hovor na tísňovou linku? Možná právě tyto odbočky nesouvisející s příběhem byly na úkor gradace napětí.

Zároveň teď po dočtení mám pocit neuzavřených linek. Autorka nás často nechala nahlédnout do životních příběhů hlavních postav a vhled už neuzavřela. Ano, ne vždy v reálném životě najdeme příčinu problému. Ale v závěru románu už se některými postavami nezabývala, nebo jim minimálně nedávala takový prostor.

Na druhou stranu, asi se jí takto podařilo otevřít více témat, nastínit problémy dnešní moderní společnosti. A to nemyslím jen násilí a drogy, ale také finanční problémy, povrchnost některých vztahů či lhostejnost (nejen) vůči svým blízkým.

Autorce se podařilo z thrilleru či detektivky, kterou bychom na základě popisu takové dramatické události, kterou je zastřelení nejlepšího přítele, dostat o level výš. Je to jakýsi obšírný společenský exkurz, v jehož středu je tato děsivá událost.

Pokud tedy nehledáte svižnou detektivku či zvraty nabitý thriller, mohu Vám tuto knihu doporučit.

Hodnocení:

Budete-li mít chuť si tuto knihu přečíst, můžete k jejímu nákupu využít například internetový obchod Knihy Dobrovský.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *