Sudetský dům 2: Když komunisté úřadují

Po velmi hezkém audioposlechu knihy Sudetský dům od Štěpána Javůrka jsem samozřejmě nemohla odolat jakmile světlo světa spatřil druhý díl – Sudetský dům 2.

I zde Štěpán Javůrek velmi umě poukazuje na dobu poválečnou, kdy se k moci dostávají komunisté. Osud horské vesničky Skláře je pod nadvládou komunistické partaje a jejich pohlavárů velmi zkoušena. Místní obyvatelé se rozdělují na dva tábory a pryč jsou ty přátelské vztahy, které mezi místnímu panovaly.

Do Sklářů přichází české rodiny, které obývají domy odsunutých Němců. Mezi příchozími je také Jarmila Lukešová, která nemá na růžích ustláno. Musí se starat o své dva mladší bratry a otce, který ji přidělává jen a jen samé starosti. Je závislý na karbanu a všechny peníze obvykle prohraje v kartách. Jakmile však Jarmila poprvé spatří Františka (kterého známe již z prvního dílu), ihned se do něj zamiluje. František však stále myslí na svou odsunutou Paulu, které přislíbil, že na ni bude čekat.

František a jeho rodina se dostává do křížku s komunisty a Jarmila pro něj představuje pevný bod, který tady je vždy pro něj. Přestože její city neopětuje, má ji rád – váží si ji. A tak si ji po nějaké době vezme za ženu, ačkoliv jeho srdce patří i nadále Paule.

Život Františka, Jarmily, jejich rodin i celých Sklářů je protkán strachem z tajné policie. Je to doba, kdy člověk nemůže věřit nikomu. Doba, kdy se člověk bojí se jen křivě podívat, natož něco říct nahlas.

Celý příběh se nese v duchu komunismu. Zatímco prví díl poukazoval na lásku Františka a Pauly a vše bylo protkáno jakousi jemnou romantickou linkou, v Sudetském domě 2 je vše protkáno komunistickými hesly. Krutost pohlavárů se vám dostane pod kůži a dýchne na vás ztísněnost této doby. Kdo nehraje s nimi, hraje proti nim – a tuhle hru zkrátka nemůže žádný protivník vyhrát. Členové strany, zejména krutý Tomeček, má na každého něco, co neváhá použít.

A tak se dostane i Františkova rodina do hledáčku Tomečka a jeho blízkých, stejně jako několik Františkových kamarádů. A vězte, že to znamená pro Františka těžké časy….Ještě že má tak oddanou ženu….

Knihu Sudetský dům 2 vydalo nakladatelství MOBA a díky Audiotéce si můžete tento příběh poslechnout. Vyprávění se ujala skvělá Kamila Janovičová, s jejíž hlasem jsme se mohli seznámit již při poslechu prvního dílu Sudetský dům. Paní Janovičová podala velmi dobrý výkon, její hlas je velmi sympatický a práce s intonací je opravdu obdivuhodná. Kdykoliv na nás mluvila z pozice Tomečka se mi otvírala kudla v kapse – tak moc jsem jí věřila.

S poslechem jsem strávila krásných 10 hodin a 46 minut.

Jsem velmi ráda, že autor již píše třetí díl této série, protože otevřený konec tohoto dílu mne trošku zklamal, ale současně mne nalákal na další pokračování, na které teď budu netrpělivě čekat.

Na druhou stranu – Štěpán Javůrek má na svém kontě několik dalších knih, které budou jistě také tak zajímavé.

Tento poslech hodnotím velmi pozitivně. Není nic, co bych mohla příběhu vytknout. Velmi mne překvapily dialogy, které skutečně vykreslují hluboký totalismus tak, jak to u nás zkrátka bylo. Dobu, kterou si už nikdo snad nepřeje zažít. Dobu temna. Dobu, kdy člověk nevěděl, co bude zítra. Dobu stranických „keců“, ze kterých se vám obrací žaludek. Doba, kdy přátelství už téměř přestalo existovat, kdy víra byla nežádoucí a kdy nečestní, krutí a bezcharakterní lidé dostávali funkce, ve kterých využívali svou moc pro ničení čestných, laskavých a charakterních lidí.

Jelikož nečtu (neposlouchám) příliš často české autory, tak se k takovým tématům příliš často při četbě (poslechu) nedostanu. Moc ráda bych ještě upozornila na knihu Lustr pro papeže, která rovněž poukazuje na krutost této doby. Lustr pro papeže byla útlá knížečka s neskutečně silným příběhem podle skutečné události a rozhodně doporučuji si ji všem přečíst, stejně jako mohu doporučit sérii Sudetský dům. Velmi hezké příběhy.

Hodnocení:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *